default-image

Χωρίς ταξί σήμερα και η Κρήτη

Κρήτη
Χωρίς ταξί σήμερα και η Κρήτη

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ακινητοποιημένα σήμερα τα ταξί στο Ηράκλειο και σε όλη την Ελλάδα, λόγω της 24ωρης πανελλαδικής απεργίας στην οποία προχωρούν οι ιδιοκτήτες τους, εκφράζοντας την αντίθεσή τους στις προωθούμενες φορολογικές ρυθμίσεις. Ακινητοποιημένα θα είναι τα ταξί από τις 5 το πρωί της Πέμπτης έως και στις 5 το πρωί της Παρασκευής 15 Απριλίου.

Οι ιδιοκτήτες ταξί ζητούν να μειωθεί ο ΦΠΑ στο 13%, να μειωθεί ο συντελεστής φορολόγησης 26% και ο αντίστοιχος προείσπραξης, να υπάρξει ρύθμιση για τις οφειλές στον ΟΑΕΕ, συμβατότητα εισφορών ΟΑΕΕ και εισοδήματος, αφορολόγητο στις 12.000 ευρώ, όπως και τουλάχιστον 6μηνη παράταση στο θέμα των ταμειακών μηχανών και των ταξιμέτρων... Αιτήματα τα οποία είναι κοινά για τους επαγγελματίες του κλάδου όλης της ελληνικής επικράτειας, όπως και του Ηρακλείου, όπου τα ταξί θα σηκώσουν χειρόφρενο συμμετέχοντας στον αγώνα.

Ωστόσο, όπως τόνισε ο πρόεδρος του Συλλόγου Επαγγελματιών Ιδιοκτητών Επιβατηγών Αυτοκινήτων-Ταξί Ηρακλείου κ. Στέφανος Σμυρνιωτάκης, σε τοπικό επίπεδο δεν έχει προγραμματιστεί κάποια περαιτέρω διαμαρτυρία, καθώς «το βάρος θα πέσει στην Αθήνα, όπου αντιπροσωπία της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας θα μεταβεί στο υπουργείο προκειμένου να συζητήσει τα θέματα αυτά με τον αρμόδιο υπουργό, με την ελπίδα ότι θα βρεθεί κάποια λύση».

Ο ίδιος σημειώνει ότι η από εδώ και πέρα στάση του κλάδου θα κριθεί από το αποτέλεσμα της σημερινής συνάντησης στην Αθήνα. Πάντως, με το να μην υπάρχει νομοθεσία για τα ταξίμετρα, όπως τόνισε ο κ. Σμυρνιωτάκης, τα ταξί που ήδη μπήκαν στη διαδικασία να τα αλλάξουν δεν μπορούν να ταξινομηθούν στο Μηχανολογικό, με συνέπεια να μένουν ακινητοποιημένα και οι ιδιοκτήτες τους να χάνουν το μεροκάματο.

"Μεγάλη πληγή η υποκλοπή έργου"

Σε τοπικό επίπεδο, μεγάλη πληγή συνεχίζει να αποτελεί για τον κλάδο «η υποκλοπή μεταφορικού έργου από Ι.Χ. που δεν τηρούν τις προϋποθέσεις για να προβαίνουν σε μεταφορές επιβατηγού κοινού και παράλληλα φοροδιαφεύγουν», ζήτημα για το οποίο, όπως είπε ο κ. Σμυριωτάκης, ζητείται η εντατικοποίηση των ελέγχων.

Τέλος, με αφορμή την απεργία, στην ανακοίνωσή της η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ενώσεων Ιδιοκτητών-Αυτοκινητιστών Ταξί και Αγοραίων επισημαίνει πως οι ρυθμίσεις που προωθεί κυβέρνηση «θα αφανίσουν τον ήδη εξαθλιωμένο κλάδο των ταξί», τονίζοντας πως ο κλάδος στη σημερινή εξαθλιωμένη οικονομική κατάσταση που βρίσκεται δεν μπορεί να σηκώσει το τεράστιο βάρος των 20 εκατ. ευρώ, που θα κληθούν να σηκώσουν εάν εφαρμοστεί το νέο φορολογικό σχέδιο.

Ρεπορτάζ: Μαρία Αντωνογιαννάκη

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News