default-image

Επιτέλους ασχοληθείτε με προβλήματα των Δήμων και κοινωνικών τους δομών

Κρήτη
Επιτέλους ασχοληθείτε με προβλήματα των Δήμων και κοινωνικών τους δομών

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Στην Ολομέλεια της Βουλής συζητήθηκε σήμερα η ερώτηση του  γραμματέα της ΚΟ της Δημοκρατικής Συμπαράταξης και Βουλευτή Ηρακλείου, Βασίλη Κεγκέρογλου προς τον Υπουργό Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης για τα μεγάλα προβλήματα

 που έχουν δημιουργηθεί στη λειτουργία όλων των κοινωνικών δομών και υπηρεσιών των Δήμων όλης της χώρας.

Ο κ. Κεγκέρογλου, κατά την ανάπτυξη της ερώτησης του έθεσε μια σειρά από ζητήματα και μεταξύ άλλων αναφέρθηκε:

α) Στις μεγάλες καθυστερήσεις στην πληρωμή των εργαζομένων σε παιδικούς σταθμούς, ΚΔΑΠ και ΚΔΑΠμεΕΑ

β) Στην μη έγκριση και μη χρηματοδότηση της πρόσληψης του απαραίτητου προσωπικού, αλλά ούτε και της υπερωριακής απασχόλησης, με αποτέλεσμα να μην τηρείται η αναλογία εργαζομένων-παιδιών που προβλέπεται από τον Κανονισμό Λειτουργίας Παιδικών και Βρεφονηπιακών Σταθμών.

γ) Στον πολύ περιορισμένο αριθμό Δήμων (51) που εντάσσεται στο πρόγραμμα Κοινωφελούς Εργασίας 8μηνης απασχόλησης, γεγονός που δημιουργεί πρόβλημα τόσο στους ίδιους τους Δήμους που έχουν ανάγκη από προσωπικό όσο κυρίως στους ανέργους που δεν τους δίνεται η δυνατότητα συμμετοχής σε πρόγραμμα όταν μάλιστα η ανεργία αυξάνει σύμφωνα με τα πρόσφατα στοιχεία του ΟΑΕΔ.

δ) Στην απαράδεκτη επιβολή προστίμων και προσαυξήσεων στους Δήμους και τα Νομικά τους Πρόσωπα για την καθυστερημένη καταβολή ασφαλιστικών εισφορών (λόγω της καθυστέρησης των Υπουργείων να καταβάλουν τα οφειλόμενα!).Μάλιστα, ο Βουλευτής κατέθεσε επεξεργασμένη πρόταση με την οποία παρέχεται η δυνατότητα στους Δήμους να εξοφλούν τις ασφαλιστικές εισφορές των εργαζομένων, αφού έχει ολοκληρωθεί η εκταμίευση της αντίστοιχης χρηματοδότησης από το πρόγραμμα, χωρίς την επιβολή των εξοντωτικών προστίμων και παρότρυνε τον Υπουργό να την κάνει δεκτή και να τη προωθήσει.

Επιπλέον, ζήτησε άμεσα λύσεις για τους εργαζόμενους στις δομές αντιμετώπισης φτώχειας που είναι επίσης απλήρωτοι για μήνες, στα ΚΗΦΗ και στα κέντρα διημέρευσης, ενώ τόνισε ότι  δεν έχει υπογραφεί ακόμη η προγραμματική σύμβαση για το Βοήθεια στο Σπίτι για το 2016 και οι εργαζόμενοι αγωνιούν  και δεν γνωρίζουν το εργασιακό τους αύριο.

Ειδικά για το πρόγραμμα Βοήθεια στο Σπίτι, ο Βουλευτής θύμισε στον κ. Κουρουμπλή ότι στο 2ο συνέδριο εργαζομένων Βοήθεια στο Σπίτι που έγινε το 2014, ο κ. Κουρουμπλής δεσμεύτηκε, εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ ,ότι το πρόγραμμα Βοήθεια στο Σπίτι θα γίνει μόνιμο και οι εργαζόμενοι του θα έχουν σταθερή εργασία.

Επίσης τόνισε ότι ο ίδιος προώθησε το 2014 ρύθμιση για τη συνέχιση επ'αόριστο του προγράμματος, με διασφαλισμένους πόρους για τους ασφαλισμένους από τα Ταμεία και τους ανασφάλιστους από την Πρόνοια.

«Σήμερα προωθείτε παράταση ενός έτους και ακόμη και ακόμη δεν ολοκληρώθηκε η προγραμματική σύμβαση με αποτέλεσμα να μην έχουν πληρωθεί οι εργαζόμενοι εδώ και μήνες» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ο Υπουργός, αφού απολογήθηκε για τις επανειλημμένες ακυρώσεις της ερώτηση λόγω κωλύματος του, αναφέρθηκε στις καθυστερήσεις ενώ εξήγγειλε νομοθετική ρύθμιση για τα πρόστιμα και τις προσαυξήσεις των Δήμων, στην κατεύθυνση που πρότεινε ο Βουλευτής.

Για τα προγράμματα των παιδιών επέμεινε ότι όλα λειτουργούν καλά και για το Βοήθεια στο Σπίτι είπε ότι θα εξεταστούν οι προτάσεις των Βουλευτών.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News