default-image

Εκδήλωση για τις περιοχές NATURA 2000 στην Αξό

Κρήτη
Εκδήλωση για τις περιοχές NATURA 2000 στην Αξό

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Στο πλαίσιο του εορτασμού της Πανευρωπαϊκής Ημέρας για το Δίκτυο NATURA 2000 (21 Μαΐου), το Πανεπιστήμιο Κρήτης-Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Κρήτης οργανώνει ανοιχτή εκδήλωση ενημέρωσης για τις προστατευόμενες περιοχές του Δικτύου NATURA 2000 στην Κρήτη, την Κυριακή 29 Μαΐου 2016 και ώρα 10 π.μ. στην Αξό Μυλοποτάμου.

Στην οργάνωση και υλοποίηση συμμετέχουν η ΑΝΙΜΑ (Σύλλογος Προστασίας και Περίθαλψης της Άγριας Ζωής) και ο Πολιτιστικός Σύλλογος Αξού-Λιβάδας.

Η εκδήλωση περιλαμβάνει έκθεση φωτογραφίας από περιοχές NATURA 2000 της Κρήτης (και όχι μόνο), καθώς και ομιλίες για τις οικολογικές υπηρεσίες, τα κοινωνικά οφέλη, την οικονομική αξία των υπηρεσιών των οικοσυστημάτων των περιοχών αυτών και τη βιοποικιλότητα. Μετά τις ομιλίες και τη συζήτηση θα ακολουθήσει απελευθέρωση άγριων πτηνών (όρνια Gyps fulvus), τα οποία εντοπίστηκαν το προηγούμενο έτος στην Κρήτη είτε δηλητηριασμένα, είτε τραυματισμένα, είτε αδύναμα.

Το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Κρήτης, που απέστειλε τα πουλιά στην ΑΝΙΜΑ για περίθαλψη και αποκατάσταση, θα τα απελευθερώσει στο φυσικό τους περιβάλλον την Κυριακή, 29 Μαΐου 2016, ώρα 12.00-12.30 μ.μ. στην είσοδο της Αξού, στη διασταύρωση του δρόμου προς Λιβάδα.

Η παραπάνω δράση υλοποιείται από το ΜΦΙΚ στο πλαίσιο του προγράμματος «LIFE Natura 2000 Value Crete» («Οι οικολογικές υπηρεσίες, τα κοινωνικά οφέλη και η οικονομική αξία των υπηρεσιών των οικοσυστημάτων στις περιοχές Natura 2000 στην Κρήτη» - LIFE13 INF/GR/000188). Στο έργο, το οποίο συγχρηματοδοτείται από το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας (ΥΠΕΝ), συνεργάζονται επίσης η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Κρήτης - Διεύθυνση Συντονισμού & Επιθεώρησης Δασών και η Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία (ΕΟΕ).

Στις 20 Μαΐου η Ευρώπη γιορτάζει την «Πανευρωπαϊκή Ημέρα για το Δίκτυο NATURA 2000», ενώ στις 22 Μαΐου εορτάζεται η «Παγκόσμια Ημέρα Βιοποικιλότητας». Μια αφορμή για να αναλογιστούμε τον τρόπο με τον οποίο συμμετέχουμε στην προστασία του εύθραυστου πλανήτη μας. Όχι μόνο με τις ατομικές αλλά και με τις συλλογικές μας επιλογές και αποφάσεις.

Τα προγράμματα LIFE της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, εικοσιπέντε χρόνια τώρα στην υπηρεσία της προστασίας του περιβάλλοντος, ενημερώνουν, ευαισθητοποιούν και διαμορφώνουν την περιβαλλοντική συνείδηση, τον σεβασμό και την προστασία της φύσης και των φυσικών πόρων σε τοπικό, περιφερειακό και ευρωπαϊκό επίπεδο.

Για περισσότερες πληροφορίες:

Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Κρήτης, Πόπη Μπαξεβάνη: 2810 393281

Πολιτιστικός Σύλλογος Αξού-Λιβάδας, Αντώνης Δαφέρμος: 6946 686345

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News