default-image

Ολοκληρώνονται οι εκδηλώσεις για το Στρατηγικό Σχέδιο Ηράκλειο: Έξυπνη Πόλη

Κρήτη
Ολοκληρώνονται οι εκδηλώσεις για το Στρατηγικό Σχέδιο Ηράκλειο: Έξυπνη Πόλη

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ολοκληρώνονται αύριο, Τετάρτη 20 Απριλίου, οι εκδηλώσεις για το Στρατηγικό Σχέδιο «Ηράκλειο: Έξυπνη Πόλη», που έχει τεθεί σε δημόσια διαβούλευση - η οποία ολοκληρώνεται στις 13 Μαΐου- (σύνδεσμος: https://www.heraklion.gr/municipality/deliberation/smartcity13042016.html).

Χθες, Δευτέρα 18 Απριλίου, τριάντα και πλέον φορείς παραστάθηκαν, μεταξύ αυτών, το ΙΤΕ, το Πανεπιστήμιο Κρήτης, το ΤΕΙ Κρήτης, εκπρόσωποι όλων των Επιμελητηρίων του Ηρακλείου, ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος του ΟΛΗ, ο πρόεδρος του Αστικού ΚΤΕΛ Ηρακλείου, πολίτες καθώς και το 9ο Γυμνάσιο Ηρακλείου σε μία πολύ ουσιαστική παρέμβαση σχετικά με την ασφαλή κίνηση των ποδηλάτων στην πόλη.

Στη διαβούλευση κατατέθηκαν προτάσεις όπως η καλύτερη διασύνδεση των εκπαιδευτικών και ερευνητικών ιδρυμάτων της πόλης με στόχους, την αύξηση της συμμετοχικότητας των πολιτών στη ζωή της πόλης μέσω της ηλεκτρονικής δημοκρατίας, την υποβοήθηση της νεανικής επιχειρηματικότητας και την προώθηση της καινοτομίας καθώς και την αύξηση των ποδηλατόδρομων και των πεζόδρομων στην πόλη. Τέλος προτάθηκε να δοθεί περισσότερη βοήθεια στα σχολεία για τη βελτίωση του ψηφιακού αλφαβητισμού.

Το Ηράκλειο είναι η πρώτη πόλη στην Ελλάδα που καταθέτει ολοκληρωμένο Στρατηγικό Σχέδιο για την «Έξυπνη πόλη». Σύμφωνα με τον Αντιδήμαρχο Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης κ. Πέτρο Ινιωτάκη, «σκοπός είναι να καταστεί το Ηράκλειο ένας σημαντικός κόμβος στο παγκόσμιο δίκτυο των έξυπνων πόλεων και ειδικότερα στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, και να χρησιμοποιηθεί αυτή η ταυτότητα της "έξυπνης πόλης" ως αναπτυξιακό εργαλείο με κοινωνική αποδοτικότητα και οικονομική αποτελεσματικότητα.»

Τέλος, την Τετάρτη  20 Απριλίου θα πραγματοποιηθεί, στην αίθουσα του Πειραματικού Θεάτρου του Πολιτιστικού Συνεδριακού  Κέντρου Ηρακλείου, ανοιχτή εκδήλωση στην οποία θα παρουσιαστεί το πρόγραμμα RERUM ( Reliable, Resilient and Secure IoT for Smart City Applications - Αξιόπιστο, Ανθεκτικό και Ασφαλές Διαδίκτυο των Πραγμάτων για Εφαρμογές Έξυπνων Πόλεων). Πρόκειται για ένα ανταγωνιστικό Ευρωπαϊκό πρόγραμμα για την ενίσχυση της ασφάλειας του Διαδικτύου των Πραγμάτων, το οποίο υλοποιείται από το Δήμο Ηρακλείου σε συνεργασία  με το ΙΤΕ και ξένα πανεπιστήμια και εταιρίες.

Στα πλαίσια του προγράμματος εγκαθίστανται  έξυπνοι αισθητήρες που θα καταγράφουν περιβαλλοντικές παραμέτρους (αέριους ρύπους) σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους, ενεργειακές καταναλώσεις και κυκλοφοριακά δεδομένα.

Κατά την εκδήλωση θα παρουσιαστεί στο κοινό η εφαρμογή του RERUM για την απεικόνιση της κυκλοφοριακής κίνησης στην πόλη, την οποία οι πολίτες θα μπορούν να εγκαθιστούν στο κινητό τους για να ενημερώνονται άμεσα για την κίνηση, συμβάλλοντας ταυτόχρονα στην αύξηση των συλλεγόμενων δεδομένων και την βελτίωση της ακρίβειας της εφαρμογής.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News