default-image

Σε ύφεση η πυρκαγιά στην Ιεράπετρα, έπεσαν οι άνεμοι (video-photos)

Κρήτη
Σε ύφεση η πυρκαγιά στην Ιεράπετρα, έπεσαν οι άνεμοι (video-photos)

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Από τις 6 το απόγευμα ενισχύθηκαν αρκετά οι πυροσβεστικές δυνάμεις που επιχειρούν στην ευρύτερη περιοχή της Ιεράπετρας. Τριάντα οχήματα με 60 άνδρες της Πυροσβεστικής καθώς και δεκάδες εθελοντές δασοπυροσβέστες ρίχτηκαν στη μάχη της κατάσβεσης σε μια συντονισμένη και μαζική προσπάθεια.

Σε μια πρώτη και πρόχειρη αποτίμηση, η φωτιά έκαψε 100 στρέμματα συνολικά. Από αυτά 5-6 στρέμματα αγροτικών εκτάσεων, πάρα πολλούς ελαιώνες και μελίσσια, θερμοκήπια και αρδευτικά δίκτυα.

Εν τω μεταξύ, το super puma μετέφερε από την Αθήνα τον Διοικητή Πυροσβεστικών Δυνάμεων Νοτίου Ελλάδος, τον οποίο άφησε στην Κρήτη κατά τις 8 το βράδυ της Πέμπτης 21 Απριλίου. Στη συνέχεια το super puma αναχώρησε αφού μετά τη δύση του ήλιου ήταν αδύνατον να πραγματοποιήσει ρίψεις.

Παρά τις αντίξοες συνθήκες, η φωτιά φαίνεται να βρίσκεται σε ύφεση χωρίς να έχει τεθεί υπό έλεγχο μέχρι στιγμής. Η νύχτα αναμένεται μακρά και επίπονη για τους κατοίκους, τους παραγωγούς, τους κτηνοτρόφους και φυσικά τους πυροσβέστες και τους εθελοντές της Ιεράπετρας.

Αναλυτικό χρονικό:

Ανυπολόγιστες ζημιές αφήνει πίσω της η μεγάλη πυρκαγιά, η οποία συνεχίζει να καίει ανεξέλεγκτα, σπίτια, αγροικίες, θερμοκήπια, λιόφυτα, κτηνοτροφικές εγκαταστάσεις, δασικές και χορτολιβαδικές εκτάσεις, κάτω από τον οικισμό Ανατολή Ιεράπετρας μέχρι τους οικισμούς Κοπάνες, Αμμουδάρες και Γαβρίλη φτάνοντας κοντά στο Νέο Μύρτος, και καταλήγοντας στις ακτές του Λιβυκού πελάγους.

Η πυρκαγιά εκδηλώθηκε στις 12.00 το μεσημέρι της Πέμπτης 21 Απριλίου, πιθανολογείται από αναζωπύρωση, κάτω από τον παραδοσιακό οικισμό Ανατολή εκεί όπου την περασμένη Δευτέρα είχαν καεί γύρω στα 50 στρέμματα θαμνώδους δασικής έκτασης. Στην περιοχή έπνεαν και συνεχίζουν να πνέουν ισχυροί βόρειοι άνεμοι εντάσεως 7-8 Μποφώρ, με αποτέλεσμα η φωτιά να εξαπλώνεται με ταχύτατους ρυθμούς.

Σύμφωνα με την εικόνα που μας είχε μεταφέρει γύρω στη 1.30 μ.μ. ο δημοτικός σύμβουλος Γιώργος Προϊστάκης, η φωτιά μέσα σε λίγη ώρα από την έναρξη της πυρκαγιάς είχε απλωθεί σε ένα τεράστιο μέτωπο γύρω στα 5 χιλιόμετρα.

http://vod.cretetv.gr/html5/html5lib/v1.6.12.27i/mwEmbedFrame.php/cache_st/11111/wid/_105/uiconf_id/11170240/entry_id/0_169c4dcu/

Η πυρκαγιά διέτρεχε πολύ μεγάλες αποστάσεις, από τις σπίθες που μετέφερε προς πάσα κατεύθυνση ο άνεμος, και ήταν από την αρχή βέβαιο ότι, μόνο από αέρος θα μπορούσε να την περιορίσει κάποιο πυροσβεστικό μέσο, είτε αεροπλάνο είτε ελικόπτερο, αν υπήρχε και αν θα μπορούσε να πετάξει.

Από εδάφους οι πυροσβεστικές δυνάμεις δεν μπορούσαν σε μια τέτοια πυρκαγιά να προσφέρουν ουσιαστικά, και η τελική της κατάληξη εκτιμούσαν από την αρχή οι ηλικιωμένοι ανατολιώτες που έχουν ξαναζήσει τέτοιες καταστάσεις θα ήταν η θάλασσα του Λιβυκού πελάγους και η περιοχή Αμμουδάρες.

«Αυτή η πυρκαγιά δεν μπορεί να σβήσει από εδάφους. Το μέτωπο είναι πάρα πολύ μεγάλο και οι άνεμοι που πνέουν δεν επιτρέπουν να επιχειρήσει κανείς χωρίς να κινδυνέψει. Ξεκίνησε από τα περιβόλια κάτω από τον οικισμό της Ανατολής, για να τρέξει μια απόσταση 8 χιλιομέτρων μέχρι τις Αμμουδάρες. Έχουμε ξαναζήσει και άλλες φορές την καταστροφή από τη φωτιά. Αυτή εδώ όμως εξελίχτηκε πάρα πολύ γρήγορα και δεν μπορέσαμε να τη σταματήσουμε», μας είπε ο συνταξιούχος κ Πέτρος Καρτσάκης.

Πάντως, σύμφωνα με το Συντονιστικό της πυροσβεστικής Υπηρεσίας στο σημείο στις 5.00 μ.μ. είχαν σταλεί 20 πυροσβεστικά οχήματα από όλη την Κρήτη με 40 άνδρες, τρεις υδροφόρες από Ιεράπετρα και Βιάννο και ομάδες με εθελοντές από την ευρύτερη περιοχή.

«Δεν καταφέραμε να κάνουμε τίποτα στην αρχή της εκδήλωσης της πυρκαγιάς, η οποία ξεκίνησε όταν λόγω του ισχυρού ανέμου αναζωπυρώθηκε κάποιο από τα κούτσουρα που συνέχιζαν να σιγοκαίνε μετά την πυρκαγιά της περασμένης Δευτέρας στη θέση Πανεκκλησιά», μας είπε ο κ Χριστόφορος Φεργαδάκης.

«Την ευθύνη της πυρόσβεσης έχει η Πυροσβεστική Υπηρεσία και τις εντολές της ακολουθούμε και εμείς. Στις 3:00 το μεσημέρι αποφασίσαμε να συνεδριάσει το Συντονιστικό νομαρχιακό όργανο για να εξετάσει την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί. Η πυρκαγιά είναι πάρα πολύ μεγάλη και ανεξέλεγκτη. Έχουν καεί σπίτια, περιουσίες, θερμοκήπια στάνες και καλλιέργειες. Η καταστροφή αυτή τη στιγμή είναι ανυπολόγιστη», μας είπε ο αντιδήμαρχος Πολιτικής Προστασίας κ Αργύρης Πανταζής.

Στις 4.00 το απόγευμα ενώ οι φλόγες είχαν μπεί στον οικισμό Αμμουδάρες και έκαιγαν σπίτια και θερμοκήπια πάρα πολύς κόσμος βρισκόταν έξω από τις περιουσίες του και κατέβρεχε τα ξερόχορτα προκειμένου να αποτρέψει την μετάδοση της, κατά μήκος της επαρχιακής οδού Ιεράπετρας - Βιάννου.

«Αυτή τη στιγμή καίγονται σπίτια, θερμοκήπια και περιουσίες. Δεν ξέρω αν έχουν μείνει κάποια άτομα να σώσουν τα σπίτια τους και αν οι ίδιοι κινδυνεύουν. Δεν επαρκούν οι πυροσβεστικές δυνάμεις για να φέρουν ουσιαστικό αποτέλεσμα και να σώσουν την περιουσία των ανθρώπων. Το κράτος δεν έκανε ότι έπρεπε για τους αγρότες που έχασαν τις περιουσίες τους και δεν έχουν αντοχές μετά από μια κακή χρονιά να ξαναφτιάξουν ότι καταστράφηκε από τη φωτιά» μας είπε ο αγρότης κ. Δημήτρης Χαραλαμπάκης.

Στις 6.00 το απόγευμα ο υπεύθυνος αγροτικού του ΣΥΡΙΖΑ κ. Μπάμπης Δραγασάκης, μας έδωσε την πληροφορία που είχε, ότι δηλαδή, έχει σταλεί ένα ελικόπτερο Σούπερ Πούμα για να συνδράμει στην κατάσβεση της πυρκαγιάς.

(Κεντρική φωτογραφία και video: radiolasithi.gr.)

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News