default-image

Μοντέρνες τσάντες από αργαλειό εκατό ετών

Κρήτη
Μοντέρνες τσάντες από αργαλειό εκατό ετών

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η τέχνη του αργαλειού θεωρείται από πολλούς ξεχασμένη…Όχι όμως για την Ελένη και την Αντωνία από την Αργυρούπολη του Ρεθύμνου! Μητέρα και κόρη συνεργάστηκαν και μαζί απέδειξαν ότι ένας αργαλειός εκατό ετών μπορεί να υφάνει μοντέρνες τσάντες προσαρμοσμένες στο στυλ και το γούστο των νέων γενεών.

Συνέντευξη στη Μαριεύα Καρκανάκη

Πότε ξεκινήσατε;

Η μητέρα μου Κουιδή Ελένη ασχολείται με την υφαντική τα τελευταία 20 χρόνια. Πριν από 2 χρόνια περίπου αποφάσισα κι εγώ να μάθω την τέχνη και να ασχοληθώ επαγγελματικά. Έτσι ξεκινήσαμε μια πιο στοχευμένη προσπάθεια παραγωγής και προώθησης των προϊόντων μας.

Αντιμετωπίσατε δυσκολίες στο ξεκίνημά σας;

Φυσικά αντιμετωπίσαμε και αντιμετωπίζουμε ακόμη δυσκολίες, όπως σε κάθε ξεκίνημα. Δεν ήταν καθόλου εύκολη υπόθεση , αφού δεν είχα ιδέα ούτε από την τέχνη της υφαντικής, ούτε φανταζόμουν πόσοι άνθρωποι και τι διαδικασίες χρειάζονται για να στηθεί ένα προϊόν στην αγορά.

Πως προέκυψε η ιδέα ύφανσης χειροποίητων τσαντών σε αργαλειό;

Η μητέρα μου ύφαινε κυρίως χαλιά και ταπισερί. Πράγματα που δεν κινούν το ενδιαφέρον του σύγχρονου καταναλωτή, ειδικά αν δε γνωρίζει τον τρόπο κατασκευής. Η ιδέα για τις χειροποίητες υφαντές τσάντες προέκυψε στην προσπάθεια μας να προσελκύσουμε τον νεότερο κόσμο με ένα προϊόν το οποίο θα είναι μοναδικό, διαχρονικό και  θα το χρησιμοποιεί εύκολα στην καθημερινότητα του.

Τι είναι αυτό που κάνει ξεχωριστή κάθε τσάντα;

Όπως προανέφερα η κάθε  τσάντα μας είναι μοναδική (δεν βγαίνει το ίδιο σχέδιο δεύτερη φορά). Αυτό θεωρώ είναι το βασικό στοιχείο που την κάνει ξεχωριστή. Έπειτα, η διαδικασία δημιουργίας κάθε τσάντας αποτελεί ένα ταξίδι στο παρελθόν που σε συνδυασμό με το σύγχρονο ύφος και design προσδίδει σε όποιον την κρατάει μια αίσθηση μαγική.

Ποια είναι η διαδικασία που ακολουθείτε για την ύφανση κάθε τσάντας;

Η διαδικασία παραγωγής κάθε τσάντας απαιτεί πολύ χρόνο και αποκλειστική αφιέρωση σ' αυτό που κάνεις. Ξεκινώντας, βγάζουμε το σχέδιο και επιλέγουμε τα χρώματα και τα υλικά που θα χρησιμοποιήσουμε (χρησιμοποιούμε μόνο φυσικά υλικά : μαλλί, βαμβάκι, δέρμα κλπ). Στη συνέχεια υφαίνουμε το κομμάτι που χρειαζόμαστε στον αργαλειό, προσθέτουμε φόδρα και ίσως κάποια δερμάτινα στοιχεία και κλείνουμε με την επίσης χειροποίητη συσκευασία της από λινάτσα. Αυτή η διαδικασία συνολικά διαρκεί κάποιες μέρες…

Τι είναι αυτό που σας αρέσει περισσότερο στη δουλειά σας;

Η αίσθηση της δημιουργίας νομίζω είναι το πιο όμορφο κομμάτι της δουλειάς μας. Κάθε φορά που τελειώνουμε μια τσάντα την καμαρώνουμε και φυσικά μας αρέσει πολύ όταν βλέπουμε τον ενθουσιασμό στα μάτια του αγοραστή της.

Τι βαθμό δυσκολίας βάζετε στη δουλειά σας;

Δεν θα 'βαζα βαθμό σ' αυτό που κάνουμε γιατί πιστεύω ότι κάθε τι χειροποίητο έχει ανεκτίμητη αξία και μεγάλο βαθμό δυσκολίας. Είναι μεν κάτι χρονοβόρο και ιδιαίτερο όμως είναι χαρά, όσο κόπο κι αν χρειάζεται, να δημιουργείς. Πόσο μάλιστα όταν δουλεύεις σε εργαλεία 100 χρόνων που πλέον είναι σχεδόν ξεχασμένα.

Ποιο είναι το όραμά σας για το μέλλον;

Προσπαθούμε να βάζουμε μικρούς στόχους κάθε φορά και όταν τους πετυχαίνουμε να προχωράμε παρά κάτω. Προς το παρόν είμαστε πολύ ευχαριστημένοι από την πορεία μας και ευελπιστούμε να καταφέρουμε να παραμείνουμε στην αγορά για πολλά χρόνια ακόμη.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News