default-image

"Βόμβα" με μαζικές ακυρώσεις Ρώσων λόγω visa-Παρέμβαση Αντίπα Σηφάκη

Κρήτη
"Βόμβα" με μαζικές ακυρώσεις Ρώσων λόγω visa-Παρέμβαση Αντίπα Σηφάκη

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Βόμβα» στα θεμέλια του τουρισμού στην Κρήτη και κυρίως στην ρωσική αγορά από την οποία φέτος περίμεναν μεγάλη δυναμική στο νησί, αποτελούν οι ακυρώσεις που πέφτουν πλέον «βροχή» από Ρώσους τουρίστες. Οι ακυρώσεις ξεκίνησαν σταδιακά για να πάρουν πλέον ανεξέλεγκτη μορφή χιονοστιβάδας οδηγώντας σε νευρική κρίση όχι μόνο τουριστικούς πράκτορες οι οποίοι εμφανίζονται εξοργισμένοι από τα λάθη της κυβέρνησης όπως λένε, αλλά και ξενοδόχους και φορείς του τουρισμού που είχαν εναποθέσει τις ελπίδες τους στους Ρώσους.   

Μάλιστα φορείς του τουρισμού είχαν προειδοποιήσει όπως είχε γράψει το neakriti.gr εδώ και μεγάλο χρονικό διάστημα ότι εαν δεν ενισχυθεί με προσωπικό το προξενείο στη Μόσχα, οι συνέπειες θα ήταν ολέθριες.  

Παρέμβαση Αντίπα Σηφάκη

Άμεση ήταν η παρέμβαση του αντιπεριφερειάρχη Επιχειρηματικότητας και Εμπορίου κ. Αντίπα Σηφάκη. Ήδη έθεσε αίτημα για να ληφθεί απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου και του πρωθυπουργού, ώστε να ζητηθεί από τις Βρυξέλλες για το έτος Ελλάδας-Ρωσίας, να μην ισχύσει η βιομετρική, αλλά η εθνική βίζα. ΄

Όπως είπε χαρακτηριστικά ο κ. Σηφάκης, «αφού δεν είμαστε ακόμα έτοιμοι να υποδεχτούμε Ρώσους τουρίστες μέσω της βιομετρικής βίζας θα πρέπει να ισχύσει αργότερα το καθεστώς, διαφορετικά οι συνέπειες θα είναι καταστροφικές».

Το αίτημα έχει τεθεί στην υπουργό Τουρισμού κ. Κουντουρά, η οποία δεσμεύτηκε να το διαβιβάσει στο Μέγαρο Μαξίμου και αναμένονται οι οριστικές αποφάσεις τη Μεγάλη Δευτέρα.

Πάντως, ο κ. Σηφάκης επέμεινε ότι αν δεν υπάρξει άμεση παρέμβαση η συνέχεια θα είναι δραματική.

Οι αλλαγές "κόστισαν" ακριβά στον τουρισμό

Όλα ξεκίνησαν με τις αλλαγές στην έκδοση visa, για την οποία απαιτούνται πλέον βιομετρικά στοιχεία, μια διαδικασία που καθίσταται πολύ πιο πολύπλοκη και χρονοβόρα. Η έκδοση των θεωρήσεων απαιτεί φυσική παρουσία του προσώπου και δαχτυλικά αποτυπώματα. Έτσι ο αριθμός των visa που εκδίδονται μειώθηκε για παράδειγμα σε μια μέρα από χιλιάδες σε εκατοντάδες γεγονός που οδηγεί όχι μόνο σε ταλαιπωρία τους τουρίστες αλλά και σε οργή των τουρ οπερέιτορ.

Την ίδια στιγμή οι visa εκδίδονται αυστηρά για τις μέρες που διαρκεί το ταξίδι με αποτέλεσμα να προκαλούνται πολλά προβλήματα σε περίπτωση αλλαγής των ημερομηνιών αναχώρησης και επιστροφής ενός γκρουπ.

Η ελληνική κυβέρνηση υποσχέθηκε από την πρώτη στιγμή επιπλέον προσωπικό στα προξενεία και πέντε visa centers στη Ρωσία προκειμένου να επιταχύνουν τις διαδικασίες έκδοσης θεωρήσεων σε Ρώσους πολίτες.

Το προσωπικό που δεν ήρθε ποτέ

Ωστόσο το επιπλέον προσωπικό δεν ήρθε ποτέ με αποτέλεσμα αυτή τη στιγμή οι ακυρώσεις για την Κρήτη να παίρνουν τρομακτικές και εφιαλτικές διαστάσεις , χωρίς να διακρίνεται τίποτα αυτή τη στιγμή στον ορίζοντα για να σταματήσει τον κατήφορο.

Επιπλέον εκτυλίσσονται σκηνές απείρου κάλλους στα προξενεία, με Ρώσους οι οποίοι σε έξαλλη κατάσταση διαμαρτύρονται για την κατάσταση και ζητούν εδώ και τώρα την ακύρωση του ταξιδιού τους…

Διαψεύδουν το κ.Ξυδάκη

Σε ημερίδα συνάντησης φορέων του τουρισμού με θέμα τις ανατολικές αγορές του τουρισμού που πραγματοποιήθηκε στη Χερσόνησο , διαψεύστηκαν μάλιστα οι εκτιμήσεις του κ.Ξυδάκη που μίλησε στο ράδιο 9,84 για αύξηση 80% στους τουρίστες από τη Ρωσία. Μάλιστα υποσχέθηκε επιπλέον προσωπικό στα προξενεία το Μάϊο.

Για τους φορείς του τουρισμού τα ερωτήματα είναι αμείλικτα για το ποιος θα αναλάβει την ευθύνη που δεν τηρήθηκαν οι υποσχέσεις, δεν καλύφθηκαν τα κενά για την εξυπηρέτηση των τουριστών και που η Κρήτη "μετράει" «βροχή» από ακυρώσεις Ρώσων τουριστών στο ξεκίνημα ήδη της σεζόν.  

Ρεπορτάζ: Φιλία Σαριδάκη

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News