default-image

Μαθητές έφτιαξαν γλυκό λεμόνι

Κρήτη
Μαθητές έφτιαξαν γλυκό λεμόνι

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Μια ξεχωριστή εμπειρία έχουν αποκτήσει οι μαθητές του Εσπερινού Γυμνασίου, που συμμετείχαν στη δημιουργία μιας εικονικής επιχείρησης με αντικείμενο την παρασκευή γλυκού του κουταλιού.

Στόχος ήταν οι εργαζόμενοι μαθητές του Εσπερινού να αποκτήσουν ένα επιπλέον εφόδιο στη σημερινή δύσκολη αγορά εργασίας. Και ο στόχος επετεύχθη τόσο καλά, που η επιχείρηση από εικονική, πέρασε και σε πιο...πρακτικό επίπεδο. Πέρασε στο επίπεδο της παραγωγής, που θα πωληθεί στο ετήσιο παζάρι του σχολείου για τη στήριξη μαθητών που έχουν ανάγκη...

Στο Εσπερινό Γυμνάσιο Ηρακλείου φοιτούν εργαζόμενοι μαθητές άνω των 14 ετών. Οι περισσότεροι εργάζονται ως υπάλληλοι, ηλεκτρολόγοι, πωλητές και ξενοδοχοϋπάλληλοι. Κάποιοι αυτοαπασχολούνται. Ωστόσο, όπως λέει η φιλόλογος Βούλα Παπαδάκη, εξαιτίας των γενικότερων δυσχερειών πολλοί μαθητές χάνουν την εργασία τους.

«Βασικό μέλημα της σχολικής κοινότητας είναι να βοηθηθούν οι μαθητές και στο θέμα της εξεύρεσης εργασίας. Για το λόγο αυτό από την αρχή του 2016 το σχολείο μας συνεργάζεται με το σύμβουλο Επαγγελματικού Προσανατολισμού και υπεύθυνο του ΚΕΣΥΠ Ηρακλείου Θεόδωρο Αντωνίου, ο οποίος, εκτός των άλλων πολύτιμων ενεργειών του, μας συνέδεσε και με το Σωματείο Επιχειρηματικότητας Νέων (ΣΕΝ)», τονίζει.

Το αξιοσημείωτο είναι πως το Εσπερινό Γυμνάσιο είναι το μόνο σχολείο του Ηρακλείου που συμμετέχει στο ΣΕΝ. Στο πλαίσιο της μεταξύ τους συνεργασίας, το Εσπερινό σύστησε δύο εικονικές επιχειρήσεις, μία παροχής υπηρεσιών και μία παραγωγής αγροτικού προϊόντος. Σήμερα θα αναφερθούμε στη δεύτερη, που έφτασε μάλιστα να δημοσιεύσει την προσπάθειά της στην ηλεκτρονική ιστοσελίδα της εφημερίδας "Huffington Post".

Η εικονική επιχείρηση του Εσπερινού ξεκίνησε με πρωτοβουλία της σχολικής συμβούλου Ελένης Πουλλά, μέσα από τη δράση "Δρω τοπικά, σκέφτομαι παγκόσμια". Στη συνέχεια, αποφάσισαν τον τομέα που θα δραστηριοποιηθούν, οργανώθηκαν, μοίρασαν ρόλους ανάλογα με τα ενδιαφέροντα και τις ικανότητες του καθενός. Μικροί και μεγάλοι που συμμετείχαν στην επιχείρηση διάβασαν, ερεύνησαν, έμαθαν να επιλέγουν την πρώτη ύλη, να μεταποιούν φρούτα... Ταυτόχρονα, μυήθηκαν στα μυστικά του σιροπιάσματος και της τυποποίησης προϊόντων.

Κάπως έτσι ο υπερβάλλων ζήλος ώθησε την ομάδα να προχωρήσει ένα βήμα παραπέρα και από εικονική να μετατρέψει την επιχείρηση σε... σχεδόν κανονική. Και να παράξει γλυκό λεμόνι, βασισμένο στην οικογενειακή συνταγή της μαθήτριας Κωνσταντίνας Κυριακάκη.

Η συνάντηση, που έγινε για την τελική δοκιμή του προϊόντος, έχει μείνει σε όλους αξέχαστη. Όπως αξέχαστο έχει μείνει και όλο το ταξίδι από τη σύλληψη της ιδέας μέχρι την εκπόνηση των επιχειρηματικών σχεδίων και την τελική παραγωγή. Οι συμμετέχοντες έμαθαν να συνεργάζονται, να αξιοποιούν τις δυνατότητές τους, να ωθούν τους εαυτούς τους για το κάτι παραπάνω που θα τους κάνει να ξεχωρίσουν. Το σχολείο τούς φάνηκε πως φέτος είχε περισσότερο ενδιαφέρον, γιατί - εκτός των άλλων - τους έδωσε και πρακτικές γνώσεις, οι οποίες βοηθούν σε εργασιακό και προσωπικό επίπεδο.

Η θαυματουργή ομάδα

Η φιλότιμη ομάδα του Εσπερινού Γυμνασίου και της εικονικής επιχείρησης αποτελείται από τους:

Γενικός διευθυντής: Χρήστος Κουγιός, διευθυντής Οικονομικών: Θανάσης Κουτσιούκης, διευθυντής Παραγωγής: Δημήτρης Καρτσάκης, διευθύντρια Προσωπικού: Σούλα Νταγιάκου, Μάρκετινγκ: Φάνης Ορφανουδάκης, παραγωγός: Κωνσταντίνα Κυριακάκη, παραγωγός: Μαριάννα Μπεσλεμέ, εθελοντής: Θεόδωρος Αντωνίου, καθηγήτρια: Παρασκευή Παπαδάκη.

«Προσδοκούμε η όμορφη δημοσίευση, η αναγνώριση της καλής κατάρτισης και οι έπαινοι που εισπράξαμε για την εργασία της ομάδας να βοηθήσουν τους μαθητές μας στην εξεύρεση εργασίας», κατέληξε η κ. Παπαδάκη.

Ρεπορτάζ: Ελένη Σταυρουλάκη

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News