Κρήτη

Χανιά: Διήμερο συνέδριο με αφορμή την ημέρα της Ευρώπης

Παράθυρο στη γνώση για την ανάγκη ενίσχυσης της επιχειρηματικότητας μέσα από τις νέες ευκαιρίες που παρέχουν τα Ευρωπαϊκά προγράμματα αποτελούν οι διήμερες εκδηλώσεις για την ημέρα της Ευρώπης που άρχισαν σήμερα και ολοκληρώνονται αύριο στο Πνευματικό Κέντρο Χανίων.

Παράλληλα, μέσα από τις δράσεις του διημέρου αναδεικνύονται δράσεις και πρωτοβουλίες με κοινωνικό περιεχόμενο που απευθύνονται σε παιδιά και πολίτες. Στις νέες προκλήσεις και τις ευκαιρίες αναφέρθηκε στο περιθώριο του διημέρου ο Ευρωβουλευτής του Ποταμιού Μίλτος Κύρκος επισημαίνοντας ότι στόχος πλέον είναι η βιώσιμη και εξυπνη όπως χαρακτηριστικά τόνισε ανάπτυξη.

Όπως επεσήμανε ο κ. Κύρκος, «παρά το δυσμενές οικονομικό κλίμα η κατεύθυνση και το Ευρωπαϊκό σχέδιο είναι η ανάπτυξη. Ανάπτυξη έξυπνη, βιώσιμη και χωρίς αποκλεισμούς.

Για να το καταφέρομε αυτό πρέπει να δημιουργήσαμε θέσεις εργασίας που στηρίζονται στη γνώση. Έτσι λοιπόν οποιοδήποτε από τα περιφερειακά ταμεία προτείνει επενδύσεις θα πρέπει να εξασφαλίζει αυτόν τον παράγοντα. Ότι είναι θέσεις εργασίας που στηρίζονται στη γνώση.

Είναι μια μεγάλη διαφορά σε σχέση με το παρελθόν όπου τα προγράμματα ήταν ένα σακούλι και όποιος είχε κάποιες ικανότητες μπορούσε να τραβήξει από μέσα τον πρώτο λαχνό. Τώρα πρέπει η περιφέρεια να αποδείξει και να ξεκαθαρίσει ότι πρέπει να αποκτήσει ένα στόχο προς αυτή την κατεύθυνση».

Στον βασικό στόχο του διημέρου και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αναφέρθηκε ο επικεφαλής του γραφείου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Ελλάδα Λεωνίδας Αντωνακόπουλος. Μεταξύ άλλων, ανέφερε ότι γίνετε μια σημαντική προσπάθεια ενημέρωσης.

Είναι πολύ σημαντικό ένας νέος που θέλει να οργανώσει τη ζωή του να γνωρίζει με ποιο τρόπο μπορεί να έχει πρόσβαση στην πηγή της πληροφόρησης σε ότι αφορά τις δυνατότητες, επενδυτικές και τις δυνατότητες χρηματοδότησης από την Ευρωπαϊκή Ένωση με πολλά προγράμματα.

Αυτή τη στιγμή γίνεται μια προσπάθεια που είναι γνωστή ως επενδυτικό σχέδιο Γιούγκερ και δίνει τη δυνατότητα άμεσης χρηματοδότησης μέσω της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων.

Δηλαδή πρέπει να τονίσομε ότι με αυτό τον τρόπο ξεπερνιούνται για τα σχέδια τα οποία θα επιλεγούν τα προβλήματα των κάπιταλ - κοντρόλ της αντικειμενικής αδυναμίας των ελληνικών τραπεζών και είναι μια πραγματική ευκαιρία για επιχειρηματίες που έχουν αναπτυξιακά σχέδια που θα τους επιτρέψουν και να επεκτείνουν την επιχείρηση τους και να δημιουργήσουν θέσεις εργασίας».

Η πληθώρα των χρηματοδοτικών εργαλείων που υπάρχουν πολλά από τα οποία είναι νέα θα απασχολήσουν τις εργασίες του Σαββάτου.

Όπως επεσήμανε ο Επικεφαλής της αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα Αργύρης Περουλάκης, « θα πρέπει αυτά τα εργαλεία να εξειδικευθούν στις επιχειρήσεις για να δουν πώς θα μπορέσουν να ανταποκριθούν». Όπως ο ίδιος υποστήριξε, « είναι δεδομένο ότι υπάρχει μεγάλο πρόβλημα - έλλειμμα χρηματοδότησης για μικρομεσαίες επιχειρήσεις στην Ελλάδα.

Τα στοιχεία λένε ότι ενώ στην Ευρώπη είναι γύρω στο 20% οι επιχειρήσεις που δεν μπορούν να βρουν χρηματοδότηση στην Ελλάδα είναι 40% και για αυτό ο πρόεδρος Γιούγκερ έχει δώσει ιδιαίτερη δώσει στο να εγκρίνονται έργα στην Ελλάδα αλλά θα πρέπει για αυτό να συστρατευτούν οργανωμένα επιχειρήσεις και τράπεζες».

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ

Σχόλια