default-image

O ΦΠΑ "έφερε" παράνομη διακίνηση και ... χημικά κρασιά!

Κρήτη
O ΦΠΑ "έφερε" παράνομη διακίνηση και ... χημικά κρασιά!

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

"Μεθυσμένοι" ήταν προφανώς οι πολιτικοί και υπηρεσιακοί παράγοντες της σημερινής κυβέρνησης την ώρα που αποφάσιζαν να επιβάλουν Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης στο κρασί, αφού δε χρειάζεται να έχει τελειώσει κανείς το... Πανεπιστήμιο του Κέμπριτζ για να "προβλέψει" τη φοροδιαφυγή και το λαθρεμπόριο που θα δημιουργούσε αυτό το νέο χαράτσι.

Ταυτόχρονα, ο ΕΦΚ στο κρασί έχει λειτουργήσει σαν... "σωτήρας" των ξενόφερτων κρασιών, αφού αυτά μπαίνουν χωρίς το φόρο και καταλήγουν στο ράφι του Έλληνα καταναλωτή με τιμή ελκυστική σε σχέση με την ακριβότερη, κατά 0,25 ευρώ το λίτρο, τιμή του πολύ καλού κρασιού του ελληνικού αμπελώνα!

Μόνο δύο μήνες εφαρμόζεται η νέα "εξυπνάδα" της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝ.ΕΛ. και ήδη υπάρχει έξαρση στην παραοικονομία στον τομέα αυτό, κάτι που θα μπορούσε κανείς να το αποδώσει σε... "ράδιο αρβύλα", αν δεν το έλεγε η ίδια η ΚΕΟΣΟΕ... Όπως καταγγέλλει, συγκεκριμένα, η διοίκηση της τριτοβάθμιας κλαδικής συνεταιριστικής οργάνωσης του αμπελοοινικού τομέα, υπάρχει έκρηξη λαθραίας διακίνησης κρασιού, ενώ είναι έντονο και το φαινόμενο των πλαστών τιμολογίων, των εικονικών συναλλαγών και της καθίζησης του τζίρου των οινοποιείων, που βρίσκονται πια στο χείλος της πτώχευσης. Και βέβαια, ταυτόχρονα υπάρχει και μεγάλη απώλεια εσόδων από ΦΠΑ για τα ταμεία του κράτους.

Διακινείται παράνομα

«Σχεδόν η μισή ποσότητα της εγχώριας παραγωγής διακινείται παράνομα και οι δηλώσεις αποθεμάτων που ήταν υποχρεωμένοι οι παραγωγοί και τα οινοποιεία να υποβάλουν είναι σε πολλές περιπτώσεις πλασματικές. Το κρασί βρίσκεται αποθηκευμένο πλέον σε ερειπωμένες αποθήκες, σπίτια συγγενών, ενώ πολλές επιχειρήσεις εστίασης εφοδιάζονται τη νύχτα, ώστε να αποφευχθούν έλεγχοι. Οι ποσότητες βέβαια που παραγγέλνουν είναι υποπολλαπλάσιες πλέον. Μια επιχείρηση που τροφοδοτείτο με 200 τόνους, τώρα παραγγέλνει 50 και με το τιμολόγιο αυτό δικαιολογεί τους υπόλοιπους 150 τόνους που προμηθεύεται χωρίς παραστατικά», αναφέρει η ΚΕΟΣΟΕ και κρούει τον κώδωνα του κινδύνου.

Μάλιστα, όπως εξηγούν οι συνεταιριστές, η παραοικονομία πλήττει εντονότερα τα λαϊκής κατανάλωσης κρασιά που κυκλοφορούν κυρίως σε ασκούς, και αυτό γιατί «στο εμφιαλωμένο κρασί, με τις συσκευασίες των 750 ml, η επιβάρυνση από τον ΕΦΚ ανέρχεται σε 15 λεπτά συν ΦΠΑ. Δεδομένου ότι το πιο φθηνό μπουκάλι δεν πέφτει κάτω από τα 3-3,5 ευρώ, η αύξηση αυτή είναι σχεδόν ανεπαίσθητη.

Αντίθετα, στο φθηνό κρασί που πωλείται σε ασκούς και η τιμή του κινείται μεταξύ 70-90 λεπτά το λίτρο, η επιβάρυνση κατά 0,258 ευρώ σε ποσοστιαία βάση είναι πολύ μεγάλη».

ΟΙΝΟΠΝΕΥΜΑ ΚΑΙ ΖΑΧΑΡΗ...

Εισαγωγές... χημικών κρασιών

Όλα αυτά ευνοούν τις εισαγωγές κρασιών που μπορεί να μην παράγονται καν από σταφύλι... Όπως καταγγέλλει στη "Νέα Κρήτη" ο παραγωγός βιολογικού κρασιού και πρόεδρος της Ομάδας Αμπελουργών Κρήτης Πρίαμος Ιερωνυμάκης, «μπορεί το κρασί να είναι από οινόπνευμα και ζάχαρη και καθόλου από σταφύλια. Δεν είναι κατ' ανάγκη κακό για την υγεία του καταναλωτή. Δεν έχει καμία σχέση όμως με το ποιοτικό κρασί της χώρας μας, που ενώ το φορολογεί η κυβέρνηση με το 0,25 ευρώ το λίτρο, ευνοεί το κακής ποιότητας, χημικό κρασί, που μπορεί να μπαίνει μέσα είτε από χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, είτε από τρίτες χώρες»!

Μάλιστα, πέρα από το οικονομικό μέρος της υπόθεσης, ο Πρίαμος Ιερωνυμάκης κάνει λόγο και για τεράστια γραφειοκρατία σε βάρος των οινοποιών. «Χρειάζεται να πηγαίνεις από το τελωνείο, δημιουργείς πρόβλημα στο ίδιο το τελωνείο διότι έχει πρόβλημα με το προσωπικό. Πάνω στο τιμολόγιο πρέπει να ενσωματώσεις το 0,25 ευρώ για κάθε λίτρο που πουλάς, ή για κάθε λίτρο μούστου που παράγεις, ή για κάθε λίτρο κρασιού που έχεις στις δεξαμενές σου»!

Για την επιβάρυνση στον οινοποιητικό κλάδο, ο ίδιος επισημαίνει: «Οι οινοποιοί εδώ τυγχάνει στην πλειοψηφία τους και είναι και αμπελουργοί οι ίδιοι. Αλλά και αυτοί που αγοράζουν σταφύλια, την επιβάρυνση αυτή θα τη μετακυλίσουν στον ίδιο τον αμπελουργό. Διώκεται αυτή τη στιγμή αυτός ο οποίος παράγει, είτε λέγεται οινοποιός, είτε λέγεται αμπελουργός»...

Ρεπορτάζ: Χριστόφορος Παπαδάκης

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News