default-image

Έτσι θα γίνει η Λεωφόρος Δικαιοσύνης

Κρήτη
Έτσι θα γίνει η Λεωφόρος Δικαιοσύνης

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Το "πράσινο φως" για τη μεταμόρφωση του λεγόμενου "σταυρού" της πόλης με χρήματα από το ευρωπαϊκό δάνειο του Δήμου άναψε χθες το Δημοτικό Συμβούλιο Ηρακλείου, σε μια συνεδρίαση που συνοδεύτηκε από αντιπαραθέσεις και προσωπικά ξεσπάσματα, με φόντο το Πολιτιστικό Κέντρο Ηρακλείου αλλά και την αδειοδότηση της επέκτασης του Lidl στη Ν. Αλικαρνασσό.

Σε ό,τι αφορά τη μεγάλη παρέμβαση ανάπλασης που αποκάλυψε το neakriti.gr και δρομολογείται στο κέντρο, με την ενιαία πεζοδρόμηση των οδών Δικαιοσύνης, μικρής Έβανς και Ίδης, το Σώμα ενέκρινε κατά πλειοψηφία τη δημοπράτηση και χρηματοδότηση του έργου μέσω του δανείου της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων.

Η παρέμβαση που δρομολογείται αναμένεται να αλλάξει άρδην την εικόνα στο σταυρό της πόλης.

Δρόμοι για τους...πεζούς

Η λεωφόρος Καλοκαιρινού, η Δικαιοσύνης, η οδός (μικρή) Έβανς, η οδός 1821 και η οδός Ίδης θα διαμορφωθούν σε πεζοδρόμους, με σκοπό την ανάδειξη της εμπορικής τους ταυτότητας. Κύρια κατεύθυνση επίσης της πρότασης είναι η ασφαλής διέλευση και στάση του πεζού και η διευκόλυνση των κινήσεών του τόσο στους πεζόδρομους όσο και στα πεζοδρόμια, και η αποτροπή (μέσω και της προτεινόμενης διαμόρφωσης) της κατάληψης των πεζοδρομίων ή τμημάτων τους από οχήματα.

Φωτίζονται δημόσια κτίρια

Η μελέτη προβλέπει αρμονική ανάδειξη των τριών δημόσιων κτηρίων (Περιφέρεια Κρήτης, Δικαστήρια, πρώην Αστυνομική Διεύθυνση) με ειδικό μνημειακό φωτισμό. Οι δύο μικρές πλατείες που δημιουργούνται μεταξύ των τριών κτηρίων προτείνεται να προβληθούν με την ενιαία διαμόρφωσή τους και στο κατάστρωμα της λ. Δικαιοσύνης.

Πέρα από τη συμπολίτευση,υπερψήφισε η μείζων αντιπολίτευση με επικεφαλής τον Γιάννη Κουράκη, ενώ η παράταξη των "Ενεργών Πολιτών", με επικεφαλής τον Ηλία Λυγερό, επιφυλάχθηκε να δηλώσει ψήφο τις επόμενες μέρες και αφού διερευνήσει περαιτέρω τις παραμέτρους του θέματος.

Αποκατάσταση Δερματά

Πέραν της ανάπλασης πεζοδρόμησης στο κέντρο της πόλης, στην τεχνική ατζέντα της χθεσινής συνεδρίασης ξεχώρισε και η έγκριση για την αποκατάσταση επιτέλους του "πληγωμένου" από κακοκαιρίες και καθιζήσεις όρμου του Δερματά. Μια παρέμβαση μάλιστα που ο Δήμος θα υλοποιήσει από δικούς του πόρους.

Lidl

Αντιπαράθεση και θερμή συζήτηση σηκώθηκε στη συνεδρίαση και με φόντο την αδειοδότηση της επέκτασης του Lidl στη Ν. Αλικαρνασσό.

Το θέμα έφερε εκτός ημερησίας διατάξεως ο Ηλίας Λυγερός, που εξέφρασε προβληματισμούς και επιφυλάξεις για τους χειρισμούς του Δήμου, και ζήτησε αναλυτικά στοιχεία και έγγραφα και σε σχέση με την αρχική άδεια που είχε δοθεί στην αλυσίδα.

Για καθ' όλα νόμιμες ενέργειες και νόμιμη αδειοδότηση έκαναν λόγο από πλευράς Πολεοδομίας ο αντιδήμαρχος Γιάννης Ρασούλης και η προϊσταμένη Μαίρη Φραγκιουδάκη.

Πόρισμα και ξέσπασμα Κουράκη

Στη χθεσινή συνεδρίαση "άναψε" και νέος γύρος συζητήσεων και αντιπαραθέσεων για το Πολιτιστικό Κέντρο. Στο επίκεντρο βρέθηκε αυτή τη φορά το νέο πόρισμα των επιθεωρητών Δημόσιας Διοίκησης που αφορά στο επιμέρους διαγωνισμό για το μεταλλικό στέγαστρο του Πολιτιστικού.

Ο δήμαρχος Ηρακλείου ενημέρωσε το Σώμα για το νέο πόρισμα των ελεγκτών, όπου, όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, ζητάει από το Δημοτικό Συμβούλιο Ηρακλείου, στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων του, να διαπιστώσει εάν υπάρχει πειθαρχικό ατόπημα και ευθύνες στην κατασκευή του μεταλλικού στεγάστρου του Πολιτιστικού Κέντρου.

Ο κ. Λαμπρινός παρέπεμψε σε προσεχή συνεδρίαση για πιο διεξοδική συζήτηση καθώς, όπως είπε, περιμένει την τεκμηριωμένη άποψη της Νομικής Υπηρεσίας του Δήμου για το αν ο έλεγχος της ΔΕΠΤΑΗ και η διαπίστωση τυχόν πειθαρχικών παραπτωμάτων είναι μέσα στις αρμοδιότητες του Δημοτικού Συμβουλίου.

Αμέσως μετά τον κ. Λαμπρινό, το λόγο πήρε ο πρώην δήμαρχος Γιάννης Κουράκης, που ξέσπασε με οργή.

«Δεν πίστευα ποτέ ότι θα φτάσω σε σημείο να το πω, αλλά πραγματικά δεν μπορώ. Μαύρη η ώρα που ξεκίνησε το έργο... Μα, πόσα πορίσματα θα δούμε τελικά για το έρμο το Πολιτιστικό; Συνεχώς πορίσματα ξέτερα, και όλα, σημειωτέον, είναι μετά από καταγγελίες της "Λαϊκής Συσπείρωσης". Είναι τραγικό αυτό που συμβαίνει με τους ελεγκτές δημοσίων έργων. Πάει, πάει το νερό, κάποια στιγμή η στάμνα θα σπάσει... Πρόκειται για σκευωρία, κάποια στιγμή θα μιλήσουμε για όλα», υπογράμμισε ο κ. Κουράκης.

Απαντώντας στον Γιάννη Κουράκη, ο επικεφαλής της "Λαϊκής Συσπείρωσης" Μιχάλης Κασαπάκης υπογράμμισε πως είναι αδιανόητο να δέχεται επικρίσεις η παράταξη επειδή ζητά ελέγχους για ένα μεγάλο δημόσιο έργο.

Ρεπορτάζ: Μπάμπης Σαββίδης

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News