Κρήτη

Τεράστιο το κόστος αποκατάστασης στην εκκλησία στις Ασίτες

Συγκλονισμένοι είναι οι πιστοί που είδαν να τυλίγεται στις φλόγες ο Ιερός Ναός της Αγίας Τριάδας στις Ασίτες Ηρακλείου. Λίγο πριν το Πάσχα που οι πιστοί θα κατέκλυζαν την εκκλησία, ο ναός θυμίζει πεδίο μάχης με καμένους τοίχους και τις φλόγες να έχουν καταστρέψει μεγάλο τμήμα του.

Στο χωριό επικράτησε αναστάτωση ενώ προκλήθηκαν σοβαρές υλικές ζημιές στο εσωτερικό του ναού από τη φωτιά που εκδηλώθηκε η πυρκαγιά στις 23:00 το βράδυ της Μ.Τετάρτης. Στην επιχείρηση κατάσβεσης της πυρκαγιάς που διήρκησε τρεις ώρες μετείχαν δύο αυτοκίνητα και επτά άνδρες της υπηρεσίας.

Αγώνας δρόμου για την αποκατάσταση των ζημιών

"Μία εβδομάδα το λιγότερο θα χρειαστεί για να γίνει εκτίμηση των ζημιών" λέει στο neakriti.gr o εφημέριος του ναού π. Γιώργος Φασουλάκης. Κι αυτό εξαιτίας των πολυήμερων αργιών του Πάσχα και της Εργατικής Πρωτομαγιάς. "Ο πρόναος καταστράφηκε ολοσχερώς, τα μάρμαρα ξηλώθηκαν, η αποκατάσταση των ζημιών υπολογίζεται στα 40.000 -50.000 ευρώ, τα οποία καλείται να καλύψει εξ ολοκλήρου η ενορία των Κάτω Ασιτών".

"Η φωτιά ξεκίνησε από τα απορροφητικά που βρίσκονται στον πρόναο", εξηγεί ο π. Γιώργης. Προφανώς κάποιο κερί δεν είχε σβήσει καλά όταν πετάχτηκε στο καλάθι με τα υπόλοιπα κεριά. Πολύ σύντομα η φωτιά επεκτάθηκε, αναπτύχθηκαν πολύ μεγάλες θερμοκρασίες με αποτέλεσμα ο πυκνός καπνός να σκεπάσει όλο το ναό.

Ο καπνός έχει σκεπάσει τα πάντα, τα πανιά στο ιερό, τα καθίσματα, τις εικόνες, τις τοιχογραφίες. Οπότε, σύντομα θα πιάσει δουλειά στο ναό και η Εφορεία Βυζαντινών Μνημείων για να αποφανθεί αν μπορούν και σε ποιο βαθμό να καθαριστούν εικόνες και τοιχογραφίες. Πάντως, η συνολική αποκατάσταση της καταστροφής αναμένεται να γίνει στα τέλη Μαΐου, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του ιερέα.

Μέχρι τότε οι κάτοικοι του χωριού θα εκκλησιάζονται στον παλιό ναό της Μεταμόρφωσης του Σωτήρος στις Κάτω Ασίτες. Οι πιστοί είναι συγκινησιακά φορτισμένοι καθώς περίμεναν με ανυπομονησία να παρακολουθήσουν τη λειτουργία της Αναστάσεως στο μεγάλο κεντρικό ναό του χωριού.

Πάντως όλες τις ημέρες η εκκλησία ήταν ασφυκτικά γεμάτη με πιστούς που παρακολούθησαν τις ακολουθίες της Μεγάλης Εβδομάδας.

Ρεπορτάζ: Αγγέλα Δουλγεράκη

Φωτογραφίες: Νίκος Χαλκιαδάκης

Σχόλια