Κρήτη

Ιεράπετρα: Απεγνωσμένοι κάτοικοι-αγρότες μετρούν πληγές

Με το πρώτο φως της ημέρας το πρωί της Παρασκευής και αφού η φωτιά είχε φτάσει στο Λιβυκό πέλαγος, δεδομένου ότι το μέτωπο της πυρκαγιάς είχε ξεπεράσει τα 8 χιλιόμετρα, οι πυρόπληκτοι αγρότες στην πλειονότητα τους, είδαν τις περιουσίες τους - ό,τι δηλαδή έχτιζαν με αίμα και ιδρώτα τόσα χρόνια- να έχουν γίνει κάρβουνο.

?

?

?

?

Κρανίου τόπος έχουν γίνει τα μεγαλύτερα και παραγωγικότερα τμήματα της Ανατολής και του Μύρτου.

?

?

Μια πρώτη αποτίμηση των καταστροφών έχει κάνει ήδη ο αντιδήμαρχος πολιτικής προστασίας Ιεράπετρας κ Αργύρης Πανταζής.

?

?

?

«Η πυρκαγιά απλώθηκε σε μια έκταση που την έχουμε υπολογίσει γύρω στα 10.000 στρέμματα. Έχουν καεί μερικώς ή ολοσχερώς γύρω στα 250 στρέμματα θερμοκηπίων με τις καλλιέργειες τους και τις πάγιες εγκαταστάσεις τους και έχουν υποστεί εκατοντάδες στρέμματα καλλιεργειών πρώιμων κηπευτικών ασφυξία, λόγω της μεγάλης συγκέντρωσης καπνού στο εσωτερικό τους λόγω υψηλής θερμοκρασίας και μεγάλης συγκέντρωσης διοξειδίου του άνθρακα.

?

?

?

Σε αυτά τα θερμοκήπια μπορεί να μην έχουμε καμένα πλαστικά κάλυψης, αλλά έχουμε ολοκληρωτική καταστροφή στο φυτικό κεφάλαιο. Έχουμε πολλούς καμένους ελαιώνες, σπίτια, αγροικίες, αποθήκες, δίκτυα ύδρευσης και άρδευσης, δίκτυα της ΔΕΗ, τρία αυτοκίνητα, αγροτικά μηχανήματα και εργαλεία, μελίσσια, οικόσιτα ζώα και ζώα συντροφιάς, αγροεφόδια και μεγάλο όγκο αγροτικών προϊόντων που καταστράφηκαν μέσα στα θερμοκήπια», μας είπε ο κ Αργύρης Πανταζής.

?

?

?

?

«Αυτή την πυρκαγιά, είχα κάνει την εκτίμηση από την πρώτη στιγμή, ότι θα τη γράψει η ιστορία. Δυστυχώς επιβεβαιώθηκα αλλά εύχομαι να μη συνεχιστεί το κακό και να καταλάβει η πολιτεία ότι το καλοκαίρι έχει ήδη ξεκινήσει και ότι θα πρέπει να επεκτείνει την αντιπυρική περίοδο και να έχει νωρίτερα έτοιμα τα εναέρια μέσα πυρόσβεσης. Τα μελτέμια ξεκινάνε σε λίγο και η φύση είναι ολόξερη αφού έχει να βρέξει από τις αρχές Φεβρουαρίου» πρόσθεσε ο κ. Πανταζής.

«Ο δήμος Ιεράπετρας ήταν από την πρώτη στιγμή στο μέτωπο της πυρκαγιάς. Μια μέρα μετά προσπαθούμε να ακολουθήσουμε τη διαδικασία που απαιτείται για να κηρυχτούν οι τοπικές κοινότητες που επλήγησαν πυρόπληκτες και σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης», μας είπε ο δήμαρχος Ιεράπετρας κ Θεοδόσης Καλαντζάκης.

Το Δημοτικό Συμβούλιο Ιεράπετρας σε κατεπείγουσα συνεδρίαση του αργά το μεσημέρι της Παρασκευής αποφάσισε, να υποβάλει αίτημα για να κηρυχτούν οι τοπικές κοινότητες Ανατολής και Μύρτου, πυρόπληκτες και σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Να ξεκινήσουν άμεσα οι διαδικασίες για άμεση καταγραφή των ζημιών, των ιδιωτών των φορέων, του Δήμου και των υποδομών της περιοχής Να στηριχτούν άμεσα οι πληγέντες με κάθε μέσο και τρόπο και να αποκατασταθούν οι κατεστραμμένες υποδομές.

Οι μεγαλύτερες καταστροφές

Ενώ από το πρωί της Παρασκευής ένα ελικόπτερο επιχειρούσε να κατασβήσει και τις τελευταίες εστίες που συνέχιζαν να καπνίζουν στην πληγείσα περιοχή το οδοιπορικό μας στις καμένες περιουσίες των αγροτών στις Αμμουδάρες, στου Γαβρίλη, στις Κοπάνες μέχρι και το νέο Μύρτο, αποκάλυπτε το πραγματικό μέγεθος της καταστροφής.

Από εκείνους πού υπέστησαν τις μεγαλύτερες καταστροφές ήταν ο αγρότης και φυτωριούχος κ Μανόλης Καπινιάρης, με 12 στρέμματα πιπεριάς να έχουν υποστεί ολική ζημιά είτε στην κατασκευή του θερμοκηπίου είτε στη φυτική παραγωγή.

«Ένα μεγάλο τμήμα του θερμοκηπίου μου έκτασης 12 στρεμμάτων έχει καεί και πρέπει να ξηλωθεί και να φτιαχτεί από την αρχή. Το φυτικό κεφάλαιο όμως, και στα τμήματα του θερμοκηπίου όπου δεν πέρασε η φωτιά έχει πάθει ανεπανόρθωτη ζημιά και πρέπει να ξεριζωθεί. Ο πυκνός καπνός που εγκλωβίστηκε μέσα στο θερμοκήπιο, με το διοξείδιο του άνθρακα σε συνδυασμό με τις υψηλές θερμοκρασίες που αναπτύχθηκαν αφού η φωτιά το είχε περικυκλώσει, έχουν προκαλέσει το θάνατο όλων των φυτών», μας είπε ο κ Μανόλης Καπινιάρης.

«200.000 η ζημία που πάθαμε»

Στη θέση Γαβρίλη οι καταστροφές είναι ανυπολόγιστες. Ξεχωρίζει όμως εκείνη της οικογένειας της 71χρονης κ. Μαρίας Χατζημακρή.

«Χάσαμε τα πάντα. Δεν μας έμεινε τίποτα. Δέκα στρέμματα θερμοκηπίων φυτεμένα με ντομάτα έγιναν στάχτη. Κάηκαν οι εγκαταστάσεις μας, ο σκελετός των θερμοκηπίων, οι καλλιέργειες που ήταν στην παραγωγή και περιμέναμε αυτές τις μέρες μετά από μια κακή χρονιά, τώρα να πάρουμε καλύτερες τιμές πριν το Πάσχα, για να καλύψουμε τις υποχρεώσεις μας.

» Είμαστε σε απόγνωση. Κάηκαν τα ζωντανά μας, όλα τα οικόσιτα ζώα μας, τα κουνέλια οι κότες, τα πρόβατα και τα κατσίκια μας, τα βλέπετε όλα έχουν γίνει κάρβουνο. Αυτά είχα για συντροφιά μου. Με αυτά μιλούσα κάθε μέρα. Τα έχασα και αυτά. Η φωτιά μπήκε και στο σπίτι μας και δεν μας άφησε τίποτα. Έκαψε τις ηλεκτρικές συσκευές μας, τον καταψύκτη, το καζάνι, τα αγροτικά μηχανήματα και τα εργαλεία της δουλειάς μας. Έμεινε πίσω της μόνο η απόλυτη καταστροφή. Θέλουμε βοήθεια από την πολιτεία γιατί η ζημιά μας αγγίζει τις 200.000 ευρώ. Είναι οι κόποι μιας ζωής, ολόκληρης της οικογένειας μου», λέει τραβώντας τα μαλλιά της από την απόγνωση η 71χρονη αγρότισσα κα. Μαρία Χατζημακρή.

Η πυρκαγιά εκδηλώθηκε στις 12 το μεσημέρι της Πέμπτης 21 Απριλίου, πιθανολογείται από αναζωπύρωση, κάτω από τον παραδοσιακό οικισμό Ανατολή εκεί όπου την περασμένη Δευτέρα είχαν καεί γύρω στα 50 στρέμματα θαμνώδους δασικής έκτασης. Στην περιοχή έπνεαν ισχυροί βόρειοι άνεμοι εντάσεως 7-8 Μποφόρ, με αποτέλεσμα η φωτιά να εξαπλώνεται με ταχύτατους ρυθμούς. Μέχρι το μεσημέρι της Παρασκευής συνέχιζαν να καπνίζουν διάφορες μικροεστίες όπου έριχναν νερό τα πυροσβεστικά υδροφόρα οχήματα από εδάφους και ένα ελικόπτερο από αέρος.

«Τα εναέρια μέσα δεν ήρθαν όταν έπρεπε»

Η πυρκαγιά από το ξεκίνημα της διέτρεχε πολύ μεγάλες αποστάσεις, με τις σπίθες που μετέφερε προς πάσα κατεύθυνση ο άνεμος, και ήταν από την αρχή βέβαιο ότι, μόνο από αέρος θα μπορούσε να την περιορίσει κάποιο πυροσβεστικό μέσο, είτε αεροπλάνο είτε ελικόπτερο, αν υπήρχε και αν θα μπορούσε να πετάξει.

Από εδάφους οι πυροσβεστικές δυνάμεις δεν μπορούσαν σε μια τέτοια πυρκαγιά να προσφέρουν ουσιαστικά, και η τελική της κατάληξη εκτιμούσαν από την αρχή οι ηλικιωμένοι Ανατολιώτες που έχουν ξαναζήσει τέτοιες καταστάσεις θα ήταν η θάλασσα του Λιβυκού πελάγους και η περιοχή Αμμουδάρες, όπως συνέβη τελικά.

«Αυτή η πυρκαγιά δεν μπορεί να σβήσει από εδάφους. Το μέτωπο ήταν πάρα πολύ μεγάλο και οι άνεμοι που έπνεαν δεν επέτρεπαν να επιχειρήσει κανείς χωρίς να κινδυνέψει. Ξεκίνησε από τα περιβόλια κάτω από τον οικισμό της Ανατολής, για να τρέξει μια απόσταση 8 χιλιομέτρων μέχρι τις Αμμουδάρες. Έχουμε ξαναζήσει και άλλες φορές την καταστροφή από τη φωτιά. Αυτή εδώ όμως εξελίχτηκε πάρα πολύ γρήγορα και δεν μπορέσαμε να τη σταματήσουμε», μας είπε ο συνταξιούχος κ Πέτρος Καρτσάκης.

Πάντως, σύμφωνα με το Συντονιστικό της πυροσβεστικής Υπηρεσίας στο σημείο το απόγευμα της Παρασκευής είχαν σταλεί πυροσβεστικά οχήματα από όλη την Κρήτη, τρεις υδροφόρες από Ιεράπετρα και Βιάννο και ομάδες με εθελοντές από την ευρύτερη περιοχή.

«Δεν καταφέραμε να κάνουμε τίποτα στην αρχή της εκδήλωσης της πυρκαγιάς, η οποία ξεκίνησε όταν λόγω του ισχυρού ανέμου αναζωπυρώθηκε κάποιο από τα κούτσουρα που συνέχιζαν να σιγοκαίνε μετά την πυρκαγιά της περασμένης Δευτέρας στη θέση Πανεκκλησιά», μας είπε ο κ. Χριστόφορος Φεργαδάκης.

«Είδα να καίγονται σπίτια, θερμοκήπια και περιουσίες. Δεν επαρκούσαν οι πυροσβεστικές δυνάμεις για να φέρουν ουσιαστικό αποτέλεσμα και να σώσουν την περιουσία των ανθρώπων. Το κράτος δεν έκανε ότι έπρεπε για τους αγρότες που έχασαν τις περιουσίες τους και δεν έχουν αντοχές μετά από μια κακή χρονιά να ξαναφτιάξουν ότι καταστράφηκε από τη φωτιά», μας είπε ο αγρότης κ. Δημήτρης Χαραλαμπάκης.

Στις 6.00 το απόγευμα ενισχύθηκαν αρκετά οι πυροσβεστικές δυνάμεις που επιχειρούσαν στην ευρύτερη περιοχή της Ιεράπετρας. Τριάντα οχήματα με 60 άνδρες της Πυροσβεστικής καθώς και δεκάδες εθελοντές δασοπυροσβέστες ρίχτηκαν στη μάχη της κατάσβεσης σε μια συντονισμένη και μαζική προσπάθεια.

Εντωμεταξύ, ένα ελικόπτερο super puma μετέφερε στις 800 το βράδυ από την Αθήνα τον Διοικητή Πυροσβεστικών Δυνάμεων Νοτίου Ελλάδος, για να επιθεωρήσει το πυροσβεστικό έργο. Στη συνέχεια το super puma αναχώρησε αφού μετά τη δύση του ήλιου ήταν αδύνατον να πραγματοποιήσει ρίψεις νερού καθώς δεν έφερε και τον ειδικό κουβά.

Σχόλια