default-image

Έρχεται "τσουνάμι" κλήσεων μέχρι το Πάσχα

Κρήτη
Έρχεται "τσουνάμι" κλήσεων μέχρι το Πάσχα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Σε αστυνομικό κλοιό θα βρεθεί το Ηράκλειο μέχρι και το Πάσχα, με βάση το σχεδιασμό της Δημοτικής Αστυνομίας, που σε συνεργασία με την ΕΛ.ΑΣ. θα βάλουν στο "μικροσκόπιο" όλες τις πιθανές παραβατικές συμπεριφορές των πολιτών.

Όπως τόνισε στο neakriti.gr  ο πολιτικός προϊστάμενος της Δημοτικής Αστυνομίας Μαρίνος Παττακός, στόχος των ελέγχων θα είναι η εύρυθμη λειτουργία του κέντρου της πόλης, αλλά και σημείων όπου ακμάζει η παράνομη στάθμευση.

Ήδη από τη Μεγάλη Δευτέρα μέχρι και τη Μεγάλη Πέμπτη βαρύτητα δίδεται στις παραβάσεις παράνομης στάθμευσης και στην επαιτεία, με τα μικτά κλιμάκια της Δημοτικής Αστυνομίας και της ΕΛ.ΑΣ. να σαρώνουν τόσο την πλατεία Μουσείου όσο και το ιστορικό κέντρο της πόλης.

Με βάση το σχεδιασμό, τη Μεγάλη Παρασκευή τα μικτά κλιμάκια θα εστιάσουν στις κυκλοφοριακές ρυθμίσεις, μέχρι και τα μεσάνυχτα, οπότε ολοκληρώνονται και οι περιφορές των Επιταφίων.

Το κοινωνικό πρόβλημα της επαιτείας στο Ηράκλειο

Μεγάλος "πονοκέφαλος" για τη Δημοτική Αστυνομία είναι το πρόβλημα της επαιτείας, που τα τελευταία χρόνια έχει διογκωθεί κυρίως τους καλοκαιρινούς μήνες. Προβληματισμό, ωστόσο, έχουν προκαλέσει και οι καταγγελίες πολιτών, που κάνουν λόγο για οργανωμένα κυκλώματα, τα οποία εκμεταλλεύονται οικονομικά τους επαίτες.

Το πρόβλημα εστιάζεται, σύμφωνα με τη Δημοτική Αστυνομία, κυρίως σε κεντρικά σημεία του Ηρακλείου, όπως είναι η πλατεία των Λιονταριών, η 25ης Αυγούστου, το πάρκο Θεοτοκόπουλου, αλλά και η Δαιδάλου. Για την επαιτεία στο Ηράκλειο πολλά είναι τα παράπονα και από τους ξεναγούς, που το καλοκαίρι εισπράττουν και τη μεγάλη δυσαρέσκεια των ξένων επισκεπτών. Ήδη, πάντως, η δημοτική Αρχή έχει βάλει στο "μικροσκόπιο" τους τρόπους με τους οποίους θα μπορούσε να αντιμετωπιστεί το συγκεκριμένο κοινωνικό πρόβλημα. Μάλιστα, οι έλεγχοι στο κέντρο του Ηρακλείου θα γίνονται ακόμα πιο ασφυκτικοί τις μέρες που στο λιμάνι της πόλης θα έχουν δέσει κρουαζιερόπλοια.

Ο σχεδιασμός για μετά το Πάσχα

Όπως αποκαλύπτει ο πολιτικός προϊστάμενος της Δημοτικής Αστυνομίας, την Τετάρτη του Πάσχα ξεκινούν οι σαρωτικοί έλεγχοι για το παραεμπόριο, βάζοντας στο "μικροσκόπιο" και τους παράνομους πάγκους σε λαϊκές αγορές της πόλης, μετά και τις πολλές καταγγελίες επαγγελματιών του κλάδου. Οι έλεγχοι θα είναι αιφνιδιαστικοί, και στόχος είναι η αντιμετώπιση ενός διαχρονικού προβλήματος.

Ήδη τις προηγούμενες μέρες κλιμάκια της Δημοτικής Αστυνομίας προχώρησαν στην κατάσχεση μεγάλης ποσότητας φράουλας που πωλούσε πλανόδιος στο Ηράκλειο. Μάλιστα, σε αυτές τις περιπτώσεις το πρόστιμο είναι πολύ τσουχτερό, μιας και αγγίζει τις 5.000 ευρώ.

Αξίζει να σημειωθεί ότι επίσης μετά το Πάσχα ξεκινούν οι μηνιαίες καμπάνιες του Δήμου Ηρακλείου, της Δημοτικής Αστυνομίας και της ΕΛ.ΑΣ. για τα αδέσποτα και τα δεσποζόμενα ζώα.

Η παράνομη στάθμευση στο Ηράκλειο

Με πρόστιμα τσουχτερά και δεκάδες ελέγχους τα κλιμάκια της Δημοτικής Αστυνομίας είναι αποφασισμένα να αντιμετωπίσουν αποτελεσματικά αυτήν την περίοδο το πρόβλημα της παράνομης στάθμευσης. Μάλιστα, όπου χρειαστεί, θα ζητείται και η συνδρομή του γερανού της Ελληνικής Αστυνομίας. Οι δρόμοι που θα έχουν την πιο αυστηρή επιτήρηση θα είναι το ιστορικό κέντρο του Ηρακλείου και η πλατεία του Μουσείου.

Υπενθυμίζεται ότι τα χρήματα από τις κλήσεις καταλήγουν στα ταμεία του Δήμου Ηρακλείου, και είναι: 200 ευρώ, αν βρεθεί όχημα να κινείται πάνω σε πεζόδρομο, και το μισό για μηχανάκι, ενώ η στάθμευση σε πεζόδρομο είναι 40 ευρώ για όχημα και 20 για μηχανάκι (όλες οι κλήσεις, αν πληρωθούν σε διάστημα 10 μηνών από την ημερομηνία που αναγράφει η κλήση, μειώνονται στο μισό).

Η στάθμευση σε πεζοδρόμιο ή πλατεία τιμωρείται με 80 και 40 ευρώ, αντίστοιχα, για αυτοκίνητο και μηχανάκι, η στάθμευση σε χώρο ΑμεΑ από 80 έως 150 ευρώ και η στάθμευση σε διάβαση πεζών με 80 και 40 ευρώ, αντίστοιχα, για αυτοκίνητο και μηχανάκι.

«Τα μέτρα της Δημοτικής Αστυνομίας θα είναι πολύ αυστηρά, με στόχο την καλύτερη λειτουργία του κέντρου του Ηρακλείου. Μάλιστα, όπου θεωρούν απαραίτητο, τα μικτά κλιμάκια θα ζητούν και τη συνδρομή του γερανού, ενώ παραεμπόριο και επαιτεία θα είναι στις προτεραιότητες του σχεδιασμού» υποστηρίζει ο Μαρίνος Παττακός, πολιτικός προϊστάμενος Δημοτικής Αστυνομίας.

Πίνακας παραβάσεων

Παράνομη στάθμευση (Ρ 40)      80 ευρώ

Παράνομη στάθμευση σε πεζοδρόμιο      80 ευρώ

Στάθμευση σε χώρο ελεγχόμενο χωρίς κάρτα      20 ευρώ

Παράβαση για παραεμπόριο      5.000 ευρώ

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News