default-image

Κοντέινερ "βόμβα" κατέσχεσαν στο λιμάνι του Ηράκλειου

Κρήτη
Κοντέινερ "βόμβα" κατέσχεσαν στο λιμάνι του Ηράκλειου

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

"Βόμβες" για τη δημόσια υγεία, "made in China", συνεχίζουν να έρχονται μέσα σε κοντέινερ Κινέζων μεγαλοεισαγωγέων στην Κρήτη, με περιπτώσεις άκρως ανεπίτρεπτες και ανεξήγητες, καθώς μεγάλες ποσότητες επικίνδυνων προϊόντων πέρασαν χωρίς έλεγχο προ μηνών από το λιμάνι του Πειραιά, αλλά, ευτυχώς για μας, εντοπίστηκαν από τις αρμόδιες Αρχές στο λιμάνι του Ηρακλείου.

 Την υπόθεση αποκαλύπτει η "Ν.Κ." σήμερα, καλώντας την κυβέρνηση και τις αρμόδιες Αρχές σε Αθήνα και Πειραιά να απαντήσουν δημοσίως αν, κατά πόσο και γιατί συνεχίζουν στα θέματα του κινέζικου εμπορίου ή... παραεμπορίου "να κάνουν τους Κινέζους"!

Οι τελωνειακοί του Ηρακλείου, σε έλεγχο που διενήργησαν τον περασμένο Δεκέμβριο στο πλαίσιο σχετικής διακοινοτικής άσκησης, εντόπισαν ένα ολόκληρο κοντέινερ με χιλιάδες εμπορεύματα, παραποιημένα, μη πιστοποιημένα και μη αναγραφόμενα στα σχετικά τιμολόγια που είχε ο συγκεκριμένος Κινέζος μεγαλοεισαγωγέας.

Το ερώτημα είναι: Πώς κατάφερε και πέρασε όλα αυτά τα εμπορεύματα από το λιμάνι του Πειραιά; Ένα εύλογο αλλά και ανησυχητικό συμπέρασμα που προκύπτει είναι ότι, λόγω διακρατικών συμφωνιών, στα κινέζικα εμπορεύματα δε γίνονται καθόλου έλεγχοι στο λιμάνι του Πειραιά. Ή και να γίνονται είναι... τυπικοί. Και βέβαια, τώρα που τον Οργανισμό Λιμένος Πειραιώς τον αγόρασε και η COSCO, όλοι μπορούμε να φανταστούμε πόσο πιο εύκολα θα περνούν από τον Πειραιά για την Κρήτη και την υπόλοιπη νησιωτική Ελλάδα εμπορεύματα από την Κίνα!

Οι πληροφορίες της "Ν.Κ.", μάλιστα, αναφέρουν ότι, από το Δεκέμβριο και μετά, ο ίδιος μεγαλοεισαγωγέας συνέχισε να τροφοδοτεί... κανονικότατα την Κρήτη με εμπορεύματα από την Κίνα, φέρνοντας τουλάχιστον άλλες τρεις φορές κοντέινερ στο νησί μας, με πάσης φύσεως υλικά, τα οποία πέρασαν χωρίς να ελεγχθούν, αφού από την Αθήνα οι αρμόδιοι εξακολούθησαν να... "κάνουν τους Κινέζους".

Αμφιβόλου ποιότητας, επικίνδυνα για την υγεία, προϊόντα κατέσχεσαν οι Αρχές

Ένα μεγάλο μέρος εμπορευμάτων που πωλούνται στα κινέζικα μαγαζιά της Κρήτης είναι πολύ καλά, εγκεκριμένα, πιστοποιημένα κ.λπ. Αλλά πρόκειται για εμπορεύματα που δεν προέρχονται, συνήθως, από την Κίνα. Είναι φτιαγμένα, ή έχουν δημιουργηθεί σε χώρες εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Τι γίνεται όμως με πολλά από τα αμιγώς κινέζικα προϊόντα και ασφαλώς όχι όλα; Η "Ν.Κ." αποκαλύπτει σήμερα ότι στο περίφημο κοντέινερ οι τελωνιακοί του Ηρακλείου εντόπισαν και κατάσχεσαν τον περασμένο Δεκέμβριο 150 "μαϊμού" φορτιστές, υποτίθεται... της εταιρείας Apple. Η εταιρεία ενημερώθηκε αμέσως. Πρόκειται για παραποίηση προϊόντος. Προβλέπεται δέσμευση, καταστροφή και πρόστιμο 2.000 ευρώ στον παραβάτη.

Ταυτόχρονα, όμως, οι παραβάσεις αθροιστικά είναι τόσο πολλές, που συσσωρεύονται πρόστιμα σε βάρος του συγκεκριμένου μεγαλοεισαγωγέα άνω των 200.000 ευρώ.

Μάλιστα, ο Κινέζος αυτός, από το Μάρτιο του 2015, είχε εντοπιστεί να διακινεί "μαϊμού" γυαλιά ηλίου της εταιρείας "Ρέιμπαν". Τότε δέχτηκε και το πρώτο πρόστιμο, ύψος 2.000 ευρώ.

Πέρα όμως από τις οικονομικού τύπου παραβάσεις (δασμοαποφυγής, εισφοροδιαφυγής κ.λπ.), το πιο σημαντικό της υπόθεσης αφορά σε ανθυγιεινά και άκρως επικίνδυνα για τη δημόσια υγεία προϊόντα.

Πρόκειται για χιλιάδες λαμπτήρες και ηλεκτρολογικό υλικό, που δε φέρουν το σήμα CE. Αυτό σημαίνει ότι δεν είναι εγκεκριμένα και πιστοποιημένα τα υλικά αυτά από την Ε.Ε. Επίσης, "επίδεσμοι" για τις αρθρώσεις, που και αυτοί δε φέρουν κανενός είδους υγειονομική και ιατρική βεβαίωση από την Ε.Ε.

Εξάλλου, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν κάλτσες, παντόφλες και άλλα είδη που έρχονται σε επαφή με το δέρμα, όπου βρέθηκε ένα είδος μύκητα, που σε ανθρώπους με αλλεργία μπορεί να προκαλέσει δερματολογικά προβλήματα. Επίσης βρέθηκαν κατσαρολάκια "εμαγιέ" και φορμάκια (καλουπάκια) από αυτά που χρησιμοποιούνται από παιδιά και μεγάλους για διάφορα γλυκά, που κρίθηκαν ακατάλληλα, γιατί βρέθηκε να εμπεριέχουν βάριο και βαρέα μέταλλα.

Ακόμα και τα αρώματα που βρέθηκαν κρίθηκαν ακατάλληλα, γιατί εμπεριέχουν παραπάνω αλκοολικούς βαθμούς από τους κανονικούς και αιθέρα έλαια που μπορεί να προκαλέσουν ερεθισμούς στο δέρμα και σπυριά στον άνθρωπο.

Το κοντέινερ περιείχε ακόμη και παιχνίδια, όπως ένα ομοίωμα της "Πέππα το Γουρουνάκι", το οποίο μέσα είχε φως που άλλαζε χρωματισμό. Το πλαστικό του κρίθηκε ακατάλληλο. Επειδή απευθύνεται σε παιδιά, όταν το παιδί δαγκώσει ή γλείψει αυτό το πλαστικό, μπορεί να αντιμετωπίσει πρόβλημα. Και ακόμη πολλά άλλα ανάλογης "ποιότητας" και "ασφάλειας" προϊόντα.

«Κάνουν τα στραβά μάτια»

«Είναι κάτι ανεξήγητο. Όλοι κάνουν τους Κινέζους στη χώρα μας», καταγγέλλει στη "Ν.Κ." ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Ηρακλείου Μανόλης Κουμαντάκης. «Σίγουρα υπάρχουν διακρατικές συμφωνίες. Και άμα τους μιλάς για τα κινέζικα, ειδικά σε μεσαίο και ανώτερο πολιτικό επίπεδο, κάνουν τους Κινέζους»...

Ο Μανόλης Κουμαντάκης ξεκαθαρίζει ότι ο Σύλλογος δεν είναι διατεθειμένος να καταθέσει τα όπλα. «Εμείς έχουμε ξεκαθαρίσει, μέσω επιστολής, ότι αν δε γίνει κάτι θα κινηθούμε δικαστικά. Ήδη ο περιφερειάρχης υπόσχεται να καλέσει όλους τους φορείς κι εκεί θα αναλύσουμε το πρόβλημα και θα ξεκαθαρίσουμε ότι, αν δεν επέμβουν για να παταχθούν αυτές οι παρανομίες, θα αρχίσουμε τις μηνύσεις κατά πολιτικών αρχόντων, υπηρεσιών και κάθε εμπλεκομένου»...

Καταλήγοντας, μας είπε ότι τα κινέζικα έρχονται στην Κρήτη με απίστευτη ευκολία, αφού σε επίπεδο Αθηνών και Πειραιά οι αρμόδιοι δείχνουν, αντί για τη δουλειά τους, να κάνουν... "τα στραβά μάτια" μπροστά στους Κινέζους εισαγωγείς...

Ρεπορτάζ:Χριστόφορος Παπαδάκης

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News