default-image

Τους στοίχισε ακριβά η "πλαστή" απάτη εις βάρος των Κρητικών

Κρήτη
Τους στοίχισε ακριβά η "πλαστή" απάτη εις βάρος των Κρητικών

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Βαριές «καμπάνες» επιφύλασσε χθες το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων Ανατολικής Κρήτης σε δύο Βούλγαρους, οι οποίοι, πριν από μερικά χρόνια, είχαν στήσει απάτη ολκής, υποκλέπτοντας τους τραπεζικούς κωδικούς ανυποψίαστων πολιτών και αδειάζοντας τους τραπεζικούς τους λογαριασμούς.

Οι κατηγορούμενοι, ηλικίας 40 ετών σήμερα, οι οποίοι διαφεύγουν μέχρι σήμερα της σύλληψής τους, δεν εμφανίστηκαν χθες στο Δικαστήριο και καταδικάστηκαν ερήμην σε ποινή κάθειρξης 10 ετών έκαστος.

Πώς όμως δρούσαν οι φερόμενοι απατεώνες; Χρησιμοποιώντας την τελευταία λέξη της τεχνολογίας, οι 40χρονοι είχαν «παγιδεύσει» δεκάδες ΑΤΜ σε διάφορες περιοχές των νομών Ηρακλείου και Χανίων. Συγκεκριμένα, οι κατηγορούμενοι υπέκλεπταν με ειδικές ηλεκτρονικές συσκευές τα δεδομένα από τις κάρτες ανάληψης ανυποψίαστων πολιτών: Τοποθετούσαν τις εν λόγω συσκευές στα ΑΤΜ και με τον τρόπο αυτό υπέκλεπταν απόρρητα στοιχεία, όπως κωδικούς PIN. Εν συνέχεια, χρησιμοποιούσαν τα δεδομένα που είχαν στα χέρια τους, προχωρώντας στην κατασκευή πλαστών καρτών ανάληψης, των λεγόμενων και καρτών «κλώνων». 

Η δράση των δύο Βούλγαρων έλαβε χώρα πριν από περίπου πέντε χρόνια και συγκεκριμένα κατά το χρονικό διάστημα μεταξύ Απριλίου και Ιουλίου του 2011. Οι κατηγορούμενοι φέρονται να τοποθετούσαν τις συσκευές σε ΑΤΜ καταστημάτων διαφόρων τραπεζών, σε πλείστες περιοχές του νησιού. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το κατηγορητήριο, είχαν «παγιδευτεί» ΑΤΜ στις περιοχές της πόλης του Ηρακλείου, των Γουβών, των Μαλίων, της Αμμουδάρας, αλλά και του Ακρωτηρίου Χανίων.

Με τις πλαστές κάρτες «κλώνους» που είχαν κατασκευαστεί από τους δύο Βούλγαρους, είχαν γίνει αναλήψεις σε διάφορες περιοχές της χώρας, αλλά και του εξωτερικού. Σύμφωνα, πάντα, με το κατηγορητήριο, έγιναν αναλήψεις στη Θεσσαλονίκη, τη Λάρισα, καθώς και σε χώρες της Λατινικής Αμερικής. Συνολικά, τα θύματα των 40χρονων δραστών ζημιώθηκαν κατά περίπου 50.000 ευρώ.

Σημειώνεται ότι οι φερόμενοι απατεώνες τοποθετούσαν τις συσκευές σαββατοκύριακα, καθώς τότε οι τράπεζες είναι κλειστές κι ο κίνδυνος να γίνουν αντιληπτοί, μειωνόταν σημαντικά. Παρ' όλα αυτά, η έκνομη δράση τους ήρθε τελικά στο φως. Το "colpo grosso" των επιτήδειων αποκαλύφθηκε όταν ένας πολίτης, την ώρα που έκανε ανάληψη μετρητών από ΑΤΜ, αντιλήφθηκε την συσκευή.

Άμεσα κινητοποιήθηκε το προσωπικό ασφαλείας του εν λόγω τραπεζικού υποκαταστήματος, το οποίο με τη σειρά του ενημέρωσε την ΕΛ.ΑΣ. Οι αστυνομικοί έδρασαν αστραπιαία και προχώρησαν στη σύλληψη των δύο ανδρών, οι οποίοι είχαν καταλύσει σε ξενοδοχείο στην Αμμουδάρα Ηρακλείου. Οι Βούλγαροι είχαν προφυλακιστεί, ωστόσο, μετά τις απολογίες τους, είχαν αφεθεί ελεύθεροι με περιοριστικούς όρους, μέχρι την εκδίκαση της υπόθεσής τους. Όπως γίνεται εύκολα κατανοητό, μετά την αποφυλάκισή τους, οι κατηγορούμενοι έγιναν «καπνός». Αμφότεροι παραμένουν άφαντοι μέχρι σήμερα, ενώ εκτιμάται ότι είναι πολύ πιθανό να βρίσκονται εκτός Κρήτης.

Στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων κατέθεσαν χθες ως μάρτυρες κατηγορίας αστυνομικοί, αλλά και θύματα των επιτήδειων. Τελικά, οι κατηγορούμενοι καταδικάστηκαν ερήμην για την πράξη της «κακουργηματικής απάτης κατ' επάγγελμα και κατά συνήθεια, η οποία τελέστηκε με ηλεκτρονικό μέσο και το όφελος της οποίας υπερέβαινε το ποσό των 30.000 ευρώ» και επιβλήθηκε στον καθένα από αυτούς ποινή κάθειρξης 10 ετών.  Αξίζει να σημειωθεί, τέλος, ότι όλα τα θύματα των δύο απατεώνων εξοφλήθηκαν αποζημιώθηκαν από τα πιστωτικά τους ιδρύματα.

Ρεπορτάζ: Νικόλας Αγγελίνος

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News