default-image

Τσίμπησε η τιμή του λαδιού, έως τα 3,31 ευρώ το κιλό

Κρήτη
Τσίμπησε η τιμή του λαδιού, έως τα 3,31 ευρώ το κιλό

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Στην τιμή των 3,31 ευρώ το κιλό - όπου και συμπεριλαμβάνεται ο ΦΠΑ - "έκλεισε" τη νέα του συμφωνία σε διαγωνισμό δημοπρασίας ελαιολάδου 0,3 γραμμών ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Εμπάρου. Αυτή τη φορά, η συμφωνία αφορά σε 60 τόνους ελαιολάδου. Έχει στις εγκαταστάσεις του άλλους 220 τόνους, που θα τους εμπορευτεί μέχρι και το τελευταίο κιλό με τον ίδιο ακριβώς τρόπο, ενώ στο τέλος της διαχειριστικής περιόδου θα δώσει στους παραγωγούς-μέλη του τη διαφορά της αξίας του προϊόντος τους, με τη μέθοδο της εκκαθάρισης.

Σε αύξηση της τιμής του ελαιολάδου προχώρησε την περασμένη Τρίτη και η εταιρεία "Αγγελιδάκης Α.Ε." στο Ασήμι Μονοφατσίου, ανεβάζοντας την τιμή στα 3,10 ευρώ το κιλό, για οξύτητα μέχρι και τις 6 γραμμές.

Καλά νέα, λοιπόν, από τη μαζική πώληση στην περίπτωση του συνεταιρισμού αλλά και από τις αγορές που κάνει η ιδιωτική μονάδα του γεωπόνου Κώστα Αγγελιδάκη.

Μιλώντας στη "Νέα Κρήτη" χθες, ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Εμπάρου Γιώργος Περογιαννάκης τόνισε ότι άλλη μια ποσότητα του εξαιρετικού παρθένου ελαιολάδου που έχει στις δεξαμενές της η οργάνωση φεύγει μέσω δημοπρασίας και διατίθεται σε μονάδα τυποποίησης της Κρήτης.

«Έχουμε ακόμα 220 τόνους, που είναι σε πολύ χαμηλή οξύτητα, κάτω των τριών γραμμών. Θα το δώσουμε και αυτό μέσα από την ίδια διαδικασία», διευκρινίζει ο συνεταιριστής. Αναφορικά με τη χρονιά, παρά την ανομβρία, μας αναφέρει ότι στην Έμπαρο τα λιόφυτα φαίνονται να έχουν ανθοφορία.

«Εμάς στην περιοχή τη δική μας πάνε πολύ καλά οι ελιές. Δεν έβγαλε βέβαια νερό, αλλά πάνε πολύ καλά. Πιστεύω ότι θα έχουμε πάλι μεσοβεντέμα. Εξαρτάται βέβαια αυτό και από τα καιρικά φαινόμενα, που θα έχουμε από τώρα κι ύστερα. Πάντως, προς το παρόν, πάμε καλά», λέει ο Γιώργος Περογιαννάκης.

Αξίζει να αναφέρουμε ότι με τη μέθοδο της μαζικής πώλησης ελαιολάδου, οι τιμές παραγωγού που έχει κλείσει μέχρι στιγμής για το λάδι της ελαιοκομικής περιόδου που διανύουμε ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Εμπάρου είναι από 3,37 έως 3,39 ευρώ το κιλό.

Ξέσπασε "πόλεμος"

Οι αποκαλύψεις της "Ν.Κ." για τα τυνησιακά λάδια στην Ευρωπαϊκή Ένωση και την εισαγωγή 35.000 τόνων φέτος, συν 35.000 τόνων του χρόνου, με την υπογραφή της χώρας μας, την ώρα που Ιταλία και Ισπανία είχαν ψηφίσει «όχι» πέρυσι κατά τις μεθοδεύσεις προς το τέλος του 2015, για να οριστικοποιηθεί η απόφαση αυτή πρόσφατα στο Ευρωκοινοβούλιο, προκάλεσαν χθες... "τσακωμούς" μέσα στη Βουλή!

«Οφείλατε να προστατεύσετε τα συμφέροντα των Ελλήνων παραγωγών, αλλά δεν το πράξατε. Δεχτήκατε την εισαγωγή αφορολόγητου τυνησιακού ελαιολάδου», είπε στον Βαγγέλη Αποστόλου ο Λευτέρης Αυγενάκης, βάζοντας ξανά ζήτημα επηρεασμού των τιμών του ελληνικού ελαιολάδου.

Ο υπουργός, μάλιστα, αρχικά αρνήθηκε να απαντήσει, προφασιζόμενος ότι εθίγη από το ερώτημα...

Όπως τόνισε ο κ. Αυγενάκης στην ομιλία του, «η εισαγωγή στην Ε.Ε. αφορολόγητου λαδιού από την Τυνησία, και μάλιστα 35.000 τόνοι φέτος και άλλοι τόσοι του χρόνου, δημιουργεί εύλογη ανησυχία στους Έλληνες ελαιοπαραγωγούς. Η Σύνοδος της Ολομέλειας στις Βρυξέλλες, κατά τις συνεδριάσεις στις 24 και 25/02/2016, ενέκρινε την ευρωπαϊκή βοήθεια προς την Τυνησία με την εισαγωγή αφορολόγητου ελαιολάδου. Στα πολλαπλά προβλήματα που έχουν να αντιμετωπίσουν οι Έλληνες αγρότες από την εφαρμογή της κυβερνητικής πολιτικής των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝ.ΕΛ. έρχεται να προστεθεί και η σκανδαλώδης απόφαση για την εισαγωγή αφορολόγητου τυνησιακού ελαιολάδου».

Ο κ. Αυγενάκης υπενθύμισε στον κ. Αποστόλου ότι, όταν το Νοέμβριο του 2015 είχε προβεί ο ίδιος σε κοινοβουλευτική παρέμβαση για την υπόθεση αυτή, ο Βαγγέλης Αποστόλου είχε αντιδράσει έντονα και διέψευδε κάτι τέτοιο.

«Μάλιστα, είχατε δεσμευτεί ότι δε θα επιτρέψετε να συμβεί κάτι τέτοιο, χαρακτηρίζοντας την απόφαση προσωρινή και επιρρίπτοντας ευθύνες στον υπηρεσιακό υπουργό. Δυστυχώς, για άλλη μια φορά μάς επιβεβαιώνουν τα ίδια τα γεγονότα»!

Παρακάτω, ο Λευτέρης Αυγενάκης ανέφερε: «Άλλα είπατε, άλλα κάνετε, κύριε υπουργέ. Σας παρακαλώ, σοβαρευτείτε επιτέλους. Δεν είμαστε όλοι το ίδιο εδώ μέσα. Ανατρέξτε στα Πρακτικά της Βουλής. Σας είπα την ημερομηνία 30 Νοεμβρίου. Τι λέγατε τότε; Τι απαντούσατε στον κοινοβουλευτικό έλεγχο;».

Στη δευτερολογία του, ο Βαγγέλης Αποστόλου παρουσίασε έγγραφο του πρέσβη της Ελλάδας στην Τυνησία, που απαντά ότι δεν υπάρχουν παραστατικά για την εξαγωγή ούτε ενός λίτρου ελαιολάδου στην Ελλάδα κατά το 2015 και το 2016.

«Άρα», είπε ο υπουργός, «μιλάτε για παράνομες εισαγωγές. Αφού λοιπόν ξέρετε ότι γίνονται παράνομες εισαγωγές τυνησιακών λαδιών στη χώρα μας, γιατί δεν καταθέτετε συγκεκριμένα στοιχεία;»...

Βέβαια, πέρα από όσα ανέφερε ο υπουργός, έχει σημασία να τονίσουμε ότι η μείωση των τιμών του ελληνικού ελαιολάδου δεν είναι απαραίτητο να οφείλεται σε εισαγωγές τυνησιακών λαδιών, υποχρεωτικά προς τη χώρα μας. Η ζημιά μπορεί να γίνει με τις εισαγωγές αυτές γενικότερα στην Ευρωπαϊκή Ένωση, αφού πρόκειται για αδασμολόγητα λάδια, που εκτοπίζουν τα δικά μας από την ευρωπαϊκή αγορά.

Κόλλησε η τιμή...

Στο μεταξύ, εδώ και αρκετό καιρό οι τιμές παραγωγού στην Κρήτη έχουν "κολλήσει" σε μια μέση τιμή των 3 ευρώ το κιλό. Ξεχωρίζουν όμως δύο τιμές που ανακοινώθηκαν με ημερομηνία 4 Απριλίου. Είναι οι τιμές του Αγροτικού Συνεταιρισμού Κολυμπαρίου στα Χανιά και της εταιρείας "Αγγελιδάκης Α.Ε." στα 3,10 ευρώ το κιλό. Έχει σημασία να αναφέρουμε ότι στην περίπτωση της "Αγγελιδάκης Α.Ε." η τιμή καταβάλλεται για οξύτητα που δεν περιορίζεται μόνο στις 3 γραμμές, αλλά φτάνει μέχρι και τις 6 γραμμές το κιλό, όπως έχει τονίσει στην εφημερίδα μας ο Κώστας Αγγελιδάκης, που είναι της άποψης ότι το καλό λάδι δε "χάνει" σε ποιοτικά χαρακτηριστικά αν είναι τρεις γραμμές πιο πάνω από το 0,3.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News