default-image

Πεζοπορία στο φαράγγι των Πεύκων

Κρήτη
Πεζοπορία στο φαράγγι των Πεύκων

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Την Κυριακή 15 Μαΐου ο Ορειβατικός Σύλλογος Αγίου Νικολάου διοργανώνει κυκλική πεζοπορία διάρκειας 3,5 ωρών (χωρίς τις απαραίτητες στάσεις), στο καταπράσινο φαράγγι των Πεύκων, στην νοτιοανατολική πλευρά της Κρήτης.

Από τα ομορφότερα μικρά φαράγγια του νησιού, το φαράγγι των Πεύκων ξεκινά νότια από το ομώνυμο χωριό και καταλήγει στον οικισμό Άσπρος ποταμός, 2χλμ βόρεια του Μακρύγιαλου. Με καταπληκτικούς βραχώδεις σχηματισμούς, εντυπωσιάζει με την ξεχωριστή ομορφιά του, καθώς βρίσκεται μέσα σε πευκοδάσος όπου το πράσινο σε συνδυασμό με τα γκριζόλευκα απότομα βράχια διαμορφώνουν ένα ιδιαίτερο φυσικό τοπίο.

Απέχει 7χλμ από τη θάλασσα, το μήκος του είναι 4.5χλμ και η υψομετρική διαφορά εισόδου-εξόδου φτάνει τα 300μ. Η διάσχιση του φαραγγιού γίνεται από ευδιάκριτο σηματοδοτημένο μονοπάτι, τμήμα του Ευρωπαϊκού μονοπατιού Ε4, το οποίο ακολουθεί την κοίτη του ποταμού σχεδόν σε όλο του το μήκος.  Υπάρχουν γέφυρες, σιδερένιες σκάλες, προστατευτικά διαχωριστικά και πέτρινα παγκάκια που διευκολύνουν τους πεζοπόρους.

Η πεζοπορία μας ξεκινά από το χωριό Πεύκοι και από χωματόδρομο και κατηφορικά μονοπάτια κατευθυνόμαστε στην είσοδο του φαραγγιού.

Περνώντας ανάμεσα από λιόφυτες εκτάσεις φτάνουμε στο νερόμυλο του Ηλία, κτίσμα από τους χρόνους των Σαρακηνών Αράβων, που διατηρήθηκε και την περίοδο κυριαρχίας των Τούρκων και συνέχισε να λειτουργεί μέχρι τις αρχές της δεκαετίας του '20. Ακριβώς μετά το νερόμυλο ξεκινά το Πευκιανό Φαράγγι, με την πυκνή βλάστηση και με τα ασυνήθιστα για την περιοχή τοιχώματα από λευκά πετρώματα, που φτάνουν σε ύψος 120μ.

Αρχικά το μονοπάτι ξεδιπλώνεται πάνω από στο πρανές του φαραγγιού και μετά από 700-800μ. κατηφορίζει και φτάνει στο βάθος, στην κοίτη του ποταμού. Πεζοπορούμε ανάμεσα σε πεύκα, πλατάνια, χαρουπιές, πρίνους και πικροδάφνες με θέα το απέραντο γαλάζιο του Λυβικού, με τα τοιχώματα διαρκώς να στενεύουν. Στην πορεία μας συναντούμε τον «Βόλακα του Σαρακηνού», ένα τεράστιο βράχο, που με το επιβλητικό του μέγεθος έγινε κομμάτι των λαϊκών θρύλων της περιοχής.

Κοντά στην έξοδο του φαραγγιού βρίσκεται ο μικρός οικισμός του Άσπρου Ποταμού, από τους αρχαιότερους συνοικισμούς της περιοχής, που εγκαταλείφτηκε για λόγους ασφάλειας την περίοδο της πειρατείας. Σήμερα, τα ερειπωμένα παλιά σπίτια χτισμένα με πέτρες και χώμα έχουν ανακαινιστεί και αναπαλαιωθεί με σεβασμό στη φύση και το περιβάλλον και ο οικισμός έχει χαρακτηριστεί παραδοσιακός και διατηρητέος.

Ολοκληρώνοντας τη διάσχιση του φαραγγιού ακολουθούμε αντίστροφη ανηφορική πορεία, από χωματόδρομους και μονοπάτια και φτάνουμε στο σημείο εκκίνησης της πεζοπορίας. Η εξόρμηση της Κυριακής μπορεί να τελειώσει με βόλτα στα γραφικά σοκάκια του χωριού των Πεύκων ή στην υπέροχη παραλία του Μακρύγιαλου. Στο φημισμένο τουριστικό θέρετρο μπορούμε να επιλέξουμε και να δοκιμάσουμε παραδοσιακές νοστιμιές στις παραλιακές ταβέρνες, να ξεκουραστούμε στον παχύ ίσκιο των αρμυρικιών ή να δροσιστούμε στα καταγάλανα νερά του Λιβυκού, πριν πάρουμε τον δρόμο της επιστροφής.

Αναχώρηση: από Άγιο Νικόλαο (Κ.Καραμανλή 23, S/M ΒΑΣΙΛΟΠΟΥΛΟΣ), την Κυριακή το πρωί στις 08:00. Η μετάβαση στην περιοχή θα γίνει με δικά μας αυτοκίνητα. Κόστος μεταφοράς για όσους δεν χρησιμοποιήσουν τα αυτοκίνητα τους 5 €, στον οδηγό του αυτοκινήτου που θα επιβιβαστούν.

Βαθμός δυσκολίας: 1

Αρχηγός: Charis Γάλλου

Πληροφορίες: τηλ. 6945603032 & 6948040401

Περισσότερες πληροφορίες, όροι συμμετοχής, εξοπλισμός στο blog του Συλλόγου (pezopories.blogspot.gr).

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News