Κρήτη

Ο καιρός "έριξε" πολλά παιδιά κάτω-Γέμισαν οι κλινικές

Λοιμώξεις του αναπνευστικού από βρογχίτιδες και βρογχιολιτιδες, αλλεργικές ρινίτιδες μέχρι και πνευμονίες ταλαιπωρούν ιδιαιτέρως αυτήν την περίοδο πολλά μικρά παιδιά, βρέφη, μωρά και νήπια.

Είναι χαρακτηριστικό το γεγονός ότι αυτό το διάστημα υπάρχει αυξημένη νοσηρότητα σε αυτά τα περιστατικά με αποτέλεσμα να μην υπάρχει κρεβάτι ούτε για δείγμα στις παιδιατρικές κλινικές των νοσοκομείων την ώρα που παρατηρείται αυξημένη κίνηση και στα τμήματα επειγόντων περιστατικών.Ανάλογη εικόνα και στα παιδιατρικά ιατρεία.

"Πραγματικά αυτό το διάστημα οι λοιμώξεις του αναπνευστικού εμφανίζουν έξαρση, έχουν έρθει και σοβαρά περιστατικά με πνευμονίες χωρίς όμως να έχει κινδυνεύσει η υγεία των παιδιών" υποστηρίζει στο neakriti.gr ο διευθυντής της παιδιατρικής κλινικής του ΠΑΓΝΗ και λοιμωξιολόγος κ.Μανόλης Γαλανάκης κάνοντας όμως μία σημαντική επισήμανση ότι η αυξημένη αυτή νοσηρότητα τα προηγούμενα χρόνια δεν παρατηρούνταν σε τέτοιο βαθμό συγκεκριμένα το μήνα Απρίλιο .

Ο γιατρός αποδίδει  το γεγονός σε μεγάλο βαθμό και στις κλιματολογικές συνθήκες που δυσκολεύουν κατά πολύ την φυσιολογική αναπνευστική λειτουργία μικρών παιδιών αλλά και μεγάλων και εφιστά εκ νέου την προσοχή στους γονείς ενόψει του νέου κύματος αφρικανικής σκόνης που πρόκειται σύμφωνα με τους μετεωρολόγους να επισκεφθεί εκ νέου το νησί μας τα επόμενα 24ώρα. Το βασικό είναι να λάβουν τα απαραίτητα μέτρα προφύλαξης τα παιδιά που ταλαιπωρούνται από τις λοιμώξεις του αναπνευστικού και κυρίως τα βρέφη και τα μωρά. Οι γονείς θα πρέπει να προσέχουν ιδιαίτερως  αυτό διάστημα και εφόσον έχουν παιδιά αλλεργικά που αντιμετωπιζουν αναπνευστικα προβλήματα να μειώσουν τις μετακινήσεις τους.

Από την πλευρά τους οι γονείς προσπάθούν να είναι ψύχραιμοι για να αντιμετωπίσουν τις δύσκολες στιγμές που βιώνουν τα παιδιά τους και για τον λόγο αυτό σύμφωνα και με τους γιατρούς επισκέπτονται άμεσα ιατρεία και νοσοκομεία προκειμένου να πάρουν την κατάλληλη φαρμακευτικη αγωγή για να γίνουν καλά  και να αποκτήσουν και πάλι τις δυνάμεις τους .

Εκτός όμως από τις λοιμώξεις του αναπνευστικού που είναι σε έξαρση αυτό το διάστημα, μορφή χιονοστιβάδας είχαν λάβει τα προηγούμενα εικοσιτετράωρα και τα κρούσματα γαστρεντερίτιδας ,ευτυχώς  ιογενούς μορφής τα περισσότερα και όχι μικροβιακής με τον ιό να προσβάλλει κυρίως βρέφη ,μωρά και παιδιά προσχολικής ηλικίας.

"Και εδώ είχαμε αυξημένα περιστατικά" υπογραμμίζει ο κ. Γαλανάκης "μέχρι όμως και την προηγούμενη εβδομάδα. Πλέον καταγράφουμε εικόνα υποχώρησης της νόσου χωρίς αυτό να σημαίνει ότι οι γονείς και τα παιδιά δεν θα πρέπει να συνεχίζουν να τηρούν τους κανόνες προφύλαξης με την λήψη των κατάλληλων μέτρων".

Το αδιαχώρητο επικρατεί ωστόσο και στα παιδιατρικά ιατρεία  με το δεδομένο ότι σε πολλές σχολικές μονάδες ,είτε πρόκειται για δημοτικά , νηπιαγωγεία αλλά και σε παιδικούς σταθμούς όλο αυτό το διάστημα καταγράφτηκαν αρκετές απουσίες στις τάξεις καθώς η ασθένεια έχει καθηλώσει στο σπίτι δεκάδες μαθητές και μαθήτριες.

Σύμφωνα με την παιδίατρο κ. Ειρήνη Μπιμπάκη: Οι γαστρεντερίτιδες εμφανίζονται σε βρέφη και παιδιά προσχολικής ηλικίας, η διάρκεια τους είναι περίπου 5 ημέρες με εμέτους πυρετό και διάρροιες που συνήθως επιμένουν. Βαρύτητα ωστόσο πρέπει να δοθεί στα βρέφη με τον κίνδυνο της αφυδάτωσης να είναι πιο έντονος. Η μετάδοση  της νόσου γίνεται μέσω της  εντεροστοματικής οδού και εξελίσσεται κυρίως μετά από μη καλό πλύσιμο παιδιών που θεωρείται το Α και το Ω απέναντι σε αυτήν την ασθένεια .

Όπως εξηγεί η παιδίατρος "καλό είναι επειδή τα παιδια συνεχίζουν να μεταδίδουν την νόσο έως και 48ώρες μετά τη διακοπή των συμπτωμάτων να παραμένουν κάτοικόν μέχρι και να έχουν αναρρώσει πλήρως και έχουν αποκτήσει εκ νέου τις δυνάμεις τους .

Πότε πρέπει οι γονείς να ανησυχούν και να επισκέπτονται κατευθείαν το γιατρό;. Όταν πρόκειται για βρέφη κάτω του ενός έτους ,σε μεγαλύτερα παιδιά που εκδηλώνουν συνεχείς εμέτους με  υψηλό πυρετό, σε περίπτωση όπου οι διάρροιες έχουν πρόσμειξή αίματος η βλέννας ,σε εικόνα αφυδάτωσης ή στην περίπτωση που η γαστρεντερίτιδα επιμένει ή δεν υποχωρει.

Εικόνα αφυδάτωσης εμφανίζουν  όταν έχουν στεγνά και σκασμένα χείλη ,ξηρό δέρμα , μειωμένη ενεργητικότητα και μειωμένη ούρηση .

 Θεραπεία στο σπίτι

Τι πρέπει να κάνουν οι γονείς στην διάρκεια της εξέλιξης της νόσου; Η σταδιακή ενυδάτωση του παιδιού ξεκινάει τουλάχιστον δύο ώρες μετά τον τελευταίο έμετο με ειδικά ηλεκτρολυτικά διαλλείματα σε συνεννόηση πάντα με τον παιδιάτρο.

Προτιμάμε λευκές τροφές δηλαδή ρύζι ,κοτόπουλο πατάτα μακαρόνια , μπανάνα ,κράκερ . Να υπάρχει ανάπαυση και περιορισμός των δραστηριοτήτων και όταν οι έμετοι υποχωρήσουν να γίνεται άφθονη λήψη υγρών. Όταν έχουν υποχωρήσει οι έμετοι ,το γάλα κυρίως στα μωρά δεν το κόβουμε από την διατροφή τους.

Συμπτώματα γαστρεντερίτιδας.

Η γαστρεντερίτιδα παρουσιάζεται συνήθως με διάρροια. Το παιδί εκτός από τη διάρροια μπορεί να παρουσιάσει πυρετό, εμετό ή πόνο στην κοιλιά. Συνήθως τα συμπτώματα της γαστρεντερίτιδας ξεκινούν με το τελευταίο σύμπτωμα και ακολουθεί η διάρροια .

Προφύλαξη για το παιδί

· Συχνό πλύσιμο χεριών, κυρίως μετά την επίσκεψη στην τουαλέτα και πριν το φαγητό.

· Σωστός καθαρισμός μπάνιου. Το φαγητό ή το νερό μπορεί επίσης να μεταδώσει μικρόβιο που προκαλεί γαστρεντερίτιδα. Πλένετε τα φρούτα, λαχανικά με άφθονο νερό.

· Καλή ψύξη, καλό ψήσιμο των κρεάτων.

Εάν το παιδί συνεχίζει τους εμέτους τότε χρειάζεται ενδονοσοκομειακή θεραπεία με χορήγηση υγρών ενδοφλέβια.

Ρεπορτάζ:Βάλια Μπούη

Σχόλια