default-image

Θερμές αέριες μάζες φέρνουν πρόωρα καλοκαίρι με 30άρια

Κρήτη
Θερμές αέριες μάζες φέρνουν πρόωρα καλοκαίρι με 30άρια

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Βρείτε τα μαγιό, τις πετσέτες θαλάσσης, τα κοντομάνικα, αν δεν τα έχετε ακόμα βγάλει από τις ντουλάπες, καθώς και τα καπέλα σας, και ετοιμαστείτε για το καλοκαίρι που έρχεται πρόωρα από αύριο. Ο υδράργυρος, που έχει ήδη από τις αρχές της εβδομάδας μεγάλα κέφια, πρόκειται να στήσει... γλέντι τις επόμενες ημέρες, κάνοντας πολλούς να τολμήσουν την πρώτη τους βουτιά μέσα στο σαββατοκύριακο και στα σίγουρα μια βόλτα ως τη θάλασσα.

Αιτία είναι οι θερμές αέριες μάζες από την Αφρική, που έφτασαν στο "κατώφλι" της Κρήτης μαζί με λίγη από τη σκόνη της Σαχάρας, με διάθεση να μείνουν έως τουλάχιστον τις πρώτες μέρες της επόμενης εβδομάδας, όπως δείχνουν οι τάσεις. Οι θερμοκρασίες, όπως σημειώνει ο μετεωρολόγος, ερευνητής στο Εθνικό Αστεροσκοπείο κ. Κώστας Λαγουβάρδος και όπως μας ενημέρωσαν οι "Μετεωκρήτες" - η κρητική ομάδα ερασιτεχνών μετεωρολόγων που δραστηριοποιείται με μεγάλη επιτυχία στην πρόγνωση του καιρού - θα είναι, τουλάχιστον Πέμπτη και Παρασκευή, πάνω από το μέσο, για την εποχή, όρο, χτυπώντας κατά τόπους 30άρια και... βάλε στην Κρήτη, όπως και σε περιοχές της ηπειρωτικής Ελλάδας.

Αυτό βεβαίως δε μας ξαφνιάζει, καθώς ο Απρίλης έχει δώσει ανάλογα δείγματα και στο παρελθόν, όμως εκείνο που κάνει τη διαφορά είναι η παρατεταμένη ανομβρία που συνεχίζεται και θα συνεχίζεται τουλάχιστον μέχρι τις 20 του μήνα, σύμφωνα με τους "Μετεωκρήτες", βάζοντας τις βάσεις για ένα δύσκολο καλοκαίρι για το νησί μας.

Η ζέστη θα είναι έντονη και κατά τόπους θα θυμίζει καθαρό καλοκαίρι, φτάνοντας μέχρι και τους 33 βαθμούς Κελσίου στα νότια. Σε γενικές γραμμές, ο υδράργυρος θα δείχνει από 25 στα βόρεια έως 33 στα νότια και την ενδοχώρα, με τις διαφοροποιήσεις να εξαρτώνται από την περιοχή, λόγω των μικροκλιμάτων που χαρακτηρίζουν την Κρήτη, και κυρίως από την απόσταση από τη θάλασσα.

Στο Βορρά η θερμοκρασία θα είναι λίγο χαμηλότερη εξαιτίας των ανέμων, στην ενδοχώρα πιο υψηλή, όπως και στο Νότο, εκτός από τις παραλιακές περιοχές, όπου η θαλάσσια αύρα θα δράσει και πάλι σαν φυσικό κλιματιστικό. Το εαρινό... καλοκαίρι με υψηλές θερμοκρασίες και ανομβρία θα συνεχιστεί έως και τις αρχές της επόμενης εβδομάδας, σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις.

Αξίζει να σημειωθεί ότι τόσο ο κ. Λαγουβάρδος όσο και οι "Μετεωκρήτες" σπεύδουν να τονίσουν ότι δεν πρέπει να δίνει κανείς βάση στις πληροφορίες που κυκλοφορούν στο διαδίκτυο για τον καιρό του Πάσχα, με δεδομένο ότι κάθε εκτίμηση είναι απόλυτα παρακινδυνευμένη για τόσο μεγάλο χρονικό διάστημα. Είναι χαρακτηριστικό ότι ακόμα και πρόβλεψη 7ημέρου ενέχει περιθώριο σφάλματος της τάξης του 50% για τις τελευταίες μέρες στις οποίες αφορά, πόσω μάλλον για τόσο μεγάλο χρόνο.

Όσον αφορά στη σκόνη από τη Σαχάρα, αναμένεται ότι, λόγω των θερμών αέριων μαζών, θα μας επισκεφτεί ξανά, όχι όμως στην ένταση που συναντήσαμε τις προηγούμενες ημέρες. Σε κάθε περίπτωση, η Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας της Περιφέρειας Κρήτης σπεύδει να ενημερώσει ότι θα υπάρξουν υπερβάσεις των αιωρούμενων σωματιδίων λόγω μεταφοράς αφρικανικής σκόνης. Το φαινόμενο θα ξεκινήσει τις πρώτες πρωινές ώρες αύριο Πέμπτη 14 Απριλίου και θα διαρκέσει μέχρι την Κυριακή 17 Απριλίου, ενώ θα επηρεαστεί ολόκληρη η περιφέρεια Κρήτης, όπως αναφέρει η σχετική ανακοίνωση.

Ρεπορτάζ:Σταύρος Μουντουφάρης

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News