default-image

"Σώθηκαν" από την Τράπεζα αίματος του ΕΚΑΒ Κρήτης

Κρήτη
"Σώθηκαν" από την Τράπεζα αίματος του ΕΚΑΒ Κρήτης

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

840 άνθρωποι στην Κρήτη   όταν χρειάστηκε σε κάποια στιγμή της ζωής τους να λάβουν αίμα, η Τράπεζα αίματος του ΕΚΑΒ Κρήτης ήταν εκεί. Από το 2007 έως  και την 1η  Μάρτιου συγκεντρώθηκαν 436 φιάλες σε απόθεμα και στα δύο νοσοκομεία (Βενιζέλειο & ΠΑΓΝΗ) όπου υπάρχει η Τράπεζα αίματος του Παγκρήτιου Σωματείου ΕΚΑΒ το οποίο και έχει χορηγήσει πάνω από 600 φιάλες αίμα σε συναδέλφους και συγγενείς τους.

"Και όλα αυτά ενώ η χώρα μας έχει ανάγκη από 630.000 μονάδες αίματος το χρόνο. Οι Έλληνες αιμοδότες προσφέρουν αυτή την ποσότητα  αλλά για κάποιους λόγους οι υπηρεσίες αιμοδοσίας αχρηστεύουν περίπου 30.000 μονάδες" σημειώνει ο πρόεδρος πανελλήνιας ομοσπονδίας συλλόγων εθελοντών αιμοδοτών, Χρήστος Πρωτόπαπας, Όπως επισημαίνει "τις μονάδες που αχρηστεύονται είμαστε υποχρεωμένοι να τις κάνουμε εισαγωγή από την Ελβετία για να καλύψουμε τις ανάγκες μας."

Πολλοί θα αναρωτηθούν τι χρειάζεται μια Τράπεζα αίματος. Και η απάντηση έρχεται από τον  Δήμο Κατσούγκρη ,μέχρι πρότινος υπεύθυνος για την οργάνωση της Τράπεζας αίματος  του Παγκρήτιου Σωματείου ΕΚΑΒ: "Το νόημα της δημιουργίας της Τράπεζας αίματος είναι ότι όσοι μπορούν και θέλουν να δώσουν αίμα καλό θα είναι να υπάρχει κάτι σαν αποθήκη για τον απλούστατο λόγο όταν κάποια στιγμή χρειαστούν αίμα ( αχρείαστο να είναι φυσικά) να υπάρχει κάποια Τράπεζα αίματος ώστε να φυλάγεται  εκεί και κάποια στιγμή που δεν μπορεί ο αιμοδότης να δώσει αίμα να μπορέσει να αντλήσει από την Τράπεζα που είναι μέλος.

Η τράπεζα αίματος του ΕΚΑΒ στην Κρήτη δημιουργήθηκε το 2007 από μια μικρή μερίδα συναδέλφων. Θεωρούσαμε απαράδεκτο το γεγονός να εργαζόμαστε σε ένα τομέα ο οποίος είναι κοντά στον ανθρώπινο πόνο και στην ανθρώπινη ανάγκη για βοήθεια και να μην υπάρχει μια τράπεζα αίματος του ΕΚΑΒ στην Κρήτη.

Έτσι λοιπόν δειλά δειλά ξεκινήσαμε την προσπάθεια αυτή. Από την Τράπεζά μας έχουν εξυπηρετηθεί περίπου 840 συνάνθρωποι μας οι οποίοι χρειάστηκαν σε μια δύσκολη στιγμή της ζωής τους αίμα, είτε για τους ίδιους, είτε για κάποιο συγγενικό τους πρόσωπο. Εξυπηρετήθηκαν από το σωματείο μας και στην συνέχεια επέστρεψαν τις φιάλες όπου είχαν πάρει από εμάς. Αντιμετωπίσαμε και αντιμετωπίζουμε κάποια μικρά προβλήματα όπως για παράδειγμα την αργοπορημένη επιστροφή των φιαλών ή την μη έγκαιρη αποστολή, από τα περιφερειακά κυρίως Νοσοκομεία του νησιού των φιαλών προς την καρτέλα του σωματείου μας αλλά ευελπιστούμε στην καλύτερη οργάνωση από όλους τους φορείς. Έχουμε δημιουργήσει ιστοσελίδα (www.ekabkritis.gr) όπου μπορούν να πληροφορηθούν όλοι οι συνάνθρωποί μας για τον εθελοντισμό προς την αιμοδοσία, για την ενημέρωσή τους για διάφορα θέματα όπως είναι οι διάφορες πληροφορίες για πρώτες βοήθειες καθώς επίσης και για τις δραστηριότητες του σωματείου μας.

Από το 2007 έως τις 01.03.2016 καταφέραμε να συγκεντρώσουμε 436 φιάλες σε απόθεμα και στα δύο νοσοκομεία (Βενιζέλειο & ΠΑΓΝΗ) όπου υπάρχει η Τράπεζα αίματος του Σωματείου μας. Έχουμε χορηγήσει πάνω από 600 φιάλες αίμα σε συναδέλφους και συγγενείς τους αρκεί να τηρούνται οι προϋποθέσεις που έχουμε στο καταστατικό του Σωματείου μας.

Ο Δήμος Κατσούγκρης , πρώην υπεύθυνος στην Παγκρήτια Τράπεζα Αίματος του ΕΚΑΒ Κρήτης

Προσωπικά εγώ θα ήθελα να ευχαριστήσω, μέσα από το neakriti.gr, αφού επί 9 έτη είχα την ευθύνη και την οργάνωση της Τράπεζας αίματος του ΕΚΑΒ στην Κρήτη, όλους τους συναδέλφους του ΕΚΑΒ σε Παγκρήτιο επίπεδο, τους γνωστούς και τους φίλους που στήριξαν μια τέτοια προσπάθεια. Ευελπιστώ και καλώ όσους μπορούν να δίνουν αίμα να το πράττουν άφοβα γιατί, όπως είναι γνωστό, βοηθούμε τους συνανθρώπους μας αλλά και την ίδια την Ελλάδα ιδίως τους καλοκαιρινούς μήνες όπου οι ανάγκες υπερδιπλασιάζονται (λόγω τροχαίων και αύξηση τουρισμού κ.α).

Ευελπιστούμε να συνεχίσουμε και να φέρουμε εις πέραν το δύσκολο έργο το οποίο έχουμε αναλάβει και καλούμε όλο τον κόσμο να συμμετέχει ενεργά σε τέτοιες δραστηριότητες όπως είναι η αιμοδοσία. "

Ρεπορτάζ:Βάλια Μπούη

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News