default-image

Οι εκτελέσεις στον Κερίτη και τον Ταυρωνίτη

Κρήτη
Οι εκτελέσεις στον Κερίτη και τον Ταυρωνίτη

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Δραματοποιημένη αναφορά στις εκτελέσεις στον Κερίτη και τον Ταυρωνίτη, θα γίνει σε μία ενδιαφέρουσα εκδήλωση που θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 18 Μαΐου και ώρα 8 το βράδυ, στην αίθουσα "Πολυχρόνης Πολυχρονίδης" του Πνευματικού Κέντρου Χανίων, στο πλαίσιο του εορτασμού της 75ης επετείου της Μάχης της Κρήτης.   

Στην εκδήλωση που διοργανώνεται από την Περιφερειακή Ενότητα Χανίων και το Πνευματικό Κέντρο Χανίων, θα γίνει μία δραματοποιημένη αναφορά στις εκτελέσεις Κρητών και αγωνιστών από τους Γερμανούς κατακτητές, στον Ταυρωνίτη (3 Ιουλίου 1941) και στον Κερίτη (1 Αυγούστου 1941).

Το χρονικό της εκτέλεσης στον Ταυρωνίτη και η συγκλονιστική μάχη για την ζωή και το θάνατο των Ηλία και Θανάση Γιακουμάκη (πατέρα και γιου), στηρίζεται στο βιβλίο του Μιχάλη Μπονατάκη "Το δάφνινο στεφάνι".

Η δραματοποίηση του χρονικού έγινε από τον Λεωνίδα Μανωλικάκη. Αφηγούνται οι: Μιχάλης Αεράκης, Βασίλης Γκούστης, Λεωνίδας Μανωλικάκης.  

Τα δρώμενα αποδίδουν τα μέλη του Λαογραφικού Ομίλου Χανίων.

Τα γεγονότα που διαδραματίστηκαν κατά τη διάρκεια της εκτέλεσης των 118 πατριωτών στον Κερίτη καταγράφηκαν από τον Γιάννη Γαλανάκη, ο οποίος μετά από πολυετή έρευνα και συζήτηση με αυτόπτες μάρτυρες, συνέγραψε ένα συγκλονιστικό κείμενο, που αποδίδουν οι ερασιτέχνες ηθοποιοί Έλενα Αθανασοπούλου, Κώστας Βερονίκης και Ευτύχης Κανδανολέων. Στο συγκεκριμένο δρώμενο συμμετέχουν οι Κρητικές Μαδάρες.

Κατά την διάρκεια της εκδήλωσης θα γίνει και η βράβευση των νικητών του Παγκρήτιου Διαγωνισμού Μαντινάδας που προκήρυξε ο Σύλλογος Στιχουργών νομού Χανίων.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News