default-image

Mαζεύουν υπογραφές για να "φύγει" η λαϊκή

Κρήτη
Mαζεύουν υπογραφές για να "φύγει" η λαϊκή

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Αγανάκτηση έχει προκαλέσει στους κατοίκους της Νέας Αλικαρνασσού και συγκεκριμένα των οδών Δημοκρατίας, Καρίας και Ζεφυρίας, που βρίσκονται πίσω ακριβώς από την εκκλησία του Αγίου Νικολάου, η μεταφορά της λαϊκής, που μέχρι πρότινος γινόταν επί της οδού Ηροδότου (πλησίον της Παναγίας Καμαριανής).

Διαμαρτυρόμενοι ότι δε θέλουν τη λαϊκή στις γειτονιές τους, οι κάτοικοι, επικοινωνώντας την αντίδρασή τους μέσω της εφημερίδας "Νέα Κρήτη", είχαν μαζέψει 250 υπογραφές που, όπως είπαν, εξέφραζαν τη διαμαρτυρία τους αυτή, όμως δεν εισακούστηκαν. Έτσι τώρα, παρά το ότι στην περιοχή έχουν γίνει διαγραμμίσεις, ώστε η λαϊκή να μεταφερθεί στις γειτονιές τους και να λειτουργήσει από αύριο μάλιστα Τρίτη, εκείνοι εμφανίζονται διατεθειμένοι να μη μετακινήσουν τα οχήματά τους, ώστε να εμποδίσουν την τοποθέτηση των πάγκων.

Εμείς από την πλευρά μας ενημερώσαμε τον κ. Παττακό για τη θέση των κατοίκων, ο οποίος σημείωσε πως «υπάρχει απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου, που έχει εγκρίνει τη μετάθεση της λαϊκής, καθότι, ως γνωστόν, οι λαϊκές πρέπει να μεταφέρονται, ώστε να μην επωμίζονται το βάρος οι κάτοικοι ορισμένων μόνο περιοχών». Ο ίδιος πρόσθεσε πως «οι δημότες πρέπει να σέβονται τις αποφάσεις αυτές. Ωστόσο, στην προκειμένη περίπτωση υπάρχουν ειδικοί και τόσο σημαντικοί λόγοι, που οι κάτοικοι των εν λόγω περιοχών μπορούν να επανέλθουν με μια κατάθεση διαμαρτυρίας τους, ώστε το θέμα να επανεξεταστεί».

Πρόστιμο εως 5.000 ευρώ

Σε εντατικούς ελέγχους από μικτά κλιμάκια, που θα ξεχυθούν στις λαϊκές αγορές του Ηρακλείου για να επικρατήσουν η ευνομία και η σωστή λειτουργία, προχωρά ο Δήμος Ηρακλείου, μετά από εξώδικη διαμαρτυρία του εμπορικού κόσμου. Οι έλεγχοι θα συνοδεύονται και από τσουχτερά πρόστιμα, που θα αγγίζουν ακόμα και τις 5.000 ευρώ, για όποιον έμπορο και παραγωγό δεν εναρμονίζεται με τους νόμους και τους όρους που έχουν τεθεί με στόχο την εύρυθμη λειτουργία των λαϊκών, σύμφωνα με σχετική νομοθεσία.

Πρόκειται για αποφάσεις στις οποίες κατέληξε ο Δήμος Ηρακλείου και οι συνυπεύθυνες γύρω από το θέμα υπηρεσίες, στις οποίες εστάλη διαμαρτυρία με εξώδικη πρόσκληση από τον Εμπορικό Σύλλογο Ηρακλείου, την Πανελλήνια Ένωση Οπτικών, το Σωματείο Αρτοποιών Νομού Ηρακλείου και το Σύλλογο Εμπόρων Οπωρολαχανικών, η οποία αφορούσε τον έλεγχο και τη λειτουργία των λαϊκών αγορών, μετά από σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 6 Μαΐου, στις 11 το πρωί, στην αίθουσα "Ανδρέα Παπανδρέου" στο Δημαρχείο Ηρακλείου.

Αναρχία τέλος

Στο πλαίσιο της σύσκεψης, παράλληλα συζητήθηκαν το ωράριο, η καθαριότητα και οι συνθήκες λειτουργίας των λαϊκών αγορών, ώστε να σταματήσει να επικρατεί αναρχία στους χώρους όπου αυτές φιλοξενούνται, αλλά και ο αθέμιτος ανταγωνισμός, που προβληματίζει τους εμπόρους. Παρόντες στη σύσκεψη ήταν ο δήμαρχος Ηρακλείου, όπως και εκπρόσωποι των υπηρεσιών στις οποίες εστάλη το εξώδικο. Ωστόσο, όπως είπε ο προϊστάμενος Δημοτικής Αστυνομίας και εντεταλμένος σύμβουλος για θέματα Πολιτικής Προστασίας κ. Μαρίνος Παττακός, δεν ήταν σωστό να είναι παρόντες οι διαμαρτυρόμενοι και οι εκπρόσωποι των λαϊκών αγορών, καθώς ή σύσκεψη ήταν υπηρεσιακού χαρακτήρα.

Βαριές κυρώσεις

«Ο Δήμος Ηρακλείου δεν είχε ποτέ εγκαταλείψει τον έλεγχο των λαϊκών αγορών. Βλέποντας όμως το ύψος των προστίμων, θα έλεγα πως είχαμε κάπως χαλαρώσει τους ρυθμούς. Οι κυρώσεις που προβλέπονται από τον κανονισμό είναι βαριές.

Για παράδειγμα, υπάρχει πρόστιμο 5.000 ευρώ για όποιον έμπορο ή παραγωγό της λαϊκής δε φέρει άδεια και 500 ευρώ αν βρεθεί την ώρα της λαϊκής να μην την κρατάει», τόνισε ο κ. Παττακός, υπογραμμίζοντας ωστόσο πως στο πλαίσιο της σύσκεψης «αποφασίστηκε ομόφωνα η εντατικοποίηση των ελέγχων με μικτά κλιμάκια, σε συντονισμό με τη Δημοτική Αστυνομία, τα οποία θα επισκέπτονται τις λαϊκές, θα ελέγχουν και θα βεβαιώνουν παραβάσεις για όσους δε φέρουν άδεια και για όσους δεν εναρμονίζονται γενικότερα με τον κανονισμό λειτουργίας των λαϊκών», ενώ πρόσθεσε πως τις επόμενες ημέρες η απόφαση αυτή θα κοινοποιηθεί στους διαμαρτυρόμενους και τους εμπλεκόμενους φορείς, όπως και στους προέδρους των λαϊκών αγορών, ώστε οι έλεγχοι να ξεκινήσουν το συντομότερο δυνατόν.

Μ.Κουμαντάκης: Ακολουθεί μηνυτήρια αναφορά για τις λαϊκές

Εντατικούς ελέγχους από μικτά κλιμάκια στις λαϊκές αγορές του Ηρακλείου ξεκινούν οι αρμόδιες υπηρεσίες μετά την εξώδικη διαμαρτυρία του εμπορικού κόσμου.

Οι έλεγχοι θα συνοδεύονται από τσουχτερά πρόστιμα, που θα αγγίζουν ακόμα και τις 5.000 ευρώ, για όποιον έμπορο και παραγωγό δεν εναρμονίζεται με τους νόμους και τους όρους που έχουν τεθεί.

Τελεσίγραφο αποστέλλει την ίδια ώρα ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Μανόλης Κουμαντάκης μέσω του Ράδιο 9,84 στις υπηρεσίες προειδοποιώντας ότι αν δεν παρέμβουν αποτελεσματικά η εξώδικη διαμαρτυρία θα μετατραπεί σε μηνυτήρια αναφορά.

Παραεμπόριο, αθέμιτος ανταγωνισμός, εισφοροδιαφυγή , άδειες και ώρες λειτουργίας των λαϊκών, που όπως ο ίδιος αναφέρει στην Αγγέλα Δουλγεράκη, είναι θεσμός αλλά με όρους και κανόνες  , απαιτείται να εφαρμοστούν άμεσα καθώς η πολύχρονη παραβατικότητα παραπέμπει την κοινή λογική σε πελατειακές σχέσεις.

Ρεπορτάζ: Μαρία Αντωνογιαννάκη - Aγγέλα Δουλγεράκη

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News