default-image

Ένταση και προπηλακισμοί στο Δ.Σ. της Ιεράπετρας

Κρήτη
Ένταση και προπηλακισμοί στο Δ.Σ. της Ιεράπετρας

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ξεχείλισε η οργή στη μονοθεματική συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Ιεράπετρας για την υποβάθμιση του μοναδικού Νοσοκομείου στη Νοτιοανατολική Κρήτη.

Στην κατάμεστη από οργισμένο κόσμο, αίθουσα συνεδριάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου Ιεράπετρας, συζητήθηκε από τις 6 το απόγευμα μέχρι αργά το βράδυ της Δευτέρας, το θέμα της συνεχιζόμενης υποβάθμισης του Νοσοκομείου Ιεράπετρας, μέχρι όπως διαφαίνεται, τη μετατροπή του σε ένα απλό Κέντρο Υγείας που θα παρέχει μόνο πρωτοβάθμια φροντίδα από το πρωί μέχρι το μεσημέρι.

Η έκτακτη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου συνεκλήθη μετά την ανακοίνωση του υπουργείου Υγείας, ότι διορίζονται πενήντα οκτώ γιατροί στην Κρήτη, εκ των οποίων μόνον ένας στο Νοσοκομείο Ιεράπετρας και αυτός μικροβιολόγος, ενώ η άμεση ανάγκη τοποθέτησης ενός γιατρού εδώ και μερικά χρόνια έχει να κάνει με την ειδικότητα του παθολόγου για να μένει ανοικτή περισσότερες μέρες η παθολογική κλινική, η οποία τώρα εφημερεύει μόνο τρεις ημέρες το μήνα.

Ένταση στη διάρκεια στη δημοτικού συμβουλίου

Μεγάλη ένταση προκλήθηκε κατά τη διάρκεια της τοποθέτησης του επιστημονικού συνεργάτη του βουλευτή  του ΣΥΡΙΖΑ στο Ν. Λασιθίου Μ. Θραψανιώτη, του κ. Γιώργου Καλλιντέρη δηλαδή, ο οποίος στην τοποθέτηση που διάβασε εξ ονόματος του βουλευτή, σε μία αποστροφή του είπε ότι, θα πρέπει το ίδιο το Νοσοκομείο να αποφασίσει να κόψει από τον οργανισμό του κάποιες άλλες ειδικότητες ιατρών - όπου φυσικά δεν υπάρχει κανένας που να περισσεύει - για να ζητηθεί ένας παθολόγος, ο οποίος να καλύψει τουλάχιστον μία από τις κενές θέσεις.

Στο σημείο αυτό έγινε μαζική φραστική επίθεση κατά του κ. Γ. Καλλιντέρη, από δημοτικούς συμβούλους όλων των παρατάξεων, αλλά και από  τον αγανακτισμένο συγκεντρωμένο κόσμο.

Ο κ. Γ. Καλλιντέρης αφού μετά δυσκολίας, ολοκλήρωσε την ανάγνωση της δήλωσης του κ. Θραψανιώτη, ζήτησε να αποχωρήσει, ωστόσο το πλήθος δεν του το επέτρεπε ζητώντας του να παραμείνει στην αίθουσα, για να ακούσει και να μεταφέρει τις διαμαρτυρίες όλων των πλευρών.

Σημειώθηκε μεγάλη ένταση, και κάποιοι κινήθηκαν απειλητικά εναντίον του, κατά την ώρα που αποχωρούσε από την αίθουσα. Τον γύρισαν με σπρωξιές πίσω στην αίθουσα, ενώ κάποιος κάλεσε την Αστυνομία, άνδρες τις οποίας σε λίγα λεπτά εμφανίστηκαν στο Δημοτικό Συμβούλιο και συνόδευσαν μετά από αρκετή ώρα εν μέσω διαμαρτυριών τον κ. Γ. Καλλιντέρη στο αυτοκίνητό του.

Η συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Ιεράπετρας συνεχίστηκε μέχρι αργά  προκειμένου να παρθούν συγκεκριμένες αποφάσεις με  προοπτική και στόχευση τις δυναμικές κινητοποιήσεις οι οποίες είχαν σταματήσει εδώ και αρκετούς μήνες, καθώς πολλοί περίμεναν ότι κάποιες από τις υποσχέσεις της σημερινής κυβέρνησης για υποστήριξη και αναβάθμιση του Νοσοκομείου, θα υλοποιούνταν κάποια στιγμή, και ότι η λειτουργία της μοναδικής σοβαρής μονάδας παροχής Υγείας στη νοτιοανατολική Κρήτη, θα έμπαινε σε μια διαφορετική φάση ομαλής λειτουργίας.

Παρέμβαση Μανόλη  Θραψανιώτη στο ΔΣ Ιεράπετρας

Κύριε Πρόεδρε του Δημοτικού Συμβουλίου, κύριε δήμαρχε, κυρίες και κύριοι Σύμβουλοι, Αγαπητοί φίλοι,

Προγραμματισμένες υποχρεώσεις δεν μου επιτρέπουν να παραβρεθώ στην ειδική συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου για το θέμα του Γενικού Νοσοκομείου - Κέντρου Υγείας Ιεράπετρας.

Δε θα μπω στον πειρασμό για συγκρίσεις με τα προηγούμενα χρόνια στα ζητήματα πολιτικής υγείας. Για  κάποιον  που καλοπροαίρετα και ψύχραιμα σταθμίζει τα γεγονότα, οι συγκρίσεις είναι εμφανείς. Από το αναλυτικό Δελτίο Τύπου της ΥΠΕ γίνεται φανερή η προσπάθεια που έχει γίνει μέχρι στιγμής και οι προοπτικές που υπάρχουν.

  Θέλω όμως να κάνω μία επισήμανση στην οποία πιστεύω δεν διαφωνεί κανείς. Οι  υπηρεσίες παροχής υγείας στους κατοίκους του νομού Λασιθίου, και κατ' επέκταση και στην Ιεράπετρα, δεν ανταποκρίνονται στις ανάγκες των πολιτών. Και εδώ είναι το ζητούμενο πώς στις δημοσιονομικές συνθήκες που επικρατούν θα ιεραρχήσουμε τις ανάγκες, θα θέσουμε προτεραιότητες και θα διεκδικήσουμε λύσεις. Πρέπει να αντιμετωπίσουμε τα προβλήματα της δημόσιας δωρεάν παροχής υγείας συνολικά στο νομό, με ιδιαίτερη έμφαση στην πρωτοβάθμια φροντίδα.

Θέλω επίσης να ξεκαθαρίσω σε ότι με αφορά και να διαβεβαιώσω ότι τις σκέψεις  μου τις εκφράζω πάντα δημόσια.

Μακριά λοιπόν από εμένα η πρόθεση ότι σκοπεύω να κλείσω το νοσοκομείο της Ιεράπετρας. Δεν είναι καν στην σκέψη μου αλλά ούτε και στην πρόθεση της ηγεσίας του υπουργείου Υγείας. Εξάλλου δεν έχω τέτοιες δυνατότητες!

Το αντίθετο μάλιστα. Είναι και δημόσια διακηρυγμένη η θέση, τόσο δική μου όσο και του ΣΥΡΙΖΑ Λασιθίου, ότι όχι μόνο δε θα κλείσει καμία υγειονομική μονάδα στο Λασίθι  αλλά αντίθετα θα αναβαθμιστούν, στην προοπτική της καλύτερης δημόσιας και δωρεάν παροχής υγείας. Δυσκολίες σίγουρα υπάρχουν για ικανοποίηση όλων των ελλείψεων και των αναγκών, γι' αυτό και ανέφερα ότι είναι ανάγκη να ιεραρχήσουμε και να διεκδικήσουμε. Σ' αυτήν την περίπτωση θα είμαι όχι μόνο μαζί σας αλλά και στη πρώτη γραμμή για την ικανοποίηση άμεσων αναγκών.

  Προέχει η πλήρης λειτουργία της Παθολογικής Κλινικής ώστε να παίξει το ρόλο της τόσο σε τοπικό επίπεδο όσο και σε επίπεδο Νομού.

Για να το πετύχουμε αυτό πρέπει να έχουμε ως άμεση προτεραιότητα την τροποποίηση του οργανισμού του Νοσοκομείου. Ενός  οργανισμού που φτιάχτηκε το 2012 όχι με βάση τις ανάγκες, αλλά με βάση τον αριθμό των υπηρετούντων τότε  γιατρών και νοσηλευτών, για να εξυπηρετηθούν άλλες σκοπιμότητες. Έκτοτε  έχουν γίνει δύο τροποποιήσεις χωρίς να ιεραρχηθούν ορθολογικά οι ανάγκες.

Η τροποποίηση του οργανισμού του Νοσοκομείου όπως προτείνεται, είναι χρονοβόρα διαδικασία και αν προκαλεί δημοσιονομικό κόστος μπορεί να μην εγκριθεί από τους Θεσμούς. Για να πετύχουμε την άμεση στελέχωση και λειτουργία της Παθολογικής, προτείνεται εσωτερική τροποποίηση του οργανισμού, (αλλαγή μιας ειδικότητας με μια άλλη που δεν είναι απόλυτα απαραίτητη τώρα), η οποία εσωτερική τροποποίηση μπορεί να εγκριθεί άμεσα. Ήδη έχουν ξεκινήσει επαφές με την ΥΠΕ και το Υπουργείο προς αυτή την κατεύθυνση.

Για να μην μακρηγορώ, θα ήθελα να επισημάνω ξανά ότι η επωδός «θέλουν να κλείσουν το νοσοκομείο της Ιεράπετρας» κάνει κακό στο ίδιο το νοσοκομείο. Δυσκολεύει την προσπάθεια να έλθουν στο νοσοκομείο οι αναγκαίες ειδικότητες, παρά τα κίνητρα που θεσπίστηκαν με τον πρόσφατο νόμο. Αν κυριαρχήσει μια τέτοια εντύπωση, κανείς γιατρός δεν θα θέλει να έρθει σ' ένα νοσοκομείο που κλείνει. Ηθελημένα ή όχι, μια τέτοια προσέγγιση δεν προσφέρει καλές υπηρεσίες, αντίθετα αποδυναμώνει και υπονομεύει την προοπτική του Νοσοκομείου.

Η ανάγκη για επαγρύπνηση και αγωνιστική ετοιμότητα είναι απαραίτητη για την διεκδίκηση δίκαιων αιτημάτων.

Σε αυτήν την κατεύθυνση είναι ανάγκη η συνεργασία όλων μας».

Ρεπορτάζ: Νίκος Πετάσης

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News