default-image

Κινδυνεύει ο κάμπος της Ιεράπετρας από τη λειψυδρία

Κρήτη
Κινδυνεύει ο κάμπος της Ιεράπετρας από τη λειψυδρία

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Σε αναβρασμό βρίσκονται οι τοπικοί φορείς της Ιεράπετρας, προκειμένου να ενεργοποιηθούν οι εφεδρίες νερού υπάρχουν στους υπόγειους υδροφορείς έπειτα από μια παρατεταμένη περίοδο ανομβρίας για να μην κινδυνέψει να τιναχτεί στον αέρα η αγροτική παραγωγή στο ξεκίνημα της επόμενης καλλιεργητικής περιόδου, που ξεκινά μετά τις 15 Αυγούστου του 2016.

Οι αποθηκευμένες ποσότητες αρδευτικού νερού στον ταμιευτήρα του φράγματος Μπραμιανών αρκούν για μερικούς ακόμη μήνες με την προϋπόθεση ότι το ερχόμενο Φθινόπωρο θα είναι λίγο πιο βροχερό από το περασμένο.

«Μας έχουν μείνει στον ταμιευτήρα του Φράγματος Μπραμιανών 10.5 εκατ. κυβικά μέτρα νερού, αλλά έχει λιγοστέψει σημαντικά το νερό που έρχεται καθημερινά από τις προσαγωγούς του Μύρτου και της Καλαμαύκας. Αντέχουμε να εξυπηρετήσουμε τις ανάγκες των αγροτών μας μόνο για μερικούς μήνες ακόμη. Είναι αυτονόητο ότι θα πρέπει από τώρα και μετά να κάνουμε μεγάλη οικονομία στις καταναλώσεις μας, να μην ξεκινήσουμε νέες καλοκαιρινές καλλιέργειες και να αντικαταστήσουμε τα σπάταλα αρδευτικά μας συστήματα στις δεντρώδεις καλλιέργειες, με συστήματα άρδευσης στάγδην», μας είπε ο πρόεδρος του ΤΟΕΒ Ιεράπετρας κ Μανόλης Παπαδάκης.

«Ήδη στην Καλαμαύκα από τις πηγές της οποίας εμπλουτίζεται με καλό ποιοτικό νερό το Φράγμα Μπραμιανών, τα πρώτα σημάδια λειψυδρίας είναι ορατά. Επειδή τώρα ποτίζουν τις ελιές τους οι ελαιοπαραγωγοί, καθημερινά μετά τις 11.00 το πρωί, αδειάζουν οι δεξαμενές και του ΤΟΕΒ Καλαμαύκας, και αυτό συμβαίνει στο δημοτικό διαμέρισμα της Ιεράπετρας, όπου πάντα υπήρχε περίσσευμα νερού. Οι πηγές του Κεφαλοβρυσίου που κάθε χρόνο τέτοια εποχή μας έδιναν τεράστιες ποσότητες ανεξάντλητου νερού, φέτος έχουν πέσει σε απόδοση πάρα πολύ. Ο δικός μας ΤΟΕΒ είναι σίγουρο ότι θα πάρει περιοριστικά μέτρα στην κατανάλωση του νερού από τις αρχές Μαϊου», μας είπε από τον ΤΟΕΒ Καλαμαύκας ο κ. Γιώργος Νικολαράκης.

Για να εξεταστούν όλα αυτά τα ζητήματα που αφορούν στη λειψυδρία η οποία επηρεάζει ήδη την παραγωγή ποιοτικών αγροτικών προϊόντων, έγινε την περασμένη Τρίτη στην Ιεράπετρα σύσκεψη, παρουσία του διευθυντή της Διεύθυνσης Υδάτων της Περιφέρειας Κρήτης κ Μαρίνου Κριτσωτάκη και υπηρεσιακούς παράγοντες της Περιφέρειας και του Δήμου Ιεράπετρας, όπου τέθηκαν όλες οι προτάσεις που συνήθως έρχονται στο φως, όταν το «φάντασμα» της λειψυδρίας βρίσκεται ήδη, πάνω από την πιο παραγωγική περιοχή της Ανατολικής Κρήτης.

«Μετρούμε κάθε μέρα την αγωγιμότητα του νερού που έχουμε στον ταμιευτήρα των Μπραμιανών και βλέπουμε ότι γίνεται όλο και πιο υφάλμυρο λόγω του ότι αντλούμε ασταμάτητα το νερό των πηγών της Μαλαύρας. Για να μη συνεχίσει να χειροτερεύει η ποιότητα του νερού, και για να μη λιγοστεύει, ζητούμε να μας επιτρέψουν να ανοίξουμε μια γεώτρηση στη Σαρακήνα των Μύθων, με έξοδα δικά μας, στο σημείο όπου έχει γίνει σε έκταση του ΤΟΕΒ μια δοκιμαστική γεώτρηση και έχει βρεθεί, πολύ και καλό νερό. Από αυτή τη γεώτρηση θα μπορούμε να βάζουμε στο συλλεκτήριο μας και από εκεί στην προσαγωγό του Μύρτου, γύρω στα 200 κυβικά μέτρα καλού νερού την ώρα. Ο κ Μαρίνος Κριτσωτάκης, δεν έδειξε να είναι αρνητικός σε αυτή μας την πρόταση. Έχουμε συνεργασία με τον δήμαρχο Ιεράπετρας και του έχουμε προτείνει ότι, μόλις κατασκευαστούν οι δημοτικοί αγωγοί μεταφοράς του νερού για τις ανάγκες της ύδρευσης της πόλης, να δωρίσουμε στο Δήμο, τη γεώτρηση που θα ανοίξουμε, μαζί με τα μηχανήματα της. Το θέμα είχε προχωρήσει, αλλά σκάλωσε στην επίτροπο, η οποία έχει ζητήσει κάποια συμπληρωματικά στοιχεία. Σκεφτόμαστε να την επισκεφτούμε για να προσκομίσουμε ότι έχει ζητήσει και ελπίζω να προχωρήσουμε γρηγορότερα, γιατί δεν πρέπει να αφήσουμε τον αγροτικό κόσμο χωρίς νερό και χωρίς καλλιέργειες», επισήμανε ο γεωπόνος και πρόεδρος του ΤΟΕΒ Ιεράπετρας κ. Μανόλης Παπαδάκης.

Ρεπορτάζ: Νίκος Πετάσης

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News