default-image

Αγ.Θωμάς: Πώς θα απαλλαγούν από το βράχο πάνω από τα κεφάλια τους

Κρήτη
Αγ.Θωμάς: Πώς θα απαλλαγούν από το βράχο πάνω από τα κεφάλια τους

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

   Η θέα του τεράστιου βράχου μπορεί να «κόβει» την ανάσα και ο κίνδυνος να βρίσκεται πολύ κοντά στα σπίτια των κατοίκων του Αγίου Θωμά στο Ηράκλειο, η μελέτη όμως για την παρέμβαση που πρέπει να γίνει στον «καβαλάρη» όπως είναι διαφορετικά γνωστός δεν έχει ακόμα ολοκληρωθεί. Η μελέτη που ξεκίνησε πριν από χρόνια και πέρασε από διαφορετικά «χέρια» θα πρέπει να συνεχιστεί για τουλάχιστον δύο μήνες ακόμη, ενώ στη συνέχεια ακολουθούν άλλες δαιδαλώδεις διαδικασίες που δεν αφήνουν αχτίδα αισιοδοξίας ότι σύντομα θα υπάρξει λύση.  

 Όλο αυτό το διάστημα όμως οι κάτοικοι του χωριού -που θα μπορούσε να ονομαστεί "Μετέωρα" της Κρήτης- συνεχίζουν να ζουν με τον κίνδυνο πάνω από τα κεφάλια τους, περιμένοντας εδώ και χρόνια να ολοκληρωθεί η μελέτη και να αποφασίσουν οι αρμόδιοι πως θα κινηθούν παραπέρα.

«Κρατάει» χρόνια… η μελέτη

Και ο δήμαρχος Γόρτυνας Νίκος Σχοιναράκης έχει επισημάνει επανειλημμένα τον κίνδυνο που υπάρχει για τα σπίτια και τόνισε ότι από την ενημέρωση που έχει η μελέτη είναι στο στάδιο της ωρίμανσης.

Η περιβόητη μελέτη ξεκίνησε πριν από χρόνια από την πρώην Νομαρχία Ηρακλείου και στη συνέχεια ζητήθηκε η επικαιροποίησή της από το γραφείο του Γιώργου Βιδάκη.

«Ανά πάσα στιγμή υπάρχει κίνδυνος να αποκολληθεί»

Όπως επισημαίνει μιλώντας στο neakriti.gr  ο επικεφαλής του γραφείου κ. Βιδάκης « ο βράχος βρίσκεται πάνω σε έναν λοφίσκο στο χωριό και κάτω από αυτόν τα σπίτια των κατοίκων. Ανά πάσα στιγμή υπάρχει κίνδυνος να αποκολληθεί μετά από έναν σεισμό ή μια καταρρακτώδη βροχή. Η πρώην Νομαρχία στη μελέτη της προωθούσε τη λύση των αγκιστρώσεων στο βράχο και στη συνέχεια θα έπρεπε να αναζητηθούν δαπάνες για να γίνουν απαλλοτριώσεις περιμετρικά του βράχου και τοιχία. Επειδή οι εργασίες θα γίνονταν σε ιδιοκτησίες θα έπρεπε να προχωρήσουν οι απαλλοτριώσεις και αυτό θα πρέπει να είναι και το επόμενο στάδιο», επισημαίνει.

Ως προς τη διαδικασία έγινε στατική και γεωλογική μελέτη και διερευνήθηκε σε περίπτωση απομάκρυνσης του βράχου, η κατάσταση στην οποία βρίσκεται το έδαφος.

Μέσω της μελέτης σύμφωνα με τον κ.Βιδάκη διερευνάται μεν το ενδεχόμενο απομάκρυνσης του βράχου με τη βοήθεια εργασιών -που όμως κρίνεται ασύμφορο και δύσκολο- και το ενδεχόμενο της υποστύλωσης που επίσης όμως είναι δαπανηρό.  Αυτό που ακολουθεί πλέον για τη μελέτη είναι το στάδιο των εγκρίσεων από υπηρεσίες της Περιφέρειας και φυσικά η αναζήτηση κονδυλίων για να προχωρήσει το φιλόδοξο σχέδιο.

Το χρονικό

To 2007 το συγκεκριμένο έργο   ανετέθη στους πολίτικους μηχανικούς κ .Μακρή και Μαρκογιαννάκη από τη Νομαρχία εκ μέρους του Δήμου, οι οποίοι και ανέλαβαν τη μελέτη.

Η μελέτη εκπονήθηκε, εγκρίθηκε ,όμως μέχρι και το 2011 δεν προχώρησε διότι δεν έγινε εφικτό το να ενταχθεί σε κάποιο πρόγραμμα.

Το  2011 έγινε  επικαιροποιήση όσον  αφορά τα τεύχη της δημοπράτησης  από το  τεχνικό γραφείο του κ.  Βιδάκη με τον προϋπολογισμό του έργου να ανέρχεται στις 450.000  ευρώ ενώ απαιτούνταν και 150.000 για απαλλοτριώσεις του  περιβάλλοντος  χώρου  προκειμένου με την τελευταία ενέργεια  να μπουν μηχανήματα για τις κατεδαφίσεις των παρακείμενων κτισμάτων .

Ο Δήμος προσπάθησε να εντάξει το έργο στο  πρόγραμμα Αγροτική Ανάπτυξη (2007- 2013) ωστόσο δεν τα κατάφερε καθώς η μελέτη δεν ήταν  ώριμη όσον αφορά τις απαλλοτριώσεις για τις οποίες έπρεπε να εξευρεθεί ξεχωριστό κονδύλι της τάξης των 150.000 ευρώ.

Σύμφωνα  πάντα με τον κ. Βιδάκη εφόσον εξευρεθούν τα χρήματα ,τότε το έργο θα έχει μεγάλες πιθανότητες να ενταχθεί σε πρόγραμμα και να ξεκινήσουν επιτέλους οι εργασίες αν και πάλι θα απαιτηθεί να γίνει νέα επικαιροποήση των τευχών ,ενέργεια όμως και όχι και τόσο δαπανηρή.

Ενώ αναφορικά με τις αγκιστρώσεις που προτείνεται να γίνουν ,σύμφωνα με τους επιστήμονες στόχος είναι να αποτρέψουν το ενδεχόμενο ολίσθησης του βράχου και για τον λόγο αυτό θα τοποθετηθούν ειδικά τοιχία περιμετρικά του βράχου ενώ μπετόν θα εκχύνεται  ενέσιμα στο βράχο  .

Ζώντας με τον «καβαλάρη» που προκαλεί δέος

Όλο αυτό το διάστημα οι κάτοικοι έχουν μάθει να ξυπνούν και να κοιμούνται με τη θέα του «καβαλάρη», την εικόνα που προκαλεί δέος αλλά και ανησυχία όσο κι αν προσπάθησαν να τη συνηθίσουν. Εξάλλου του δόθηκε το όνομα του ''καβαλάρη'' ,δηλαδή του  Αϊ-Γιώργη που απεικονίζεται πάντα ''καβαλάρης'' και που η εκκλησία του βρίσκεται δίπλα στην κορυφή του λόφου. Το βίντεο που δημοσίευσε το neakriti.gr δίνει μόνο μια «γεύση» από την επιβλητική εικόνα και τη «σκιά» που ρίχνει εδώ και δεκαετίες ο τεράστιος βράχος πάνω από τα σπίτια. Έως ότου ολοκληρωθεί η μελέτη, βρεθεί η χρηματοδότηση και προχωρήσουν οι εργασίες οι κάτοικοι έχουν να ελπίζουν μόνο στη βοήθεια του Αϊ Γιώργη για να αποφύγουν τα χειρότερα…

Ρεπορτάζ: Φιλία Σαριδάκη

Φωτογραφίες : Νίκος Σαράντος

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News