default-image

Σύμπλευση ΜΑΤ-Χ.Α. σε επεισόδια καταγγέλλουν σε ερώτησή τους βουλευτές

Κρήτη
Σύμπλευση ΜΑΤ-Χ.Α. σε επεισόδια καταγγέλλουν σε ερώτησή τους βουλευτές

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Το θέμα της, κάθε άλλο παρά ουδέτερης, στάσης των ΜΑΤ και της προφανούς συνέργειάς τους με νεοναζιστές κατά τα επεισόδια της περασμένης Παρασκευής (8/4/2016) στον Πειραιά, έφεραν στη Βουλή οι βουλευτές του Ποταμιού, Σπύρος Δανέλλης και Ιάσονας Φωτήλας, με ερώτησή τους προς τον υπουργό Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης.

Είναι απαράδεκτο τέτοιου τύπου φαινόμενα να αμαυρώνουν το σύνολο της ΕΛ.ΑΣ., επειδή τόσο η πολιτική, όσο και η φυσική της ηγεσία εξακολουθούν να παρακολουθούν αμήχανα τους δεσμούς μεταξύ θυλάκων των Σωμάτων Ασφαλείας και εκδοχών του παρακράτους να ενδυναμώνονται, παρά τις συνεχείς καταγγελίες αυτοπτών μαρτύρων και τις συνεπακόλουθες ΕΔΕ.

Υπάρχει άμεση ανάγκη δημιουργίας ενός ολοκληρωμένου πλαισίου αντιμετώπισης αυτών των εκλεκτικών συγγενειών και αυτό όφειλε να αποτελεί μια από τις πρώτες δραστηριότητες μιας κυβέρνησης της Αριστεράς.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ερώτησης:

Ερώτηση

Προς τον υπουργό Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης

Θέμα: "Καθήκον της Πολιτείας να διακόψει τον ''παράνομο δεσμό'' μεταξύ νεοναζιστών και ΜΑΤ"

Γεγονότα κραυγαλέας συνέργειας μεταξύ νεοναζιστών και των Μονάδων Αποκατάστασης Τάξης (ΜΑΤ) έλαβαν χώρα για πολλοστή φορά την περασμένη Παρασκευή (8/4/2016) στον Πειραιά, κατά τη διάρκεια συγκέντρωσης αριστερών οργανώσεων και αντι-συγκέντρωσης που πραγματοποίησαν στελέχη και μέλη της Χρυσής Αυγής.

Σύμφωνα με πληροφορίες, τα επεισόδια ξεκίνησαν ύστερα από φραστική αντιπαράθεση μεταξύ των δύο «στρατοπέδων», ενώ ακολούθησε επίθεση στους αντιεξουσιαστές από τουλάχιστον εκατό χρυσαυγίτες.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι υπήρξαν καταγγελίες από αυτόπτες μάρτυρες ότι τα ΜΑΤ επιτέθηκαν μαζί με τους χρυσαυγίτες στο αντίπαλο μπλοκ διαδηλωτών, ενώ οι νεοναζιστές επιτέθηκαν και σε κάμερα καναλιού που κάλυπτε τα επεισόδια, σπάζοντάς την, κατόπιν καθοδήγησης βουλευτών, που κανονικά θα έπρεπε να υπόκεινται σε περιοριστικούς όρους μετά την αποφυλάκισή τους.

Δεδομένου ότι αυτού του τύπου οι συνέργειες μεταξύ ακροδεξιών και ΜΑΤ είναι πολλαπλά επαναλαμβανόμενες, άκρως ενοχλητικές και θίγουν τη μεγάλη πλειοψηφία των ανδρών και των γυναικών των Σωμάτων Ασφαλείας, που με αυταπάρνηση υπηρετούν τους πολίτες.

Δεδομένου ότι το σχετικό οπτικό υλικό αποτελεί αδιάψευστο μάρτυρα των σκοτεινών δεσμών που έχουν αναπτυχθεί εδώ και καιρό μεταξύ θυλάκων της Αστυνομίας αφενός και ενός πολιτικού μορφώματος αφετέρου, του οποίου μεγάλος αριθμός μελών και στελεχών σταθερά απασχολεί την Ελληνική Δικαιοσύνη για εγκληματικές ενέργειες.

Δεδομένου ότι η εξαγγελία μιας ακόμη Ένορκης Διοικητικής Εξέτασης (ΕΔΕ) από τους επιτελείς της ΕΛ.ΑΣ. είναι μαθηματικά βέβαιο ότι για μια ακόμη φορά θα καταλήξει στο αρχείο.

Δεδομένου ότι τόσο η πολιτική όσο και η φυσική ηγεσία των Σωμάτων Ασφαλείας έχουν χρέος απέναντι στη μεγάλη, δημοκρατική πλειοψηφία των φορολογουμένων πολιτών να ξεκαθαρίσουν τα του οίκου τους, και να διαφυλάξουν την τιμή και την υπόληψη της ΕΛ.ΑΣ.

Δεδομένου ότι μια κυβέρνηση της Αριστεράς όφειλε να έχει μια πιο ολοκληρωμένη και αποτελεσματική πολιτική απέναντι σε τέτοιου τύπου φαινόμενα εκλεκτικής συγγένειας των μηχανισμών του κράτους, με εκδοχές του παρακράτους.

Ερωτάται ο υπουργός:

  1. Αν θεωρεί σκόπιμο να ασχοληθεί με το ξεκαθάρισμα των ακραίων στοιχείων εντός της Αστυνομίας και ειδικότερα των ΜΑΤ, που λειτουργούν με βάση προσωπικές πεποιθήσεις και αντιλήψεις, όπως έχει συμβεί σε ανάλογες περιπτώσεις και στο παρελθόν.
  1. Αν ναι, με ποιον τρόπο σκοπεύει να το πράξει, δεδομένου ότι οι ΕΔΕ είναι πλέον καταφανώς αναποτελεσματικές, ως εργαλείο αντιμετώπισης αυτών των φαινομένων.  
ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News