default-image

Πρόγραμμα στείρωσης αδέσποτων ζώων συντροφιάς στα Χανιά

Κρήτη
Πρόγραμμα στείρωσης αδέσποτων ζώων συντροφιάς στα Χανιά

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ένα σημαντικό βήμα για τον περιορισμό του φαινομένου των αδέσποτων ζώων συντροφιάς έγινε στα Χανιά, καθώς το δημοτικό συμβούλιο της πόλης ενέκρινε ομόφωνα τη σύμβαση για τη διεξαγωγή προγράμματος εθελοντικής σύμβασης στείρωσης σε αδέσποτα ζώα συντροφιάς.

Όπως ορίζεται, στο πρόγραμμα θα συμμετάσχουν ως συμβαλλόμενοι ο δήμος και επτά εθελοντές κτηνίατροι της πόλης.

Με βάση το περιεχόμενο της σύμβασης που παρουσιάζει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο δήμος έχει εκ του νόμου υποχρέωση να περισυλλέγει όλα τα αδέσποτα ζώα συντροφιάς, τα οποία βρίσκονται στην εδαφική περιφέρεια του δήμου Χανίων, να μεριμνά για τη σήμανση, την καταγραφή, τον εμβολιασμό τους για λύσσα, αφού έχει γίνει έλεγχος για λεϊσμανίαση, να τα περιθάλπει και να τα στειρώνει.

Οι επτά κτηνίατροι, εθελοντικά, πρέπει να διενεργήσουν δωρεάν και χωρίς καμία αμοιβή ή άλλο χρηματικό αντάλλαγμα 15 χειρουργικές στειρώσεις ο καθένας. Ως χώροι στειρώσεων και προσωρινής περίθαλψης των αδέσποτων ζώων συντροφιάς συμφωνούνται τα κτηνιατρεία των ιδιωτών κτηνιάτρων, τα οποία θα διατίθενται για στειρώσεις, κατόπιν ραντεβού, ώστε να μπορεί το εκάστοτε κτηνιατρείο να εντάξει το χειρουργείο σωστά στο πρόγραμμά του.

Τα αδέσποτα ζώα θα περισυλλέγονται και θα μεταφέρονται στα κτηνιατρεία από τον δήμο Χανίων. Οι κτηνίατροι θα παρέχουν την παραπάνω υπηρεσία εντελώς δωρεάν, ενώ τα αναλώσιμα (φάρμακα, ιατρικά εργαλεία και υλικά) που θα χρησιμοποιούνται θα παρέχονται από τον δήμο.

Εάν διαπιστωθεί από την κτηνιατρική εξέταση ότι τα αδέσποτα ζώα συντροφιάς που περισυλλέγονται είναι τραυματισμένα ή πάσχουν από ιάσιμο νόσημα, υποβάλλονται στην κατάλληλη θεραπευτική αγωγή από την κτηνίατρο του δήμου Χανίων.

Μετά από απόφαση της πενταμελούς επιτροπής και σε περίπτωση διαφωνίας της τριμελούς επιτροπής ότι είναι επικίνδυνα ή πάσχουν από ανίατη ασθένεια ή είναι πλήρως ανίκανα να αυτοσυντηρηθούν λόγω γήρατος ή αναπηρίας και η διατήρησή τους στη ζωή είναι πρόδηλα αντίθετη με τους κανόνες ευζωίας τους και αρνηθούν τα φιλοζωικά σωματεία της περιοχής να αναλάβουν τη φροντίδα, εποπτεία και τη διαδικασία υιοθεσίας τους, υποβάλλονται σε ευθανασία από την κτηνίατρο του δήμου Χανίων. Το έργο της επαναφοράς στο φυσικό περιβάλλον αναλαμβάνει με τη σύμβαση ο δήμος.

Την εποπτεία του προγράμματος θα έχει η κτηνίατρος του δήμου, που θα διατηρεί ημερολόγιο στειρώσεων-βεβαιώσεων, καθώς και των υλικών που χρησιμοποιήθηκαν για κάθε περίπτωση, το οποίο θα υπογράφεται από την ίδια και τον κατά περίπτωση εθελοντή κτηνίατρο.

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News