Κρήτη

Στο μικροσκόπιο η αξιοποίηση υδάτινων πόρων στην Ιεράπετρα

Οι δυνατότητες αξιοποίησης υδάτινων πόρων προς όφελος των δημοτών της Ιεράπετρας τέθηκαν στο επίκεντρο της σύσκεψης με την Διεύθυνση υδάτων στον δήμο Ιεράπετρας.

Η αξιοποίηση υδάτινων πόρων για την κάλυψη αρδευτικών αναγκών ήταν ένα από τα βασικά θέματα της σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε στον δήμο Ιεράπετρας, παρουσία και υπηρεσιακών παραγόντων από την Διεύθυνση Υδάτων της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτης, την Δευτέρα 4 Απριλίου.

Τόσο η αξιοποίηση των υδάτινων πόρων που βρέθηκαν στην Τοπική Κοινότητα Παχειάς Άμμου και συγκεκριμένα στον χώρο που κατασκευάζονται οι εγκαταστάσεις του Βιολογικού Καθαρισμού όσο και η αξιοποίηση γεώτρησης στην περιοχή της Σαρακίνας στην Τοπική Κοινότητα Μύθων συζητήθηκαν αναλυτικά μεταξύ του Δημάρχου Ιεράπετρας, κ. Θεοδοσίου Καλαντζάκη, του Διευθυντή της Δ/νσης Υδάτων, κ. Μαρίνου Κριτσωτάκη, των αρμοδίων Αντιδημάρχων, κυρίων Μάνου Λουτσέτη και Χάρη Κορνάρου, υπηρεσιακών παραγόντων και εκπροσώπων τοπικών ΤΟΕΒ.

Επίσκεψη στον ΤΟΕΒ Παχείας Άμμου

Συγκεκριμένα, σε επίσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο ΤΟΕΒ της Τ.Κ. Παχειάς Άμμου παρουσία και του προέδρου του ΤΟΕΒ, κ. Σταύρου Ματζαράκη  συζητήθηκε η ανάγκη ανεύρεσης τρόπου αξιοποίησης των ποσοτήτων νερού άρδευσης που εντοπίστηκαν στον υδροφόρο ορίζοντα της περιοχής κατά την διάρκεια των εργασιών κατασκευής του βιολογικού καθαρισμού. Όπως αναφέρθηκε, ο ΤΟΕΒ έχει ξεκινήσει ήδη την διαδικασία που χρειάζεται προκειμένου σε συνεργασία με τον Δήμο και την Διεύθυνση Υδάτων να βρεθεί πρόσφορος τρόπος, δίνοντας έτσι την δυνατότητα αξιοποίησης επιπλέον ποσοτήτων νερού για την κάλυψη των αρδευτικών αναγκών της περιοχής.

Η γεώτρηση στη Σαρακίνα

Η αξιοποίηση των γεωτρήσεων στην περιοχή της Σαρακίνας απασχόλησε ιδιαίτερα την σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στον δήμο, στην οποία μετείχαν επίσης ο πρόεδρος και ο διευθυντής του ΤΟΕΒ Ιεράπετρας, κ. Παπαδάκης και κ. Λιοντάκης αντίστοιχα.

Όπως αναφέρθηκε, ερευνητική γεώτρηση στην περιοχή της Σαρακίνας, αναξιοποίητη μέχρι σήμερα, δύναται να χρησιμοποιηθεί μετά από τις απαιτούμενες εργασίες για να καλύψει αρδευτικές ανάγκες μέχρις ότου ολοκληρωθούν οι απαιτούμενες μελέτες και αξιοποιηθεί για την ύδρευσης της περιοχής της Ιεράπετρας.

Κατά τη συζήτηση εκφράστηκε η σύμφωνη γνώμη της Διεύθυνσης Υδάτων, ενώ έγινε και ιδιαίτερη αναφορά στις σύνθετες  γραφειοκρατικές διαδικασίες που απαιτούνται για να προχωρήσει κάτι τέτοιο.

Όπως τόνισε ο δήμαρχος, αφού πρώτα ευχαρίστησε  για την εποικοδομητική συνεργασία την Διεύθυνση Υδάτων και τον ΤΟΕΒ Ιεράπετρας «παρόλη την αυστηρή νομοθεσία που διέπει την διαχείριση των υδάτινων πόρων, οι υπηρεσίες του δήμου Ιεράπετρας συνεργάζονται με τις αρμόδιες υπηρεσίες προκειμένου να μπορέσουν να ξεπεραστούν τα όποια εμπόδια, λαμβάνοντας υπόψη  και την δύσκολη συγκυρία  για τους αγρότες και βέβαια τα προβλήματα που μπορούν να δημιουργηθούν στην άρδευση χιλιάδων στρεμμάτων καλλιεργειών από την έλλειψη νερού»

Σε κάθε περίπτωση, όπως επισήμανε, σε δύσκολες χρονικές συγκυρίες, όπως η φετινή που χαρακτηρίζεται από περιορισμένες βροχοπτώσεις,  είναι αυτονόητο ότι οι γεωτρήσεις  θα πρέπει να αξιοποιούνται με τον καλύτερο δυνατό τρόπο προς όφελος των δημοτών της Ιεράπετρας».

Σχόλια