default-image

Ενημέρωση ΤΕΕ/ΤΑΚ για το νέο ΕΣΔΑ από την Περιφέρεια

Κρήτη
Ενημέρωση ΤΕΕ/ΤΑΚ για το νέο ΕΣΔΑ από την Περιφέρεια

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ενημέρωση των Μηχανικών για τις ενέργειες και τις θέσεις της Περιφέρειας στο θέμα της εφαρμογής του νέου Εθνικού Σχεδιασμού Διαχείρισης Αποβλήτων (ΕΣΔΑ) πραγματοποίησε, μετά από πρόσκληση, ο αντιπεριφερειάρχης Χωροταξίας και Περιβάλλοντος Νίκος Καλογερής στη συνεδρίαση της αντιπροσωπίας του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος, Τμήμα Ανατολικής Κρήτης (ΤΕΕ-ΤΑΚ).

Σύμφωνα με τον αντιπεριφερειάρχη, η Περιφέρεια ανέλαβε το ρόλο του συντονιστή για  να προχωρήσει γρήγορα η ενσωμάτωση όλων των Τοπικών Σχεδίων Απορριμμάτων των Δήμων στον ΠΕΣΔΑΚ του 2013, καθώς και την ανάθεση εκπόνησης φακέλου Περιβαλλοντικού Προελέγχου για Στρατηγική Περιβαλλοντική Προεκτίμηση.

Όπως αναφέρθηκε, λόγω του πολύ σφιχτού χρονοδιαγράμματος που επιβλήθηκε από το Υπουργείο Εσωτερικών και της οικονομικής και τεχνικής αδυναμίας των Δήμων να αναθέσουν ή να εκπονήσουν τις αντίστοιχες μελέτες, η Περιφέρεια ανέλαβε με δικό της προϋπολογισμό την ανάθεση των μελετών των 17 από τους 24 Δήμους της Περιφέρειας.

Τόσον οι Δημοτικές αρχές όσο και οι υπηρεσίες τους, κατά τη διαδικασία εκπόνησης των Μελετών τους βρίσκονταν σε συνεχή επικοινωνία με την Περιφέρεια και τους Μελετητές προκειμένου να καταγραφούν και να ληφθούν υπόψη όλα τα δεδομένα, απόψεις, παρατηρήσεις και επιθυμίες τους. Οι μελέτες ΤΣΔΑ στην τελική τους μορφή εγκρίθηκαν με αποφάσεις των Δημοτικών Συμβουλίων.

Η ενσωμάτωση στον ΠΕΣΔΑΚ, των εγκεκριμένων ΤΣΔΑ των Δήμων όλης της Περιφέρειας έχει ήδη πραγματοποιηθεί και η σχετική Μελέτη είναι αναρτημένη στην ιστοσελίδα της Περιφέρειας για διαβούλευση.

Σύμφωνα εξάλλου με την παρουσίαση της Μελέτης Ενσωμάτωσης των ΤΣΔΑ στον ΠΕΣΔΑΚ, που έκανε η αρμόδια υπάλληλος της Περιφέρειας, Ελένη Καργάκη, ο ισχύων ΠΕΣΔΑΚ που εγκρίθηκε το 2013 δεν διαφοροποιείται ουσιαστικά ούτε ως προς τους βασικούς στόχους του, ούτε ως προς τα έργα που ήδη προέβλεπε.

Η μόνη διαφοροποίηση αφορά στην υφιστάμενη μονάδα προεπεξεργασίας σύμμεικτων ΑΣΑ στην Αλικαρνασσό του Ηρακλείου, η οποία ενώ είχε αποφασιστεί η αναβάθμισή της σε μηχανική διαλογή και βιοξήρανση στον ΠΕΣΔΑΚ 2013, περιγράφεται πλέον ως Μονάδα Επεξεργασίας και Αξιοποίησης Απορριμμάτων (ΜΕΑ) γενικώς, όπως ζητήθηκε από τη Δημοτική Αρχή Ηρακλείου. Επίσης άλλο σημαντικό στοιχείο είναι, ότι, η Μονάδα που προβλεπόταν στον ΠΕΣΔΑΚ για τη διαχείριση σύμμεικτων απορριμμάτων των Δήμων Μαλεβιζίου, Φαιστού, Γόρτυνας και Αρχανών Αστερουσίων, η χωροθέτηση προσδιορίζεται στην περιοχή του ΧΥΤΑ Αρχανών Αστερουσίων.

Το σίγουρο είναι πάντως ότι εντατικοποιείται η διαλογή στην πηγή του οργανικού, του χαρτιού, πλαστικού, μετάλλων και πλαστικών και μαζί με τον πράσινο κάδο που έχουμε σήμερα για τα σύμμεικτα θα έχουμε συνολικά 6 κάδους σε κάθε γειτονιά, σύμφωνα με τις απαιτήσεις του νέου ΕΣΔΑ.

Στη συνεδρίαση διαπιστώθηκε ότι όλοι οι παριστάμενοι συνέκλιναν θετικά στις απόψεις για το πνεύμα και τις αρχές του νέου ΕΣΔΑ, που αν και ιδιαίτερα φιλόδοξος ως προς την ταχύτητα εφαρμογής του, κινείται στη σωστή κατεύθυνση για μια βιώσιμη διαχείριση των στερεών αποβλήτων στη χώρα μας.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News