default-image

Στις 25 Μαΐου η τελική αποφαση για τον Ρίχτερ

Κρήτη
Στις 25 Μαΐου η τελική αποφαση για τον Ρίχτερ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Την  Τετάρτη 25 του μήνα  συνεδριάζει το Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης του Πανεπιστημίου Κρήτης με πρώτο θέμα στην ημερήσια διάταξη την εισήγηση για  ακύρωση του τίτλου ως επίτιμου διδάκτορα στον καθηγητή Χαίνς Ρίχτερ.Την πρόθεση του να παραστεί αυτοπροσώπως στη  Γενική Συνέλευση που θα πραγματοποιηθεί την Επόμενη Τετάρτη στο τμήμα Πολιτικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Κρήτης, ανακοίνωσε ο πρύτανης Οδυσσέα Ζώρας μιλώντας στο Ράδιο 9,84 και στο Γιώργο Σαχίνη.

Όπως είπε, οι νέες πρυτανικές αρχές εκτιμώντας ότι η συνολική στάση του κου Χ.Ρίχτερ είναι σε απόκλιση από τον τίτλο που απονεμήθηκε από το Πανεπιστήμιο εισηγούνται στο τμήμα να ανακαλέσει τον τίτλο του.

Προηγήθηκαν μία σειρά από ενέργειες του Γερμανού ιστορικού, που προκαλούν την πανεπιστημιακή κοινότητα αλλά και η συνέντευξη του σε Αθηναϊκή εφημερίδα,  όπου μεταξύ άλλων αποκαλεί τους Κρήτες  «άλλη ράτσα».

Στην ανακοίνωση της πρυτανείας αναφέρετε παράλληλα μεταξύ άλλων:

''Συνήθως οι πανεπιστημιακοί δάσκαλοι έχουν την νηφαλιότητα να μην συγχέουν την γνώμη τους για ακαδημαϊκά και επιστημονικά θέματα με προσωπικές πικρίες ή απογοητεύσεις που αναφέρονται σε άλλες πτυχές της ζωής τους. Ακόμη, η καθιέρωση ενός επιστήμονα βασίζεται στην τεκμηριωμένη συγγραφική του συνεισφορά στο επιστημονικό του πεδίο και όχι στην ακατάσχετη φλυαρία του στα ΜΜΕ επί παντός επιστητού. Ο κ. Ρίχτερ φάνηκε να αγνοεί τις παραπάνω αρχές με αποτέλεσμα να ξενίζει ακόμη και όσους εναντιώθηκαν στην πρόσφατη δικαστική του δίωξη''.

Κάλεσμα του Ε.Στεφάνου να διορθώσει το λάθος του

Αίσθηση όμως προκάλεσε και η παρέμβαση στο 9.84 του πρώην Πρύτανη Ευριπίδη Στεφάνου, που δήλωσε οργισμένος για το γεγονός ότι ο Ρίχτερ, χρησιμοποίησε ανύπαρκτες και ψευδείς επιστολές του περί δήθεν αιτήματος να αποποιηθεί τον τίτλο του, δίνοντας στη δημοσιότητα τις σχετικές επιστολές που αναφέρουν άλλα θέματα.

Χαρακτήρισε ύβρη να συγκρίνει ο Ρίχτερ τον εαυτό του με τον μεγάλο αντιφασίστα συγγραφέα Τόμας Μαν.

Κάλεσε τέλος το Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης να διορθώσει το λάθος του με τον τίτλο που απένειμε στον  Ρίχτερ , κάτι για το οποίο όπως αποκαλύπτει σήμερα μετά από 3 χρόνια, διαφωνούσε εξ αρχής , όπως και με την διαδικασία αναγόρευσης που την χαρακτήρισε διάτρητη .

Γιάννης Σκαλιδάκης :  Αρκετά με τη «φόρα» Ρίχτερ, αποφάσεις τώρα

Είναι προφανές πλέον, ότι όσα ακραία χρησιμοποιεί προκλητικά το τελευταίο διάστημα ο Γερμανός Χάινς Ρίχτερ, στοχεύουν όχι απλά στην αναθεώρηση της Ιστορίας, αλλά και στην αντίκρουση των ελληνικών διεκδικήσεων για Γερμανικές Οφειλές και Επανορθώσεις  για τις καταστροφές στην Ελλάδα την περίοδο της Κατοχής, δηλώνει ο Διδάκτορας Ιστορίας στο ΑΠΘ, Γιάννης Σκαλιδάκης.

Η άποψη που θέλει τον κ. Ρίχτερ στα όρια της γραφικότητας, που όσο μιλάει εκτίθεται, δεν αρκεί πλέον, αφού επιχειρεί με «πλάτες» εντός Ελλάδας και Γερμανίας να αναθεωρήσει συνολικά το τι συνέβη στην Ελλάδα κατά την Κατοχή.

Οι τρεις Γερμανοί ιστορικοί που τον αποδόμησαν επιστημονικά, δείχνουν το δρόμο είπε ο κ.Σκαλιδάκης, για το πώς και το Πανεπιστήμιο Κρήτης, θα πρέπει να αποσύρει τον τίτλο που του απένειμε , την ώρα που ο κ. Ρίχτερ ανοιχτά πλέον χρησιμοποιεί μέχρι και ρατσιστικής ιδεολογίας απόψεις για να χαρακτηρίσει την αντίσταση των Κρητών, 75 χρόνια πριν στη Μάχη της Κρήτης ενάντια στους Ναζί εισβολείς.

Αντιδράσεις τοπικής κοινότητας

Η υπόθεση έχει προκαλέσει έντονες αντιδράσεις και στην τοπική κοινότητα του Ρεθύμνου. Το Σωματείο Ρεθύμνιων Πληγέντων κατά τη Ναζιστική Κατοχή 1941-1944 εξέφρασε την ικανοποίησή του για την απόφαση του Πανεπιστημίου Κρήτης να στηλιτεύσει την εν γένει στάση και δημόσια συμπεριφορά του Heinz Richter, αξιολογώντας την ως επιλήψιμη και ασύμβατη με την ιδιότητά του ως ακαδημαϊκού και εν προκειμένω ως τιμηθέντος από το Πανεπιστήμιο Κρήτης.

Ωστόσο, σε ανακοίνωσή τους τα μέλη του Σωματείου ζητούν την απομάκρυνση του Ρίχτερ από την Σύγκλητο με τη διαδικασία που ορίζεται από την ελληνική νομοθεσία.

Συγκεκριμένα επισημαίνουν:

«Ενώ η σημερινή ανακοίνωση του Πανεπιστημίου είναι πράγματι κόλαφος για τον κ.Richter, εντούτοις στην τελευταία παράγραφο της ανακοίνωσης αυτής αναφέρεται ότι «Το Πρυτανικό Συμβούλιο που συζήτησε εκτάκτως σήμερα το ζήτημα αυτό δεν έχει την αρμοδιότητα να αναιρεί αποφάσεις Τμημάτων και Σχολών που έχουν απονείμει τιμητικούς τίτλους σε διακεκριμένους επιστήμονες» και κατόπιν ζητά από το Τμήμα Πολιτικών Επιστημών να εκφράσει την άποψή του για τη συνεχιζόμενη χρήση αυτής της τιμητικής

Όμως, χωρίς να θεωρούμε αυτήν τη στάση του Πρυτανικού Συμβουλίου ως υπεκφυγή, οφείλουμε να επισημάνουμε ότι σύμφωνα με την παράγραφο 2 του άρθρου 41 του Κανονισμού Λειτουργίας του Πανεπιστημίου Κρήτης  «Ο τίτλος του επίτιµου διδάκτορα αφαιρείται µόνο για σοβαρούς λόγους και µε την ίδια διαδικασία που ισχύει για τους οµότιµους καθηγητές» δηλαδή σύμφωνα με τη διαδικασία που ορίζει η παράγραφος 3 του άρθρου 40 του ίδιου Κανονισμού ο τίτλος του επίτιμου διδάκτορα αφαιρείται ύστερα από απόφαση της Συγκλήτου που λαμβάνεται με πλειοψηφία των 2/3 των μελών της, όταν συντρέχουν ιδιαίτερα σοβαροί λόγοι, δηλαδή μόνο και αποκλειστικώς αρμόδιο όργανο για την επιβεβλημένη αφαίρεση του τίτλου από τον κ.Richter είναι η Σύγκλητος του Πανεπιστημίου Κρήτης και ουδείς άλλος ούτε γνωμοδοτεί ούτε αποφασίζει για το ζήτημα αυτό.

Συμπερασματικά, χωρίς καθυστέρηση ο κος Πρύτανης του Πανεπιστημίου Κρήτης έχει το ιστορικό χρέος αλλά και το βάρος να εισάγει άμεσα στη Σύγκλητο του Ιδρύματος προς λήψη απόφασης το ζήτημα της αφαίρεσης του ακαδημαϊκού τίτλου από τον κ.Richter. Αν η απονομή του τίτλου στον κ.Richter, ήτο ατυχής στιγμή για το Πανεπιστήμιο Κρήτης, η διατήρηση του τίτλου αυτού μετά τα όσα σήμερα το ίδιο το Πρυτανικό Συμβούλιο διαπίστωσε, δεν είναι απλώς ατύχημα, αλλά μελανή σελίδα για την Κρήτη και το Πανεπιστήμιό της, που πρέπει επιτέλους να διαγραφεί.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News