default-image

Παράσταση διαμαρτυρίας των εκπαιδευτικών - Ανεβαίνουν Αθήνα

Κρήτη
Παράσταση διαμαρτυρίας των εκπαιδευτικών - Ανεβαίνουν Αθήνα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Σε εμφύλιο μεταξύ των αναπληρωτών και σε πλήρη ανατροπή των πινάκων τους οδηγεί διάταξη του υπουργείου Παιδείας, που παρουσιάστηκε την περασμένη Παρασκευή στους εκπροσώπους των εκπαιδευτικών. Σε όλη την Ελλάδα σήμανε συναγερμός. Αύριο αναχωρούν από την Κρήτη εκπαιδευτικοί, οι οποίοι θα συμμετάσχουν σε μεγάλο συλλαλητήριο που διοργανώνεται για μεθαύριο Παρασκευή στην Αθήνα.

Εκπρόσωποι των δασκάλων του Ηρακλείου πραγματοποιούν αύριο παράσταση διαμαρτυρίας στην Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης, ενώ η ΕΛΜΕ Ηρακλείου δίνει σήμερα συνέντευξη Τύπου για το θέμα.

Η διάταξη οδηγεί σε πλήρη ανατροπή των σημερινών πινάκων, που έχουν αναδειχθεί τα τελευταία χρόνια σε μια άτυπη επετηρίδα. Οδηγεί, όμως, και σε εμφύλιο πόλεμο μεταξύ των αναπληρωτών, τους οποίους εξακολουθεί να διασπά σε πολλές υποκατηγορίες, ώστε να μην έχουν κοινά συμφέροντα και κατά συνέπεια κοινό αγωνιστικό στόχο.

Συγκεκριμένα, η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Παιδείας στο νέο (μεταβατικό, για ένα έτος) σύστημα πρόσληψης αναπληρωτών αποφάσισε να προκρίνει τους επιτυχόντες τελευταίου γραπτού διαγωνισμού ΑΣΕΠ (2008) και αμέσως μετά τους επιτυχόντες του προτελευταίου. Πριμοδοτεί μεταπτυχιακά, διδακτορικά και βαθμό πτυχίου, ενώ αφαιρεί "ειδικό βάρος" από την προϋπηρεσία, που πρέπει να είναι πλέον 60μηνη για να μοριοδοτηθεί με 16,80 μόρια.

Οι εκπρόσωποι των εκπαιδευτικών θεωρούν πως του χρόνου οι προσλήψεις αναπληρωτών θα είναι λίγες. Και αυτό γιατί κατά δήλωση του υφυπουργού Παιδείας κ. Πελεγρίνη φέτος ξοδεύτηκαν 160 εκατομμύρια για προσλήψεις και έχουν μείνει από το ΕΣΠΑ άλλα 190 εκατομμύρια για προσλήψεις αναπληρωτών μέχρι το 2020. Δηλαδή για τις επόμενες τρεις σχολικές χρονιές οι διαθέσιμες πιστώσεις για προσλήψεις εκπαιδευτικών μέσω ΕΣΠΑ είναι λίγες παραπάνω από τις φετινές.

Βάσει αυτού του απλού υπολογισμού, λοιπόν, οι εκπαιδευτικοί εκτιμούν πως, αντί για τους μόνιμους διορισμούς που τους έχουν υποσχεθεί, θα πέσει "μαχαίρι" και στις προσλήψεις αναπληρωτών.

«Ουσιαστικά καταργεί το δικαίωμα διορισμού», αναφέρει η Αρετή Σπαχή, μέλος της διοίκησης της ΕΛΜΕ Ηρακλείου, και συνεχίζει: «Πρέπει πλέον να έχεις της Παναγιάς τα μάτια για να πάρεις μια θέση. Πολύ φοβόμαστε πως μεθοδεύουν, με κατάργηση του ολοήμερου, μείωση του ωρολόγιου προγράμματος και άλλα τέτοια, όχι να κάνουν διορισμούς, αλλά να τους περισσεύουμε κιόλας»!

Μαζική κατακραυγή

«Η πρόταση του υπουργείου Παιδείας για το νέο τρόπο κατάταξης των αναπληρωτών εκπαιδευτικών μπορεί να χαρακτηριστεί το λιγότερο άστοχη, άδικη και απαράδεκτη», τονίζει ο πρόεδρος του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Π.Ε. "Δ.Θεοτοκόπουλος" Γιώργος Μαρκάκης. Ο ίδιος θεωρεί πως μόνο με μόνιμους διορισμούς μπορούν να λυθούν τα προβλήματα και καταλήγει: «Τα κριτήρια που προτείνει το υπουργείο Παιδείας δημιουργούν τεράστιες ανακατατάξεις στη σειρά του πίνακα των αναπληρωτών εκπαιδευτικών σε όλες τις ειδικότητες και απέχουν από τις προτάσεις της εκπαιδευτικής κοινότητας».

Αυτά και άλλα πολλά συζήτησαν οι εκπρόσωποι των δασκάλων του νομού Ηρακλείου με τον περιφερειακό διευθυντή Εκπαίδευσης Γιώργο Τερζάκη, στο πλαίσιο παράστασης διαμαρτυρίας που πραγματοποίησαν.

Έντονη είναι και η αντίδραση της ΕΛΜΕ Ηρακλείου, η οποία συμμετέχει μεθαύριο στην πανελλαδική συγκέντρωση διαμαρτυρίας και τον αποκλεισμό του υπουργείου Παιδείας. Το Δ.Σ. της ΕΛΜΕ εκτιμά ότι η πανελλαδική κινητοποίηση στην Αθήνα έχει ιδιαίτερη βαρύτητα ως πρώτη αντίδραση και η συμμετοχή σε αυτή θα πρέπει να είναι μαζική. Αποφασίστηκε να ζητηθεί έκπτωση από τις ναυτιλιακές εταιρείες και να πληρώσει η ΕΛΜΕ το μισό εισιτήριο.

Ρεπορτάζ: Ελένη Σταυρουλάκη

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News