Κρήτη

Καφενεία σε κίνδυνο

Ήταν που ήταν στραβό το... κλίμα της οικονομίας και το «κέρνα μια τσικουδιά ή έναν καφέ» στα χωριά μας είχε αρχίσει να γίνεται σπάνιο είδος, άντε μόνο τις ημέρες πληρωμής συντάξεων, ως φαίνεται τώρα ο παραδοσιακός καφενές του χωριού οδεύει προς οριστική "ταφόπλακα" στην ελληνική επαρχία, που τα τελευταία χρόνια βαριανασαίνει από τις μνημονιακές πολιτικές.

Άρα και στα χωριά της Κρήτης, ιδίως τα μικρά, που ήταν ένας πόλος κοινωνικής διαφυγής και εκτόνωσης, μάλλον θα αρχίσει το είδος να σπανίζει. Πλέον, με το νέο ασφαλιστικό εκατοντάδες μικρο-επιχειρήσεις της επαρχίας καταδικάζονται σε αργό και βασανιστικό "θάνατο", καθώς αίρεται το καθεστώς προστασίας για τις περιοχές εκείνες και οι μικροεπιχειρηματίες που ασφαλίζονταν έως τώρα στον ΟΓΑ μεταφέρονται με το νέο σχεδιασμό στον ΟΑΕΕ.

Αυτό σημαίνει ότι οι μικροεπιχειρηματίες που ήδη είχαν οφειλές και προσπαθούσαν να επιβιώσουν από την καταστροφική πολιτική των μνημονίων, που επέβαλαν οι ελληνικές κυβερνήσεις, πλέον επιβαρύνονται με νέες διπλάσιες ασφαλιστικές εισφορές που θα πρέπει να καταβάλουν. Τα καταστήματα στα χωριά κάτω των 2.000 κατοίκων (τα γνωστά καφενεία-παντοπωλεία) πλήρωναν μέχρι σήμερα εισφορές 752,13 ευρώ το χρόνο. Με τα νέα μέτρα θα πληρώνουν 586 ευρώ επί 12 μήνες επί 0,70 επί 27,2% = 1.338,9 ευρώ!

Ουσιαστικά, δηλαδή, διπλασιάζονται οι εισφορές, "σφίγγοντας" τη θηλιά στο λαιμό των ανθρώπων της υπαίθρου.

Γ. Σ.

Σχόλια