Κρήτη

Νοικιάζουν παράνομα μέσω ίντερνετ σπίτια και βίλες

«Πόλεμο» με τις παράνομες μισθώσεις καταλυμάτων, από σπίτια μέχρι βίλες μέσω διαδικτύου από ιδιώτες σε χιλιάδες τουρίστες ανοίγουν ξενοδόχοι που χάνουν χιλιάδες ευρώ από το ανησυχητικό αυτό φαινόμενο, όπως και το κράτος, με τις απώλειες από τη φοροδιαφυγή να υπολογίζονται στα 300 εκατομμύρια ευρώ, σε ετήσια βάση.

Πρόκειται για ενα  από τα ελληνικά…παράδοξα.Την ώρα που καταγράφεται αύξηση στις αφίξεις χιλιάδων τουριστών στα αεροδρόμια, καταγράφεται και πτώση στις πληρότητες ξενοδοχείων και στην Κρήτη, με χιλιάδες τουρίστες να κάνουν διακοπές στα «αόρατα» από τα δημόσια ταμεία παράνομα καταλύματα που νοικιάζονται διαδικτυακά και εν κρυπτώ και με την φοροδιαφυγή να πάει "σύννεφο"! Και όμως αυτό αποτελεί μια εφιαλτική πραγματικότητα στην τουριστική μας βιομηχανία.

Τεράστια η φοροδιαφυγή

Και στα Χανιά, ένα μεγάλο ποσοστό επισκεπτών επιλέγει να διαμείνει σε παράνομα καταλύματα όπως οικίες και διαμερίσματα στην πόλη, όπως καταγγέλλει η Ένωση Ξενοδόχων Χανίων.

Σύμφωνα με επιστολή της Ένωσης Ξενοδόχων Χανίων προς τους συναρμόδιους υπουργούς:«Ζητούμε να επιληφθείτε άμεσα του θέματος , δεδομένου ότι στον Ν. Χανίων , το θέμα έχει λάβει ανησυχητικές διαστάσεις , με τραγικές συνέπειες για τις επιχειρήσεις και φυσικά και για τα δημόσια ταμεία, λόγω του τεράστιου όγκου της φοροδιαφυγής που υπάρχει».

Στο "παιχνίδι" και οι ηλεκτρονικές πλατφόρμες

Και στην Κρήτη ξενοδόχοι φλέγονται οικονομικά από τον αθέμιτο ανταγωνισμό ζητώντας την παρέμβαση των συναρμόδιων υπουργείων.Όπως τονίζουν, μεγάλες ηλεκτρονικές πλατφόρμες μέσω των οποίων μπορεί κάποιος να μισθώσει οποιοδήποτε ιδιωτικό κατάλυμα θα πρέπει να ζητούν σήμα του ΕΟΤ από τα επίμαχα καταλύματα.

Πρέπει να γίνει καταγγελία

Ίδια η εικόνα και στην Ιεράπετρα. «Το πρόβλημα είναι πολύ παλιό και παραμένει άλυτο εδώ και χρόνια. Βλέποντας τα πρακτικά της Ένωσης Ξενοδόχων Ιεράπετρας και Νοτιοανατολικής Κρήτης, διαπιστώνω ότι απασχολούσε τους συναδέλφους παλιούς ξενοδόχους από το 1980.Υπάρχουν πολλά αδήλωτα καταλύματα που δεν πληρώνουν εφορία και δεν έχουν κανένα κόστος, αφού συνεχίζουν να λειτουργούν τελείως παράνομα. Το πρόβλημα είναι ότι η αντιμετώπιση των ιδιοκτητών παράνομων καταλυμάτων δεν είναι και τόσο εύκολη. Πρέπει να γίνει η καταγγελία , να έρθει το κλιμάκιο με την Αστυνομία και τον ΕΟΤ, να βρούνε μέσα στο διαμέρισμα η το δωμάτιο τον ενοικιαστή, ο οποίος να παραδεχτεί ότι ενοικιάζει το παράνομο κατάλυμα. Έτσι όπως καταλαβαίνεται, είναι δύσκολο να αντιμετωπιστεί και να περιοριστεί η παρανομία», τόνισε ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Ιεράπετρας και Νοτιοανατολικής Κρήτης  κ.  Γιώργος Βαρδάκης.

Το πρόβλημα έχει ενταθεί σε όλη τη χώρα και ιδιαίτερα στους δημοφιλείς προορισμούς όπως για παράδειγμα η Μύκονος, με τις Ενώσεις Ξενοδόχων α κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου στα συναρμόδια υπουργεία.

Ρεπορτάζ: Γεωργία Μακάκη, Νίκος Πετάσης

Σχόλια