Κρήτη

Εξηγήσεις για την απουσία της Κρήτης από την Πανορθόδοξη

Διευκρινίσεις για ποιο λόγο η Κρήτη απουσιάζει από την Επιτροπή του υπουργείου Εξωτερικών για τη Μεγάλη Σύνοδο της Ορθοδοξίας, που θα συγκληθεί τον Ιούνιο στο Κολυμπάρι Χανίων, ζητάει με ερώτησή του προς τον υπουργό Εξωτερικών, ο γραμματέας Κ.Ο. Δημοκρατικής Συμπαράταξης και βουλευτής Ηρακλείου κ. Βασίλης Κεγκέρογλου.

Ζητάει μάλιστα να συμπληρωθεί η Ειδική Επιτροπή Αγίας και Μεγάλης Συνόδου της Ορθοδόξου Εκκλησίας με εκπροσώπους της Εκκλησίας της Κρήτης, αλλά και της Περιφέρειας Κρήτης, δεδομένου ότι στην Κρήτη θα συγκληθεί η Σύνοδος της Ορθοδοξίας, Αλλά και να διορθωθούν διοικητικά λάθη της απόφασης συγκρότησης.

Αναλυτικά το κείμενο της ερώτησης έχει ως εξής:

«Με την υπ' αριθ. ΑΠΦ.330/58/ΑΣ13498/21.3.2016 Απόφαση του υφυπουργού Εξωτερικών κ. Ι. Αμανατίδη, συγκροτήθηκε στο υπουργείο Εξωτερικών Ειδική Επιτροπή Αγίας και Μεγάλης Συνόδου της Ορθοδόξου Εκκλησίας και ορίσθηκαν τα μέλη της. Αν και η συγκρότηση αυτής της ad hoc επιτροπής κινείται προς τη σωστή κατεύθυνση, δεδομένης της ιδιαίτερης σπουδαιότητας της σύγκλησης της Αγίας και Μεγάλης Συνόδου της Ορθοδόξου Εκκλησίας στη χώρα μας, η απόφαση παρουσιάζει ορισμένα προβλήματα και παραλείψεις που χρήζουν διορθωτικών παρεμβάσεων προκειμένου να καταστεί η επιτροπή περισσότερο λειτουργική και αποτελεσματική.

Επειδή, η παράθεση των μελών της επιτροπής στο άρθρο 3 γίνεται κατά τρόπο τυχαίο και δεν λαμβάνει υπόψη της την ιεραρχική θεσμική τάξη των συμμετεχόντων (για παράδειγμα Γενικοί Γραμματείς υπουργείων έπονται προϊσταμένων τμημάτων Υπουργείων).

Επειδή, στη σύνθεση της επιτροπής δεν περιλαμβάνονται αναπληρωματικά μέλη, γεγονός που δυσχεραίνει τη λειτουργία και την αποτελεσματικότητά της.

Επειδή, στη σύνθεση της επιτροπής περιλαμβάνεται εκπρόσωπος της Περιφέρειας Αττικής (επιστημονική συνεργάτιδα της Περιφερειάρχου), αλλά όχι εκπρόσωπος της Περιφέρειας Κρήτης εντός των διοικητικών ορίων της οποίας θα λάβει χώρα η Αγία και Μεγάλη Σύνοδος της Ορθοδοξίας.

Επειδή, στη σύνθεση της επιτροπής, περιλαμβάνεται μεν εκπρόσωπος του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος, δεν περιλαμβάνεται όμως εκπρόσωπος της Εκκλησίας της Κρήτης η οποία έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον και μέριμνα για την δημιουργία των απαραίτητων προϋποθέσεων φιλοξενίας της Αγίας και μεγάλης Συνόδου της Ορθοδόξου Εκκλησίας.     

Ερωτάσθε κ. υπουργέ

1. Προτίθεστε να προβείτε στην έκδοση διορθωτικής απόφασης με την οποία να διορθώνονται διοικητικά λάθη και αβλεψίες της εν λόγω αποφάσεως;

2. Προτίθεστε να διορθώσετε την απόφαση και να συμπεριλάβετε στη σύνθεσή της εκπρόσωπο της Περιφέρειας Κρήτης;».

Τη λέει η Εκκλησία της Κρήτης για τη Σύνοδο

Την ίδια ώρα η Ιερά Επαρχιακή Σύνοδος της Εκκλησίας Κρήτης, συνήλθε σήμερα 12 Μαΐου 2016 στο Ηράκλειο, σέ Συνεδρία, και εκτός από τα τρέχοντα υπηρεσιακά θέματα, ασχολήθηκε, σε τομείς που άπτονται της αρμοδιότητάς της, και με το θέμα της προετοιμασίας της Αγίας και Μεγάλης Συνόδου της Ορθοδόξου Εκκλησίας, η οποία θα συγκληθεί στην Κρήτη, τον προσεχή Ιούνιο.

Η Ιερά Σύνοδος τονίζει, για μια ακόμη φορά, τη σπουδαιότητα του μεγάλου και ιστορικού αυτού γεγονότος και τη σημασία του για την Ορθόδοξη Εκκλησία και τη μαρτυρία της στο σύγχρονο κόσμο και εκφράζει την ευγνωμοσύνη της στη Μητέρα Εκκλησία, το Οικουμενικό μας Πατριαρχείο, για την τιμητική πρόταση και την Πανορθόδοξη Απόφαση για την επιλογή της Κρήτης, ως Τόπου διεξαγωγής των εργασιών της Αγίας και Μεγάλης Συνόδου.

Η ΔΙΣ δεν επιτρέπει στον Εδέσσης Ιωήλ να πάει Πανορθόδοξη  

Αξίζει να σημειωθεί ότι μία άκρως σημαντική απόφαση που μπορεί να αποτελέσει αντικείμενο αντιπαράθεσης στην ήδη τεταμένη σχέση με το Φανάρι έλαβε σήμερα η Διαρκής Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος, όπως μεταδίδει το vimaorhodoxias.gr.

Συγκεκριμένα απαγόρευσε στον Μητροπολίτη Εδέσσης Ιωήλ να παραστεί στην Πανορθόδοξη Σύνοδο του Ιουνίου στην Κρήτη ως μέλος της αντιπροσωπείας του Οικουμενικού Πατριαρχείου. Αποφάσεις γενικότερα για την Πανορθόδοξη θα ληφθούν στην έκτακτη Ιεραρχία η οποία δρομολογήθηκε για το διήμερο 24 με 25 Μαϊου.  

Σχόλια