default-image

Γιατί ανατράπηκε η ίδρυση τομέα ΕΚΑΒ στον Πλατανιά

Κρήτη
Γιατί ανατράπηκε η ίδρυση τομέα ΕΚΑΒ στον Πλατανιά

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Δριμεία» επιστολή προς τη Διοίκηση του ΕΚΑΒ απέστειλε ο δήμαρχος Πλατανιά κ. Ιωάννης Μαλανδράκης με την οποία ζητάει να προχωρήσουν άμεσα όλες οι αναγκαίες ενέργειες, σε συνεργασία με αρμόδιο υπουργείο Υγείας, για την ίδρυση και λειτουργία μόνιμου Τομέα ΕΚΑΒ στο δήμο Πλατανιά και για τη διασφάλιση της πλήρους και αποτελεσματικής κάλυψης των αναγκών διακομιδής και επείγουσας προνοσοκομειακής φροντίδας του - δεύτερου σε πληθυσμού και πρώτου σε αριθμό επισκεπτών/τουριστών - Δήμου Πλατανιά του Ν. Χανίων καλώντας παράλληλα την ηγεσία του ΕΚΑΒ να απαντήσει «τι μεσολάβησε και ανατράπηκε ο μέχρι σήμερα σχεδιασμός λειτουργίας μόνιμου Τομέα ΕΚΑΒ στο Δήμο Πλατανιά».

Ο κ. Μαλανδράκης παραθέτει μια σειρά από συγκεκριμένα στοιχεία που επιβεβαιώνουν την ανάγκη δημιουργίας τομέα ΕΚΑΒ στο Δήμο Πλατανιά καθιστώντας σαφές πως «δεν υπάρχει καμία διάθεση αμφισβήτησης της αναγκαιότητας ίδρυσης τομέων ΕΚΑΒ και σε άλλες περιοχές του νομού μας» υπογραμμίζοντας ταυτόχρονα ότι η πρόσφατη απόφαση της Διοίκησης του ΕΚΑΒ για  ίδρυση νέου Τομέα του ΕΚΑΒ σε άλλη περιοχή του Ν. Χανίων - η οποία έγινε γνωστή μετά από δημοσιεύματα τοπικών ΜΜΕ - είναι τουλάχιστον ανακόλουθη με τον έως σήμερα επιχειρησιακό προγραμματισμό του ΕΚΑΒ που πρότασε τη δημιουργία τομέα στον Πλατανιά και τις διαπιστωμένες ανάγκες επείγουσας προνοσοκομειακής φροντίδας στο Ν. Χανίων, ενώ έρχεται σε πλήρη αντίθεση τόσο με τις προφορικές διαβεβαιώσεις που μας είχαν δοθεί από τους αρμόδιους φορείς για την ίδρυση μόνιμου τομέα στο Δήμο Πλατανιά, σε συνέχεια σειράς αιτημάτων μας όσο και με τις τεκμηριωμένες προτάσεις/εισηγήσεις που έχουν γίνει στο Υπουργείο Υγείας και στο ΕΚΑΒ από την αρμόδια ΥΠΕ Κρήτης για την ανάγκη δημιουργίας νέων τομέων ΕΚΑΒ σε επίπεδο Περιφέρειας Κρήτης.

Μάλιστα όπως τονίζει ο Δήμαρχος Πλατανιά στο υπ. αριθμ. 9456/17-7-15 έγγραφο της προς το Υπουργείο Υγείας και τη Διοίκηση του ΕΚΑΒ, η 7η ΥΠΕ Κρήτης - λαμβάνοντας υπόψη γεωγραφικά, πληθυσμιακά και οικιστικά κριτήρια, καθώς και την ολοένα αυξανόμενη τουριστική ανάπτυξη που παρατηρείται σε ορισμένες περιοχές, σε συνδυασμό με το υφιστάμενο οδικό δίκτυο του νησιού μας - καθιστούσε σαφές πως «θεωρεί επιτακτική και ιδιαίτερα αναγκαία την δημιουργία νέων Τομέων ΕΚΑΒ σε ορισμένες περιοχές της Κρήτης» κάνοντας συγκεκριμένη αναφορά για τη «δημιουργία ενός μόνιμου Τομέα ΕΚΑΒ στον Πλατανιά Χανίων, που θα εξυπηρετεί επείγοντα περιστατικά στην ευρύτερη περιοχή ευθύνης των Κ.Υ. Κισσάμου και Κ.Υ. Καντάνου, του Δήμου Πλατανιά Χανίων».

Γιατί ο τομέας του ΕΚΑΒ πρέπει να λειτουργήσει στο δήμο Πλατανιά

Στην επιστολή του ο Δήμαρχος Πλατανιά τεκμηριώνει με μια σειρά από στοιχεία την ανάγκη ίδρυσης και λειτουργίας τομέα ΕΚΑΒ στο Δήμο Πλατανιά επικαλούμενος μεταξύ άλλων:

-      το γεγονός ότι εδώ και επτά (7) χρόνια λειτουργεί στον Δήμο Πλατανιά εποχιακός σταθμός του ΕΚΑΒ για την κάλυψη των αναγκών επείγουσας προνοσοκομειακής φροντίδας, κατά την τουριστική περίοδο, σε όλο το μήκος του Βόρειου Άξονα από τον Πλατανιά έως και την Κίσσαμο και όχι μόνο. Σημειωτέον ότι ο Δήμος, όλα αυτά τα χρόνια είχε αναλάβει - σε συνεργασία και με επιχειρήσεις της περιοχής  - την κάλυψη των δαπανών στέγασης και σίτισης των πληρωμάτων των ασθενοφόρων που στελέχωναν το Σταθμό ενώ είχε διαθέσει και σχετικό χώρο για τη στέγαση του.

-      το γεγονός ότι ο Δήμος Πλατανιά είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος σε πληθυσμό Δήμος του νομού Χανίων και ο πρώτος όσον αφορά τον αριθμό των κοινοτήτων(51) και οικισμών (121) στον αριθμό - που βρίσκονται γεωγραφικά διάσπαρτες στα διοικητικά όρια αυτού στην Περιφέρεια Κρήτης και καλύπτει έκταση 600 τ.χλμ, που είναι από τις μεγαλύτερες στη χώρα.

-      το ότι ο Δήμος Πλατανιά είναι ο πλέον τουριστικός Δήμος της Κρήτης - μαζί με το Δήμο Χερσονήσου - τον οποίο επισκέπτονται κάθε χρόνο περισσότεροι από 2 εκατ. επισκέπτες αφού διαθέτει έναν πολύ μεγάλο αριθμό τουριστικών υποδομών (στα διοικητικά όρια του Δ. Πλατανιά συγκεντρώνεται το 40% των διαθέσιμων κλινών των ξενοδοχείων του Ν. Χανίων). Το γεγονός αυτό σημαίνει ότι αυξάνονται σε υπέρμετρο βαθμό οι ανάγκες επείγουσας προνοσοκομειακής φροντίδας κατά τη θερινή περίοδο καθιστώντας επιβεβλημένη τη δημιουργία μόνιμης δομής του ΕΚΑΒ στην περιοχή - όπως άλλωστε έχει ζητηθεί και από την Ένωση Ξενοδόχων Ν. Χανίων όσο και από το Σωματείο Εργαζομένων ΕΚΑΒ Τομέα Χανίων. Χαρακτηριστικά σας αναφέρουμε πως μόνο το τετράμηνο Ιουνίου-Σεπτεμβρίου 2015, στην περιοχή του Πλατανιά αλλά και του ευρύτερου τομέα της νοτιοδυτικής πλευράς του νομού, το ΕΚΑΒ συνέδραμε σε περισσότερα από 1.200 περιστατικά, βάσει στατιστικών στοιχείων του συντονιστικού κέντρου, εκ των οποίων σημαντικό ποσοστό αφορούσε περιστατικά πνιγμών.

-      το γεγονός ότι ο Δήμος Πλατανιά, είναι ο μοναδικός μεγάλος Δήμος του Νομού Χανίων, στον οποίο δεν λειτουργεί ούτε Κέντρο Υγείας ούτε Πολυδύναμο Περιφερειακό Ιατρείο και άρα στερείται ολοκληρωμένης παροχής πρωτοβάθμιων υγειονομικών υπηρεσιών τόσο για τους 20.000 κατοίκους του όσο και για τους εκατοντάδες χιλιάδες τουρίστες που επισκέπτονται τους καλοκαιρινούς μήνες την περιοχή.

-      την βούληση του Δήμου Πλατανιά να διαθέσει δωρεάν δημοτικό χώρο για τη στέγαση και λειτουργία μόνιμου τομέα του ΕΚΑΒ, όπως αυτή σας έχει γνωστοποιηθεί με σειρά επιστολών μας.

Σημειώνεται τέλος, ότι η επιστολή του κ. Μαλανδράκη κοινοποιείται στην ηγεσία του Υπουργείου Υγείας - τον Υπουργό κ. Ξανθο και τον αναπλ. Υπουργό κ. Πολάκη - στους Βουλευτές του Ν.  Χανίων, στη Διοίκηση της 7ης ΥΠΕ Κρήτης, στο Σωματείο ΕΚΑΒ Ν. Χανίων, στην Ένωση Ξενοδόχων Ν. Χανίων και στο Σύλλογο Επιχειρηματιών Δ. Πλατανιά «Ο Ιάρδανος».

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News