default-image

Η πανέμορφη Αγία Τριάδα των Τζαγκαρόλων

Κρήτη
Η πανέμορφη Αγία Τριάδα των Τζαγκαρόλων

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Χανιά…Μία πόλη μαγική, ονειρική, πολύχρωμη και κεφάτη. Με την ιστορική της διαδρομή να καθορίζει το αρχιτεκτονικό της προφίλ. Το παλιό λιμάνι, ο φάρος και τα βενετσιάνικα αρχοντικά σφράγισαν παντοτινά την εικόνα αυτής της πόλης.

Ανηφορίζουμε προς τα ανατολικά στη Χερσόνησο του Ακρωτηρίου. Πρώτη στάση στους τάφους των Βενιζέλων στην περιοχή του Προφήτη Ηλία. Εδώ η ιστορία ξεκουράζεται με θέα την όμορφη πόλη.

Λίγο μετά τους λιτούς τάφους των Βενιζέλων ένας όμορφος δρόμος σκεπασμένος από ψηλά κυπαρίσσια σε οδηγεί στη Μονή της Αγίας Τριάδας.

Η Μονή Αγίας Τριάδας Τζαγκαρόλων χτίστηκε το 1912 από τους Κρητική καταγωγής μοναχούς Ιερεμία και Λαυρέντιο που ανήκαν στην Βενετσιάνικη ορθόδοξη οικογένεια των Τζαγκαρόλων.

Η Πατριαρχική και Σταυροπηγιακή Μονή της Αγίας Τριάδας των Τζαγκαρόλων είναι ένα από τα πιο σημαντικά μοναστηριακά συγκροτήματα του τέλους της Βενετοκρατίας στην Κρήτη με πλούσια προσφορά στην ιστορία και την παιδεία του νησιού.

Επιβλητικό σαν φρούριο το Μοναστήρι άντεξε στο χρόνο και στα σημάδια της Ιστορίας. Μια μεγάλη πέτρινη σκάλα σε οδηγεί στο εσωτερικό της Μονής. Ο ανακαινιστής του Μοναστηριού, ο Ιερεμίας, ήταν ένας σπουδαίος λόγιος. Η παιδεία του και οι γνώσεις του πάνω στη σύγχρονη ευρωπαϊκή αρχιτεκτονική της εποχής του είναι φανερές από το αρχιτεκτονικό ύφος του Μοναστηριού που σχεδίασε και έκτισε.

Στη θέση της Αγίας Τριάδας υπήρχε παλαιότερα μία μικρή Μονή που ανήκε στον Ιερομόναχο Ιωακείμ Σοφιανό. Η Μονή ήταν σε παρακμή μετά το θάνατό του. Για το λόγο αυτό ανατέθηκε από τις Βενετσιάνικες αρχές και τον ιερομόναχο της Μονής της Αγίας Κυριακή Ιερεμία Τζαγκαρόλο η ανασυγκρότησή της το 1911. Ο Ιερεμίας αρχίζει την ανοικοδόμηση ενός πολύ μεγάλου ναού που θα συνεχίσει ο αδερφός του Λαυρέντιος μετά το θάνατό του γύρω στα 1934.

Στα 1645 τα Χανιά πέφτουν στα χέρια των Τούρκων και διακόπτονται οι οικοδομικές εργασίες στο Μοναστήρι της Αγίας Τριάδας, που είχαν φτάσει στη βάση του Μεγάλου Τρούλου.

Στα χρόνια της Τουρκοκρατίας η Μονή ήταν γνωστή ως Selviler Manast?r - Το Μοναστήρι με τα Κυπαρίσσια- και βρίσκεται συχνά σε δύσκολη θέση.

Όπως μας πληροφορούν τα έγγραφα και οι περιηγητές στη μεγάλη Ελληνική Επανάσταση το 1821 οι μοναχοί φεύγουν κυνηγημένοι χωρίς όμως να προλάβουν να κρύψουν τα πολύτιμα κειμήλια που καίγονται. Μετά την επανάσταση η Μονή ανασυγκροτείται και ολοκληρώνονται οι οικοδομικές εργασίες. Στα χρόνια αυτά έχει αποκτήσει μεγάλη χρηματική περιουσία.

Η μεγάλη εκκλησία της Αγίας τριάδας χτισμένη στη μέση της Μονής ανήκει στον αρχιτεκτονικό τύπο του τρίκοχου με τρούλου και παρεκκλήσια στο ισόγειο και τον όροφο. Η κάτοψη ακολουθεί την τυπική αγιορείτικη παράδοση, ενώ τα μορφολογικά της στοιχεία συνδέονται με τη δυτική αρχιτεκτονική.

Το ξυλόγλυπτο επιχρυσωμένο τέμπλο είναι εντυπωσιακό και ακολουθεί την παράδοση που υπήρχε στην Κρήτη με στοιχεία λαϊκού μπαρόκ. Οι περισσότερες από τις εικόνες του τέμπλου μπορούν να αποδοθούν στο ζωγράφο της εποχής, Μερκούριο από τη Σαντορίνη.

Σε τρεις συνεχόμενες αίθουσες δίπλα στην κύρια είσοδο της Μονής έχει διαμορφωθεί σήμερα ένα μουσείο με τις εικόνες και τα άλλα κειμήλια που έχουν απομείνει στο Μοναστήρι από τις επανειλημμένες καταστροφές και δείχνουν το μεγάλο πλούτο που υπήρχε κάποτε.

Η Μονή της Αγίας Τριάδας των Τζαγκαρόλων είναι ένα ατόφιο αρχιτεκτονικό και θρησκευτικό διαμάντι της Κρητικής ιστορίας.

φωτογραφία: history-pages.blogspot.com

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News