Κρήτη

Σε ποιο νομό της Κρήτης "θερίζει" η ανεργία;

Δυσάρεστα είναι τα αποτελέσματα από την "ακτινογραφία" της ανεργίας στην Κρήτη. Εκεί που περιμέναμε όλοι ότι σαν περιφέρεια η μάστιγα αυτή της εποχής, που γιγαντώθηκε μετά την κρίση, δε θα μας έπληττε σε μεγάλο βαθμό, δυστυχώς τα πρόσφατα στοιχεία του ΟΑΕΔ δείχνουν πως συνεχίζει ακάθεκτη την ανοδική της πορεία, αναγκάζοντας ολοένα και περισσότερους πολίτες να γραφτούν στις λίστες ανεργίας του Οργανισμού - γεγονός που σύμφωνα με τις εκτιμήσεις οφείλεται και στο κλείσιμο δεκάδων επιχειρήσεων, που είχε ως αποτέλεσμα πολλοί εργαζόμενοι να χάσουν τη δουλειά τους.

Σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα ολοκληρωμένα στοιχεία του ΟΑΕΔ, ενώ το σύνολο των εγγεγραμμένων ανέργων πέρυσι το Φεβρουάριο ανερχόταν στις 37.438, το Φεβρουάριο φέτος αυξήθηκε στις 44.259, ανοίγοντας έτσι την ψαλίδα της διαφοράς στους 6.821 περισσότερους ανέργους μέσα μόλις σε ένα χρόνο! Τη μεγαλύτερη μερίδα εξ αυτών αποτελούν οι άνεργοι που κατοικούν στο νομό Ηρακλείου, οι οποίοι αγγίζουν σε ποσοστό το 50%, οι άνεργοι στα Χανιά που ανέρχονται σε 30%, ενώ το υπόλοιπο 20% μοιράζεται σε Ρέθυμνο και Λασίθι. Από το συνολικό αριθμό ανέργων στην Κρήτη, οι 39.872 είναι Έλληνες, οι 2.442 είναι άνεργοι τρίτων χωρών και οι 1.945 κοινοτικοί.

Στέλιος Βοριάς: Ένταση της ύφεσης , αύξηση της ανεργίας

Τα μέτρα και η περίφημη αξιολόγηση , θα εντείνουν την ανεργία και στη Κρήτη, είπε ο Πρόεδρος του ΕΚΗ Στέλιος Βοριάς, μιλώντας  στο ράδιο 9.84 και στο Γιώργο Σαχίνη αναφορικά με τα στοιχεία που παρουσιάζει πρωτοσέλιδα η ΝΕΑ ΚΡΗΤΗ, ότι μέσα σε ένα χρόνο η ανεργία στο νησί αυξήθηκε κατά 18% , με νομό πρωταθλητή σε αυτό το Ηράκλειο.

Στο 18,22% η αύξηση στην Κρήτη

Όπως αναφέρεται στη συνοπτική έκθεση του ΟΑΕΔ για τις μεταβολές του αριθμού ανέργων αναζητούντων εργασία μεταξύ του Φεβρουαρίου 2015 και του Φεβρουαρίου 2016, η μεγαλύτερη ποσοστιαία αύξηση μεταξύ των περιφερειών σε επίπεδο χώρας εμφανίζεται στην περιφέρεια Κρήτης, φτάνοντας το 18,22%. Στον αντίποδα, από τις περιφέρειες που εμφανίζουν ποσοστιαία μείωση, η περιφέρεια Πελοποννήσου εμφανίζει τη μεγαλύτερη με ποσοστιαία μεταβολή -4,17%. Ενδεικτικό επίσης για την ανεργία στην Κρήτη είναι και το γεγονός ότι αυξημένες φέτος το Φεβρουάριο, σε σχέση με πέρυσι την ίδια περίοδο, ήταν και οι νέες αιτήσεις ανέργων για επιδότηση, οι οποίες από 1.028 πέρυσι φέτος ανέβηκαν στις 1.137.

Αναλυτικότερα, σύμφωνα με τα στοιχεία σε επίπεδο Κρήτης, από το σύνολο των 44.259 ανέργων φέτος το Φεβρουάριο οι 15.032 ήταν εγγεγραμμένοι άνω των 12 μηνών στα μητρώα ανεργίας του ΟΑΕΔ, έναντι 15.001 πέρυσι τον ίδιο καιρό, με τη διαφορά να είναι πολύ μικρή. Αντίθετα, οι εγγεγραμμένοι άνεργοι κάτω των 12 μηνών από 22.437 πέρυσι, φέτος το Φεβρουάριο αυξήθηκαν στις 29.227, πράγμα αρκετά ανησυχητικό.

Στη μόνη κατηγορία ωστόσο ανέργων που παρατηρείται μείωση είναι στους λοιπούς εγγεγραμμένους στο μητρώο του ΟΑΕΔ, στους οποίους υπάγονται και όσοι έχουν δηλώσει ότι δεν αναζητούν εργασία. Στη συγκεκριμένη κατηγορία, από τους 32.250 πέρυσι το Φεβρουάριο, φέτος μειώθηκαν στους 26.311, με τα στοιχεία να δείχνουν πως κάποιοι θέλησαν να βρουν εργασία είτε εντός, είτε όμως πιθανότατα και εκτός Κρήτης.

Άλλο ένα συμπέρασμα που βγαίνει μέσα από τα πρόσφατα στοιχεία του ΟΑΕΔ είναι ότι ανάμεσα στα δυο φύλα, παρά το ότι πολλοί ίσως να πιστεύουν το αντίθετο, σε τοπικό τουλάχιστον επίπεδο το γυναικείο φύλο είναι εκείνο που βιώνει στο έπακρον το πρόβλημα της ανεργίας, με τις άνεργες γυναίκες να ανέρχονται φέτος το Φεβρουάριο στις 26.725 (από 22.577 πέρυσι), σε αντίθεση με τους άνδρες που φέτος άγγιξαν τους 17.534 εγγεγραμμένους ανέργους στα μητρώα του ΟΑΕΔ, σε σχέση με τους 14.861 που ήταν πέρυσι το Φεβρουάριο.

Νέοι και με μόρφωση

Αν πιάσουμε όμως το θέμα της ανεργίας από άποψη ηλικίας, θα αντιληφθούμε ότι μεγαλύτερη δυσκολία να βρουν δουλειά φαίνεται να αντιμετωπίζουν άτομα μεταξύ των 30 και 44 ετών, με τους ανέργους σε αυτή την ηλικιακή κατηγορία να ανέρχονται φέτος το Φεβρουάριο στις 19.688. Ακολουθεί η ηλικιακή κατηγορία των 45-54 με τους ανέργους να φτάνουν τις 8.362 και στη συνέχεια οι ηλικίες μεταξύ 25-29 όπου το Φεβρουάριο καταγράφηκαν 6.830 άνεργοι, οι ηλικίες μεταξύ των 55 και 64 με τους ανέργους να φτάνουν τις 4.569, η κατηγορία 20-24 όπου σημειώθηκαν 4.080 άνεργοι, και έπεται η ηλικιακή κατηγορία μεταξύ 15 και 19 χρόνων όπου 390 άτομα ζήτησαν εργασία φέτος το Φεβρουάριο, αλλά και εκείνη των 65 και άνω όπου θέση εργασίας έψαξαν 340 άτομα.

Τέλος, ακτινογραφώντας το μορφωτικό επίπεδο των ανέργων, βλέπουμε πως στον αγώνα αναζήτησης θέσης εργασίας πρώτοι φέτος το Φεβρουάριο ήλθαν όσοι έχουν λάβει μέχρι και δευτεροβάθμια εκπαίδευση φτάνοντας τις 21.208, δεύτεροι όσοι έχουν τελειώσει την υποχρεωτική εκπαίδευση φτάνοντας τις 14.264, τρίτοι όσοι έχουν τριτοβάθμια εκπαίδευση αγγίζοντας τις 7.919 και τέταρτοι οι χωρίς εκπαίδευση που ανέρχονται στους 868.

Ευχή όλων, πάντως, είναι τώρα που ανοίγει η τουριστική σεζόν να δημιουργηθούν θέσεις εργασίας, μιας και η μεγαλύτερη μάζα του κρητικού πληθυσμού δραστηριοποιείται στο χώρο του τουρισμού, προκειμένου να δούμε επιτέλους τα αυξανόμενα ποσοστά ανεργίας να πέφτουν και πάλι δίνοντας μια νότα αισιοδοξίας.

«Έρχεται μεγαλύτερη ύφεση... Βρείτε λύσεις»

Καθημερινά στο Εργατικό Κέντρο Ηρακλείου σπεύδουν δεκάδες άνθρωποι που ζητούν εργασία, ενώ συζητώντας με τη διοίκηση τα προβλήματα επιβίωσης που αντιμετωπίζουν ελπίζουν στη συνδικαλιστική τους παρέμβαση, μήπως και βρεθεί λύση στο θέμα της ανεργίας. Όμως, όπως λέει ο πρόεδρος του ΕΚΗ Στέλιος Βοργιάς, «δυστυχώς τα πράγματα δείχνουν ότι οδεύουμε σε περαιτέρω ύφεση». Και αυτό γιατί, όπως σημειώνει, «όλα αυτά τα φορολογικά μέτρα που επιβάλλονται δεν κάνουν τίποτε άλλο από το να αυξάνουν την ύφεση και να οξύνουν το πρόβλημα».

Ο ίδιος, μάλιστα, σημειώνει ότι «εδώ και πάρα πολύ καιρό ένας στους δύο νέους είναι άνεργος, ενώ την ίδια στιγμή και από τη γενιά των 50άρηδων όσοι χάνουν τη δουλειά τους δύσκολα βρίσκουν άλλη. Και έτσι μένουν μακροχρόνια άνεργοι».

Οι περιπτώσεις ανεργίας ανθρώπων που ζουν ανάμεσά μας συγκλονίζουν, ειδικά όταν πρόκειται για οικογενειακά δράματα και για όλους εκείνους που, φτάνοντας στο σημείο να μην έχουν να πληρώσουν δάνεια και υποχρεώσεις, χάνουν σε μια νύχτα σπίτι, δουλειά, επιχείρηση και ξαφνικά μένουν σε πολλές περιπτώσεις και άστεγοι. Δράματα που στην Ελλάδα του 2016 αυξάνονται συνεχώς λόγω της κρίσης και της ανεργίας, που γονατίζουν την κοινωνία.

Η κατάσταση αυτή δεν μπορεί να συνεχιστεί άλλο, όπως επισημαίνει ο κ. Βοργιάς, υπογραμμίζοντας ότι είναι απαραίτητο να ληφθούν μέτρα και μάλιστα επειγόντως. Όπως προσθέτει, «ως Εργατικό Κέντρο συνεχώς τονίζουμε ότι λύση για το ασφαλιστικό και για οτιδήποτε άλλο είναι η αντιμετώπιση της ανεργίας. Εφόσον όμως δε μειώνεται η ανεργία, δε θα λυθεί κανένα άλλο θέμα. Διεκδικούμε το αίτημα να βρεθούν λύσεις για την ανεργία και την ανασφάλιστη εργασία, διότι και σε αυτή τη δύσκολη περίοδο μπορούν να γίνουν κινήσεις ώστε να ανοίξουν θέσεις εργασίας. Είναι πράγματα που τα έχουμε επισημάνει, αλλά δυστυχώς δεν εισακουγόμαστε. Έτσι συνεχίζουν να εξυπηρετούνται συμφέρονται και λύση να μη δίνεται».

Ρεπορτάζ: Μαρία Αντωνογιαννάκη

Σχόλια