default-image

Στην Ιεράπετρα ο Γενικός γραμματέας Πολιτικής Προστασίας

Κρήτη
Στην Ιεράπετρα ο Γενικός γραμματέας Πολιτικής Προστασίας

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Με τον Γενικό Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας, Γιάννη Καπάκη συναντήθηκε στο γραφείο του την Δευτέρα 9 Μαϊου 2016 ο Δήμαρχος Ιεράπετρας, Θεοδόσιος Καλαντζάκης στο πλαίσιο της επίσκεψης που πραγματοποίησε στον νομό Λασιθίου και στην περιοχή της Ιεράπετρας. Στα προβλήματα που άφησε πίσω της η πυρκαγιά, αλλά και στην πρόταση του δήμου για δημιουργία σύγχρονου κέντρου πολιτικής προστασίας αναφέρθηκε ο δήμαρχος Ιεράπετρας.

Στη συζήτηση που πραγματοποιήθηκε, στην οποία παραβρέθηκαν μεταξύ άλλων ο Αντιδήμαρχος Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Ιεράπετρας, Αργύρης Πανταζής, η Αντιπεριφερειάρχης Λασιθίου Πελαγία Πετράκη, ο  Περιφερειακός Διοικητής της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Κρήτης, Γιάννης Μαραγκάκης, ο Διοικητής της Πυροσβεστικής Λασιθίου, Μιχάλης Βασιλάκης, ο υποδιοικητής της Πυροσβεστικής Ιεράπετρας, Δημήτρης Καλλιοτζής, ο Αστυνομικός Διευθυντής Λασιθίου, Μανώλης Πετάσης, ο Διοικητής του Τμήματος Ασφάλειας Ιεράπετρας, Νεκτάριος Φρονιμάκης ο Εντεταλμένος Σύμβουλος Πολιτικής Προστασίας και ΠΑΜ - ΠΣΕΑ στην Περιφερειακή Ενότητα Λασιθίου, Γιάννης Γουλιδάκης, υπηρεσιακοί παράγοντες, εκπρόσωποι συλλόγων και άλλων φορέων, συζητήθηκαν θέματα που αφορούν την πολιτική προστασία με αφορμή και την πρόσφατη καταστροφική πυρκαγιά που έπληξε Τοπικές Κοινότητες του Δήμου Ιεράπετρας.

Ειδικότερα, ο Δήμαρχος έκανε μια σύντομη ενημέρωση για τα προβλήματα που δημιούργησε η πυρκαγιά και για τις ανάγκες που προκύπτουν μετά από αυτήν, ενώ αναφέρθηκε και στις ιδιαιτερότητες της ευρύτερης περιοχής της Ιεράπετρας λόγω του ξηροθερμικού κλίματος και της έλλειψης βροχοπτώσεων.

Χαρακτηριστικά επικεντρώθηκε στις διαφορετικές κλιματολογικές συνθήκες, οι οποίες επιβάλλουν διαφορετικούς χειρισμούς και μέτρα πρόληψης σε σύγκριση με περιοχές της υπόλοιπης Ελλάδας, καθώς και στην ανάγκη για νωρίτερη έναρξη της αντιπυρικής περιόδου,  ενώ αναφέρθηκε συγκεκριμένα στην ανάγκη ύπαρξης διαθέσιμων εναέριων μέσων πυρόσβεσης στην Κρήτη, στην ανάγκη δημιουργίας ελικοδρομίου στην Ιεράπετρα, καθώς και στην ανάγκη παρουσίας πυροσβεστικής δύναμης σε καθημερινή βάση για την διαφύλαξη του δασικού πλούτου της ευρύτερης περιοχής.

Συγκεκριμένα ζήτησε από τον Γενικό Γραμματέα τη στελέχωση της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Ιεράπετρας με ανθρώπινο δυναμικό και την ενίσχυση της με εξοπλισμό, καθώς και την χρηματοδότηση για  τη δημιουργία ενός σύγχρονου κέντρου πολιτικής προστασίας στον Δήμο Ιεράπετρας στο  χώρο των πρώην σφαγείων, ο οποίος όπως τόνισε, μπορεί να ικανοποιήσει τόσο χωροταξικά όσο και επιχειρησιακά τις ανάγκες της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, καθώς και να στεγάσει τις εθελοντικές ομάδες της Ιεράπετρας.

Παράλληλα,  αιτήθηκε από τον κ. Καπάκη να στηρίξει την απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Ιεράπετρας προκειμένου να κηρυχθεί άμεσα  η περιοχή που επλήγη από την πυρκαγιά σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης και ως πυρόπληκτη και να προχωρήσουν οι προβλεπόμενες αποζημιώσεις.

Κατά την συνάντηση ο κ. Καλαντζάκης εξήρε ιδιαίτερα την προσφορά των εθελοντικών ομάδων που δραστηριοποιούνται στον Δήμο Ιεράπετρας στον τομέα της πολιτικής προστασίας, ενημερώνοντας τον Γενικό Γραμματέα  για το σημαντικό εθελοντικό έργο που προσφέρουν σε κάθε περίπτωση που θα χρειαστεί.

Από πλευράς του ο κ. Καπάκης, αφού ενημερώθηκε για τα προβλήματα που προέκυψαν από την φωτιά, αναφέρθηκε ιδιαίτερα στην σημασία της πρόληψης  των φαινομένων, τονίζοντας πόσο σημαντικό είναι να υπάρχει σωστή ενημέρωση, ενώ παράλληλα εξέφρασε  την διάθεσή του για στήριξη των αιτημάτων, δεδομένων και των ιδιαιτεροτήτων της Ιεράπετρας έναντι άλλων περιοχών.

Τέλος ο Δήμαρχος ευχαρίστησε ιδιαίτερα τον κ. Καπάκη για την επίσκεψή του στον Δήμο Ιεράπετρας και το ενδιαφέρον του για τα προβλήματα που άφησε πίσω της  η πυρκαγιά και αναφέρθηκε στην καλή συνεργασία που υπάρχει με τα σώματα ασφαλείας και την Πυροσβεστική Υπηρεσία. Όπως τόνισε  είναι ιδιαίτερα θετικό να πραγματοποιούνται τέτοιες συναντήσεις  όχι μόνο με αφορμή υπάρχοντα προβλήματα, αλλά και με στόχο την καλύτερη οργάνωση και αποτελεσματικότερη διαχείριση καταστάσεων που εμπίπτουν στη αρμοδιότητα  της πολιτικής προστασίας.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News