default-image

Έγιναν στάβλοι αρχαιολογικοί χώροι, νεκροταφεία και ξωκλήσια

Κρήτη
Έγιναν στάβλοι αρχαιολογικοί χώροι, νεκροταφεία και ξωκλήσια

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Είδαν τις περιουσίες τους να καταστρέφονται από αιγοπρόβατα μεγαλοκτηνοτρόφων. Παράλληλα γέμισαν ακαθαρσίες  κοιμητήρια  χωριών και  μετατράπηκαν σε στάνες αρχαιολογικοί χώροι και ξωκλήσια.

Όλα τα παραπάνω στην τοπική κοινότητα Καβουσίου, στην Ιεράπετρα,η οποία είναι φορτωμένη από αρχαιότητες  όπου και η κατάσταση είναι απερίγραπτη.

Ο πρόεδρος του τοπικού συμβουλίου κ. Γιάννης Ρεμεδιάκης αναφέρει ότι ενώ συνεχίζεται  η ρύπανση των πηγών, η καταστροφή του περιβάλλοντος και η μετατροπή σε στάβλους με κοπριές των ιερών αρχαιολογικών χώρων, εκκλησιών, νεκροταφείου, σπιτιών και της ίδιας της Αρχαίας Μινωικής Ελιάς μας, τις τελευταίες  ημέρες  κατέστρεψαν ολοσχερώς  περιουσίες με αμπέλια και οπωροφόρα δέντρα συγχωριανών μας στην θέση Καλόγερος..

Επίσης στη γεώτρηση στην τοποθεσία Πρίνοι, έχουν βρεθεί ψόφια ζώα, καθώς επίσης και στην πηγή της Θρυπτής στην θέση Χοιρόλακκος. Αυτή  η πηγή  έχει μετατραπεί σε βούρκο από τις κοπριές των αιγών», καταγγέλλει με την αναφορά του στην κ εισαγγελέα Λασιθίου και ο κ Γιάννης Ρεμεδιάκης, πρόεδρος του τοπικού συμβουλίου Καβουσίου.

Στην εισαγγελέα τρεις κοινότητες για ανεξέλεγκτη βόσκηση

Για τον λόγο αυτό οι κάτοικοι κινήθηκαν δικαστικά και σήμερα διαβιβάστηκαν στην Εισαγγελία Λασιθίου, τρεις αναφορές των τοπικών κοινοτήτων Κάτω Χωριού, Παχιάς Άμμου και Καβουσίου, στις οποίες περιγράφεται η τραγική κατάσταση και η απόγνωση των κατοίκων, μέσω της Επιτροπής Συλλόγων και Φορέων  Ιεράπετρας, που έχει συσταθεί για να δώσει τη μάχη του περιορισμού της ανεξέλεγκτης βόσκησης στα χωριά του Δήμου.

«Είχαμε πολλά παράπονα από τους κατοίκους των γύρω δημοτικών κοινοτήτων και έγγραφες αναφορές από το Κάτω Χωριό, την Παχιά Άμμο και το Καβούσι, τις οποίες διαβιβάζουμε στην κ εισαγγελέα Πρωτοδικών Λασιθίου, στην αντιπεριφερειάρχη κ Πελαγία Πετράκη, στο δήμαρχο Ιεράπετρας κ. Θεοδόση Καλαντζάκη, στον δασάρχη Λασιθίου κ. Μανόλη Συλιγάρδο , και στον αστυνομικό διευθυντή Λασιθίου κ. Μανόλη Πετάση», μας είπε ο γραμματέας της Επιτροπής Συλλόγων και Φορέων για την ανεπιτήρητη βόσκηση κ Γιώργος Τομαδάκης.

«Δεν υπολογίζουν τίποτα»

Στην αναφορά του ο πρόεδρος του Προοδευτικού Συλλόγου Κάτω Χωριού κ. Μανόλης Χρυσός, αναφέρει μεταξύ άλλων ότι, «το πρόβλημα δημιουργείται απο λιγοστούς μεγαλοκτηνοτρόφους, οι οποίοι για το συμφέρον τους, δεν υπολογίζουν ούτε τις επιπτώσεις στο φυσικό περιβάλλον ούτε και τις περιουσίες των κατοίκων, λειτουργώντας παράλληλα και εις βάρος των υπολοίπων κτηνοτρόφων. Στο δημοτικό μας διαμέρισμα  τα θέματα που έχουν προκύψει είναι γνωστά από 20ετίας.

Κοντά και γύρω από τον οικισμό του Κάτω Χωριού, είχε χιλιάδες ανεπιτήρητες αίγες ένας μεγαλοκτηνοτρόφος, ο οποίος  επέφερε ολοκληρωτική καταστροφή στις  καλλιέργειες μας, αλλά κυρίως πολλές σοβαρές ζημιές στο φυσικό περιβάλλον, στις ξερολιθιές,  και στα μονοπάτια, καθιστώντας τις γύρω από το χωριό περιοχές,  απαγορευμένες για τους κατοίκους.

Μετά από πολλούς αγώνες και προσπάθειες και με την παρέμβαση του αρμόδιου αντιδημάρχου   απαγορεύθηκε από πέρυσι η μετακίνηση των ζώων του από την Βιάννο στο Δήμο μας».

Για πρώτη φορά μετά από πολλά χρόνια, ανάσαναν οι κάτοικοι του Κάτω Χωριού. Απομακρύνθηκε η περίφραξη της πηγής του Αγίου Αντωνίου, που είχε μετατραπεί σε στάνη ενώ παλαιότερα ήταν τόπος αναψυχής για τους επισκέπτες, καθαρίστηκε και διανοίχθηκε με την συμμετοχή και της ενορίας το μονοπάτι προς το ξωκλήσι του Προφήτη Ηλία. Οι κάτοικοι μπόρεσαν να μαζέψουν μετά από χρόνια τις ελιές  από τα ελαιόδεντρα τους, φύτεψαν νέα  δέντρα και κλάδεψαν τα παλαιότερα που είχαν φαγωθεί από τις αίγες. Εντυπωσιακά ήταν παρά τις λιγοστές  βροχοπτώσεις και τα σημάδια αναγέννησης της φύσης. Οι γύρω περιοχές έγιναν και πάλι προσβάσιμες στους κατοίκους, ενώ άρχισαν να προσελκύουν και ξένους επισκέπτες.

«Υπήρχε όμως πάντα ο φόβος ότι, ένας άλλος μεγαλοκτηνοτρόφος ο οποίος λυμαίνεται τις άλλες περιοχές θα μετέφερε σταδιακά τα ζώα του ,στην ελεύθερη πλέον, περιοχή. Και πράγματι το τελευταίο διάστημα άρχισαν να φθάνουν μέχρι και μέσα στον οικισμό εκατοντάδες ανεπιτήρητα αιγοπρόβατα, πολλά απο αυτά με ενώτια, σημάδι ότι, η διαδικασία εγκατάστασης έχει ήδη ξεκινήσει. Ήδη ανεβαίνουν στα κλαδεμένα ελαιόδεντρα κατατρώγοντας τους τρυφερούς βλαστούς. Για μια ακόμη φορά βλέπουμε τους κόπους μας να καταστρέφονται και η φύση του τόπου μας που τόσο αγαπάμε, να γίνεται έρμαιο της ασυνείδητης συμπεριφοράς κάποιου κτηνοτρόφου. Κάνουμε έκκληση σε συνεργασία με τις αρμόδιες Αρχές να ενεργήσετε ώστε να εξαναγκασθεί ο κτηνοτρόφος να απομακρύνει τα ζώα του, από το χωριό μας», ζητούν από την κ Εισαγγελέα Λασιθίου ο πρόεδρος του Προοδευτικού Συλλόγου κ Μανόλης Χρυσός και ο ιερέας του  Κάτω Χωριού.

Στην εισαγγελέα Λασιθίου απευθύνεται και η αναφορά του προέδρου του Τοπικού Συμβουλίου Παχιάς Άμμου κ Γιώργου Ραπάνη, ο οποίος περιγράφει την ζοφερή κατάσταση που επικρατεί και στην Βασιλική και στο Μοναστηράκι, αλλά και στον αρχαιολογικό χώρο των Γουρνιών.

«Παρά τις προσπάθειες μας από 20ετίας» αναφέρει, «να μπει μια τάξη,  η κατάσταση οξύνεται με κίνδυνο ανεξέλεγκτων εκτροπών. Το τελευταίο διάστημα οι ανεπιτήρητες αίγες κατακλύζουν το νεκροταφείο της Παχειάς Αμμου, τις αυλές πολλών εκκλησιών, ακόμη και γύρω από τον αρχαιολογικό χώρο των Γουρνιών. Οι καταστροφές στα μάρμαρα και στους τάφους στο νεκροταφείο είναι συνεχείς με αποτέλεσμα οι συγγενείς να είναι υποχρεωμένοι να επωμίζονται επιπλέον οικονομικό αλλά και ψυχολογικό κόστος. Επίσης έχουν τοποθετηθεί πρόχειρες κατασκευές στην αγροτική οδοποιία(πόρτες) μπροστά στην εκκλησία της Παναγίας, με αποτέλεσμα οι επισκέπτες να μην έχουν πρόσβαση. Αυτό συμβαίνει και σε άλλες τοποθεσίες.

Υπεύθυνοι για την κατάσταση αυτή είναι δύο συγκεκριμένοι κτηνοτρόφοι (αδέλφια), ένας δε εξ αυτών, κυκλοφορεί με άγρια σκυλιά, έχουν μάλιστα  σημειωθεί παλαιότερα και μικροτραυματισμοί σε ξένους επισκέπτες».

Σοβαρότατη είναι  και η  υποβάθμιση του φυσικού περιβάλλοντος της Παχιάς Άμμου,  και συχνές οι  καταστροφές στα λιόφυτα των κατοίκων κατά παράβαση της νομοθεσίας. Τα τυχόν δε επιβαλλόμενα πρόστιμα δεν αποτρέπουν τους κτηνοτρόφους από τις πρακτικές αυτές.

Η διάβαση προς την Ιερή μονή της Φανερωμένης είναι δύσκολη καθώς πέφτουν πέτρες από την διάβαση των αιγών, ενώ η γύρω περιοχή έχει μετατραπεί σε κρανίου τόπο.

«Οι κάτοικοι είναι ανάστατοι και γινόμαστε αποδέκτες συνεχών παραπόνων.  Πιστεύουμε ότι απαιτείται η συντονισμένη δράση των αρμοδίων υπηρεσιών,  ώστε επιτέλους να μπει μια τάξη στο θέμα αυτό και να βελτιωθεί η κατάσταση που δεν τιμά τον τόπο και τον πολιτισμό μας» καταλήγει στην αναφορά του ο κ. Γιώργος Ραπάνης.

Ρεπορτάζ:Νίκος Πετάσης

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News