Κρήτη

Βραδιά Αστρονομίας με εκπλήξεις για τη Γραμμική Β'

Δύο βραδιές της Επιστήμης της Αστρονομίας, θα πραγματοποιηθούν από το Σύλλογο Φίλων Αστρονομίας Κρήτης (Σ.Φ.Α.Κ.).

Το Σάββατο 23 και την Κυριακή 24 Απριλίου, θα γίνουν εισηγήσεις, από διακεκριμένους ομιλητές του είδους και θα ακολουθήσει προβολή επιστημονικών ταινιών με θέμα την Αστρονομία.

Ο Ξενοφών Μουσάς, αστρονόμος, καθηγητής Φυσικής Διαστήματος, υπήρξε Διευθυντής του Εργαστηρίου Αστροφυσικής, καθώς και Διευθυντής του Αστεροσκοπείου του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Εργάστηκε για πολλά χρόνια στο Imperial College of Science and Technology και συμμετέχει σε διαστημικά πειράματα της NASA, και της ESA, ενώ παράλληλα είναι από τους πρωταγωνιστές της μελέτης του αρχαιότερου υπολογιστή, του Μηχανισμού των Αντικυθήρων. Το Σάββατο 23 Απριλίου, θα αναπτύξει το θέμα:

«Πώς γνωρίζουμε όλα όσα γνωρίζουμε για το Σύμπαν.»

Ο ρόλος των μαθηματικών, η γνώση των νόμων της Φυσικής και η γέννηση της Φυσικής και της Φιλοσοφίας από παρατηρήσεις κομητών και μετεωριτών.

Την Κυριακή, 24 Απριλίου 2016, ο δρ. Μηνάς Τσικριτσής, Ερευνητής Αιγαιακών Γραφών,θα αναπτύξει το θέμα:

«Αρχαιοαστρονομία- Τηγανόσχημα- Μινωικός Υπολογιστής και Γραφή». Εργαλεία ανάπτυξης στον πολιτισμό και τον Τουρισμό.

Ο δρ. Μηνάς Τσικριτσής, Ερευνητής Αιγαιακών Γραφών, σε αυτή την ομιλία του θα αναφερθεί σε ένα προηγμένο τεχνολογικά Αιγαιακό πολιτισμό από την 4η χιλ. πΧ, ο οποίος πρώτος είχε ανακαλύψει ημερολόγια με βάση τις συνόδους των Πλανητών, Υπολογιστές για την παρακολούθηση της κύησης των γυναικών και στη συνέχεια θα παρουσιάσει τον Μινωικό υπολογιστή πρόβλεψης των εκλείψεων.

Τέλος ως πρόεδρος του μη κερδοσκοπικού Σωματείου "Μινωικός Πολιτισμός και Γραφές" θα μας αποκαλύψει πώς η αρχαία τεχνολογία και η Μινωική γραφή μπορούν να βοηθήσουν στην ανάπτυξη του τόπου μας.

Σημείωση: όσοι παρευρεθούν και θελήσουν, θα μπορέσουν να πάρουν, στο τέλος της ομιλίας, το όνομά τους στην πρώτη γραφή του Ευρωπαϊκού Πολιτισμού που είναι η γραφή Γραμμική Β΄.

Το πρόγραμμα προβολής των ταινιών, έχει ως εξής:

Σάββατο 23/4/16

19:30 Το αόρατο Σύμπαν αποκαλύπτεται

20:30 Το εξωγήινο Σύμπαν αποκαλύπτεται

21:30 Εξωπλανήτης

21:40 Μετέωρη απειλή

Κυριακή 24/4/16

19:30 Τα μάτια της Ατακάμα

20:30 Άρης, το απόλυτο σύνορο

21:30 Η Διαβίωση στο Διάστημα

Οι εκδηλώσεις αυτές, τελούν υπό την αιγίδα του δήμου Ρεθύμνης και θα πραγματοποιηθούν στο Σπίτι του Πολιτισμού, στο Ρέθυμνο, 23 και 24 Απριλίου.

Ώρα έναρξης 18.30

Είσοδος ελεύθερη

Σχόλια