default-image

Πρόσφυγες χθες και σήμερα μέσα από τα μάτια μαθητών

Κρήτη
Πρόσφυγες χθες και σήμερα μέσα από τα μάτια μαθητών

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Πρόσφυγες του χθες και του σήμερα. Μια αποτύπωση που κουβαλάει πάνω της φορτίο οδύνης και πόνου, ξεριζωμού και απελπισίας…. Συνάμα όμως και ελπίδας για ένα καλύτερο αύριο. Αυτή είναι η προσέγγιση των μαθητών του Πειραματικού Σχολείου που δίχως να γνωρίζουν πόσο επίκαιροι θα ήταν, επέλεξαν μήνες πριν το θέμα της προσφυγιάς και της Μικρασιατικής Καταστροφής… για έρευνα και εκδήλωση που έγινε πριν από λίγες ημέρες.

Οι μαθητές που είχαν συναντήσεις με απογόνους προσφύγων της Μικρασίας, άντλησαν τη δυνατότητα να μεταφερθούν έστω και νοητά σε εκείνες τις  εποχές που τα καράβια έφερναν τους  Πρόσφυγες, αδύναμους, απελπισμένους και έτοιμους να στήσουν τις καινούργιες τους ζωές…. Όπως αυτές που ρισκάρουν τη ζωή τους για να ζήσουν, οι πρόσφυγες του σήμερα που βουτούν στα παγωμένα νερά….για λίγη ελευθερία.

Όπως διευκρίνισαν όμως  κοινή δεν είναι μόνο η λογική και το συναίσθημα για τους πρόσφυγες όλων των εποχών, αλλά και για την αλληλεγγύη που δείχνουν οι λαοί. Όπως οι κρητικοί που μέσα από την έρευνα σε ένα μεγάλο τους ποσοστό, έδειξαν ότι και τότε και σήμερα στηρίζουν την προσφυγιά, αποδεικνύοντας το μεγαλείο της ψυχής τους.

Ρεπορτάζ: Ράνια Μωραΐτη

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News