Κρήτη

ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ

ΕΦΕΤ:"Σαρώνουν" στην Κρήτη - Κατασχέθηκαν τόνοι νοθευμένου λαδιού

Δυνατό "χτύπημα" στη μαφία νοθείας έξτρα παρθένου ελαιολάδου στοχεύει να δώσει ο ΕΦΕΤ μέσα από ένα συντονισμένο σχέδιο που θα μπει σε εφαρμογή σε παράνομες αποθήκες όπου χρωματίζονται σπορέλαια, τα οποία πλασάρονται στην αγορά ως έξτρα παρθένα ελαιόλαδα, παραπλανώντας τους καταναλωτές με σκοπό το κέρδος.

Στην Κρήτη πάντως υπήρξαν ελάχιστες περιπτώσεις νοθείας λαδιού το 2015 ενώ οι κατασχέσεις μη ασφαλών τροφίμων άγγιξαν τους 903 τόνους γαλακτοκομικών προϊόντων αλλά και τροφίμων φυτικής προέλευσης, όπως αποκαλύπτει στην "ΚΡΗΤΗ ΤV" o πρόεδρος του ΕΦΕΤ Γιάννης Τσιάλτας ο οποίος προαναγγέλλει την ενίσχυση του ΕΦΕΤ με προσωπικό στην Κρήτη.

Αποκαλυπτική είναι και  η έρευνα της "ΚΡΗΤΗ TV" σε σχέση με την αποδυνάμωση του ελεγκτικού μηχανισμού που διενεργεί τους ελέγχους για την προστασία των καταναλωτών από κάθε είδους διατροφικούς κινδύνους.

Μόλις 4 επιθεωρητές στην Κρήτη!

Σε επίπεδο Κρήτης, μόλις 4 επιθεωρητές στον ΕΦΕΤ καλούνται να ελέγξουν ένα μεγάλο πλέγμα δραστηριοτήτων, ενώ το ίδιο τραγικές είναι οι ελλείψεις σε κτηνιάτρους καθώς μόλις 8 διενεργούν ελέγχους σε όλη την Κρήτη όταν αυτός ο αριθμός ξεπερνούσε τους 30 μέχρι το 2000!

Ελάχιστες περιπτώσεις νοθείας λαδιού

Το 2015, έγιναν 310 επιθεωρήσεις από τον ΕΦΕΤ στην Κρήτη και 194 δειγματοληπτικοί έλεγχοι. Υπήρξαν ελάχιστες περιπτώσεις νοθείας έξτρα παρθένου λαδιού ενώ κατασχέθηκαν 636 κιλά γαλακτοκομικών προϊόντων και 267 κιλά τρόφιμα φυτικής προέλευσης.Αναλυτικά:

ΕΛΕΓΧΟΙ ΕΦΕΤ ΚΡΗΤΗΣ

2015

310 επιθεωρήσεις - έλεγχοι

194 δειγματοληπτικοί έλεγχοι

Διαπιστώσεις

11 δείγματα/ νοθείας σε εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο

Κατασχέσεις

636 κιλά γαλακτοκομικών προϊόντων

267 κιλά τρόφιμα φυτικής προέλευσης (κυρίως ξηροί καρποί)

Έρχεται προσωπικό

Ωστόσο με 3 άτομα  προσωπικό  πρόκειται να ενισχυθεί ο ΕΦΕΤ στην Κρήτη όπως προαναγγέλλει ο κ. Τσιάλτας.

Όσον αφορά τους κτηνιάτρους, από τους 24 κτηνιάτρους σε όλη την Κρήτη, οι 8 διενεργούν ελέγχους εκ των οποίων οι 3 αφορούν το Νομό Ηρακλείου.  Κατάσταση που χειροτερεύει όσο περνούν τα χρόνια. Μέχρι το 2000, οι κτηνίατροι ήταν 70 σε όλη την Κρήτη, με τουλάχιστον 30 να προχωρούν σε ελέγχους.

Δ/νση υγείας:Έλεγχοι με μόλις από 11 επόπτες

Και στη διεύθυνση δημόσιας υγείας στο Ηράκλειο, καταγράφονται ελλείψεις καθώς διενεργούνται έλεγχοι μόλις από 11 επόπτες.

Το 2015, διενεργήθηκαν 4.110 έλεγχοι σε καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος, μετά από μηνύσεις της ΕΛΑΣ και της Τουριστικής Αστυνομίας αλλά και αιτημάτων του δήμου.

ΠΟΣΟΙ ΕΛΕΓΧΟΙ ΕΓΙΝΑΝ

4.110 έλεγχοι σε καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος - 2015-

411 έλεγχοι σε ανθυγιεινή εστία και κατοικία

80 έλεγχοι σε Κυλικεία, παιδικούς σταθμούς

70 έλεγχοι σε πλοία

650 δειγματοληψίες για καταλληλότητα ακτών, σε πισίνες, εργοστάσια εμφιάλωσης νερού

Η γενικότερη κρίση αλλά και το "φρένο" στις προσλήψεις αναγκαίου προσωπικού σε διευθύνσεις που προσπαθούν να απλώσουν "δίχτυ" προστασίας σε θέματα ασφάλειας και διατροφικής αξίας τροφίμων, προκαλεί έντονο προβληματισμό στους καταναλωτές αλλά και σε όσους εμπλέκονται στην αλυσίδα της αγοράς.

Ρεπορτάζ: Γεωργία Μακάκη

Σχόλια