default-image

Απαγωγή Κράιπε και τα αντίποινα των Γερμανών

Κρήτη
Απαγωγή Κράιπε και τα αντίποινα των Γερμανών

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Φυγαδεύοντας στο Κάιρο τον Ιταλό στρατηγό Κάρτα έπειτα από την ανατροπή του Μουσολίνι και τη συνθηκολόγηση της Ιταλίας με τους Συμμάχους τον Σεπτέμβριο του 1943 ο περιηγητής, λόγιος, φιλέλληνας και ήρωας πολέμου Πάτρικ Λη Φέρμορ εμπνέεται την απαγωγή του μισητού διοικητή της Κρήτης, στρατηγού Μιούλερ, με το σκεπτικό ότι «θα έκανε τους Γερμανούς να δείχνουν απίστευτα γελοίοι, ενώ θα ενίσχυε σε πολύ μεγάλο βαθμό το ηθικό των Κρητικών».

Στις 4 Φεβρουαρίου 1944 ο Πάτρικ Λη Φέρμορ και δύο Κρητικοί ξεκίνησαν με ένα αεροπλάνο από την Αίγυπτο για την Κρήτη. Σκόπευαν να πέσουν με αλεξίπτωτα στο νησί, να έρθουν σε επαφή με ομάδες της αντίστασης και σε συνεργασία μαζί τους να προχωρήσουν στην απαγωγή του στρατιωτικού διοικητή της Κρήτης, στρατηγού Μίλλερ. Τελικά όμως μόνο ο Βρετανός ταγματάρχης προσγειώθηκε, χρησιμοποιώντας το αλεξίπτωτό του, ενώ οι υπόλοιποι λόγω της κακοκαιρίας αναγκάστηκαν να επιστρέψουν στην Αίγυπτο. Μέχρι να καταφέρουν τα υπόλοιπα μέλη της ομάδας να φτάσουν στην Κρήτη, κάτι που έγινε εφικτό, ύστερα από επανειλημμένες προσπάθειες, στις 4 Απριλίου, ο Φέρμορ έμεινε μαζί με μια ομάδα Κρητικών αντιστασιακών με τους οποίους είχε συναντηθεί όταν είχε πέσει μόνος του με το αλεξίπτωτο.

Από τη σύλληψη της ιδέας ως την εφαρμογή της στις 26 Απριλίου 1944 μεσολαβεί πλήθος απροόπτων - με κυριότερο τη διαφυγή του στόχου. Ο Μιούλερ τοποθετείται σε άλλη θέση μόλις ένα μήνα πριν από την επιχείρηση αιχμαλώτισής του. Τον αντικαθιστά ο στρατηγός Χάινριχ Κράιπε, για τον βίο και τις συνήθειες του οποίου δεν υπάρχουν πληροφορίες, επομένως απαιτείται αναθεώρηση του πλάνου.

Η ασφαλής φρούρηση της βίλας Αριάδνη στην Κνωσό, πρώην οικίας του διάσημου ανασκαφέα της, Άρθουρ Έβανς, και νυν καταλύματος του Γερμανού διοικητή, επιβάλλει να γίνει ο στρατηγός στόχος στο αυτοκίνητό του. Χρειάζεται να αναβάλουν την απόπειρα δύο φορές, την πρώτη διότι ο Κράιπε επιστρέφει στη βίλα νωρίτερα του αναμενόμενου, τη δεύτερη γιατί δεν βγαίνει καθόλου από αυτήν. Ο τοπικός διοικητής του ΕΑΜ καλεί με ιδιόχειρη επιστολή τον «Μιχάλη» (τον Πάτρικ Λη Φέρμορ), όπως ήταν γνωστός στους Έλληνες, να φύγει, γιατί η παρουσία του αποτελεί κίνδυνο για τους κατοίκους της περιοχής.

Η υλοποίηση

Στις 26 Απριλίου 1944 Βρετανοί κομάντος μαζί με Κρητικούς που συμμετείχαν στην αντίσταση, απαγάγουν τον Γερμανό στρατηγό Χάινριχ Κράιπε, στην ευρύτερη περιοχή των Αρχανών.. Την απαγωγή σχεδίασαν και εκτέλεσαν ο Ταγματάρχης Πάτρικ Λη Φέρμορ και ο λοχαγός Ουίλιαμ Μος, μαζί με τους Κρητικούς Μανώλης Πατεράκη, Γίωργο Τυράκη, Στρατή Σαβιολάκη, Μιχάλη Ακουμιανάκη, Ηλία Αθανασάκη, Ζωιδάκη, Χναράκη, Κόμη, Παπαλεωνίδα, Τζατζά και Ζωγραφιστό.

Στις 14 Μαΐου ο Φέρμορ, ο Μος και μερικοί από τους Κρητικούς αντιστασιακούς, μαζί με τον απαχθέντα, έφτασαν, διασχίζοντας τα βουνά, στη νότια Κρήτη όπου πλοίο του βρετανικού ναυτικού παρέλαβε τους Βρετανούς κομάντος και το Γερμανό στρατηγό και τους μετέφερε στην Αίγυπτο. Την επόμενη μέρα της απαγωγής του υποστράτηγου Κράιπε, εκτελέστηκε από τους αντάρτες τους ΕΛΑΣ ο υποστράτηγος Κρεχ.

Τον Αύγουστο του 1944, και λόγω της απαγωγής του στρατηγού Κράιπε, η Γερμανική διοίκηση διέταξε την εκτέλεση των ανδρών των περιοχών από όπου πέρασε ως αιχμάλωτος ο στρατηγός.

...Επειδή η πόλις των Ανωγείων είναι κέντρον της αγγλικής κατασκοπίας εν Κρήτη και επειδή οι Ανωγειανοί εξετέλεσαν το φόνο του λοχία φρουράρχου Γενί-Γκαβέ και της υπ' αυτόν φρουράς και επειδή οι Ανωγειανοί εξετέλεσαν το σαμποτάζ της Δαμάστας, επειδή εις Ανώγεια ευρίσκουν άσυλον και προστασίαν οι αντάρται των διαφόρων ομάδων αντιστάσεως και επειδή εκ των Ανωγείων διήλθον και οι απαγωγείς με τον στρατηγόν Φον Κράιπε χρησιμοποιήσαντες ως σταθμόν διακομιδής τα Ανώγεια, διατάσσομεν την ΙΣΟΠΕΔΩΣΙΝ τούτων και την εκτέλεσιν παντός άρρενος Ανωγειανού όστις ήθελεν ευρεθεί εντός του χωρίου και πέριξ αυτού εις απόστασιν ενός χιλιομέτρου. Χανιά 13-8-44 0 Στρατηγός Διοικητής Φρουρίου Κρήτης X. ΜΙΛΛΕΡ

Μαζικές εκτελέσεις τουλάχιστον 165 ατόμων έγιναν στα χωριά Άνω Μέρος, Γερακάρι, Βρύσες, Καρδάκι, Γουργουθούς, Σμιλέ, Κρύα Βρύση, Δρυγιές και αιτιολογήθηκαν βάση της απαγωγής του υποστράτηγου Κράιπε πιθανόν απλά δικαιολογώντας προαποφασισμένες αποφάσεις καταστολής του αντάρτικου στις φιλικές για αυτό περιοχές.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News