Κρήτη

Εξόρμηση του Πανεπιστημίου των Ορέων με εξετάσεις σε ευπαθείς

Με στόχο τη γέφυρα που στήνεται ανάμεσα σε αστικές και περιφερειακές κοινωνίες από το Πανεπιστήμιο των Ορέων για αναβίωση της περιφέρειας και του πολιτισμού και την ενδογενή γνώση, πραγματοποιήθηκε η σημερινή εξόρμηση του στην Ιερά Μητρόπολη Γορτύνης και Αρκαδίας στις Μοίρες από εθελοντές.

Έτσι, το σύνολο των εθελοντών και τα μέλη του Πανεπιστημίου των Ορέων, καθηγητές Ιατρικής, νοσηλευτές, επιστήμονες διαφόρων γνωστικών αντικειμένων από το Πανεπιστήμιο Κρήτης, επισκέφθηκαν την Μητρόπολη και πρόσφεραν στους κατοίκους της περιοχής, δωρεάν τις υπηρεσίες τους.

Μεταξύ αυτών, ήταν η εξέταση ασθενών διαφόρων ειδικοτήτων και η καινοτόμος παιδαγωγική παρέμβαση της Αλληλοδιδασκαλίας με θέμα την «ιερή τέχνη της υφαντικής». Ακόμη λειτούργησαν τα «Καφενεία των Ορέων, όπου στο ένα συζητήθηκαν τα οφέλη της κρητικής διατροφής, των βοτάνων και του ελαιολάδου και στο άλλο, η δράση της Αποστολής Πηνελόπη Gandhi, η «οικιακή οικονομία μικρής κλίμακας - μεγάλης αξίας» και η αξία των μοναδικών αυθεντικών χειροτεχνημάτων της κρητικής υφαντικής τέχνης.

«Σήμερα έχουμε την εξαιρετική τιμή να έχομε φιλοξενούμενους στους χώρους μας στο Πολιτιστικό Κέντρο της Μητρόπολης, το Πανεπιστήμιο των Ορέων - ένα φορέα ο οποίος απαρτίζεται από πολλούς γιατρούς διαφόρων ειδικοτήτων, οι οποίοι εξετάζουν δωρεάν τους ανθρώπους της ενδοχώρας που στερούνται καμιά φορά και την επίσκεψη στο γιατρό, και παίρνουν συμβουλές» δήλωσε στο ΑΠΕ- ΜΠΕ ο σεβ. Μητροπολίτης Γορτύνης και Αρκαδίας κ. Μακάριος .

Η πρωτοβουλία, ανέφερε ο κ. Μακάριος, ανήκει στον καθηγητή κ. Γιάννη Παλλήκαρη και τους συνεργάτες που απαρτίζουν αυτόν τον φορέα. Ο κ. Μακάριος με την ευκαιρία ανέφερε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι το Πολιτιστικό Κέντρο της Μητρόπολης Γορτύνης και Αρκαδίας που βρίσκεται στα όρια του Νομού Ηρακλείου και της πιο παλιάς Μητρόπολης της Κρήτης από όπου πέρασε ο Απόστολος Παύλος, χτίστηκε από το ΕΣΠΑ με τη βοήθεια του Περιφερειάρχη Κρήτης Σ. Αρναουτάκη και των συνεργατών του.

Επίσης, τόνισε ότι στο κέντρο φιλοξενούνται δραστηριότητες μουσικής, αγιογραφίας και ψηφιδωτών, χειροτεχνίας, παραδοσιακής μουσικής, χορού, σκακιού - και κατά τη φετινή περίοδο, οι εγγεγραμμένοι σ' αυτό είναι 650 άτομα.

«Το «Πανεπιστήμιο των Ορέων», μέσα στο πνεύμα της υποστήριξης των απομονωμένων κοινωνιών και για να γεφυρώσει το χάσμα ανάμεσα στον αστικό και αγροτικό πληθυσμό, κινείται σε τέσσερις δράσεις» ανέφερε από την πλευρά του στο ΑΠΕ ΜΠΕ, ο ιδρυτής και πρόεδρος του θεσμού, καθηγητής Οφθαλμολογίας, Γιάννης Παλλήκαρης. Οι δράσεις αυτές, όπως είπε ο κ. Παλλήκαρης, είναι η συνδιδασκαλία στα σχολεία, από παιδιά διαφορετικών περιοχών, η παροχή τριτοβαθμίων εξειδικευμένων ιατρικών υπηρεσιών από πανεπιστημιακούς γιατρούς σε απομονωμένα μέρη της Κρήτης και των νησιών.

Επίσης, ο κ. Παλλήκαρης σημείωσε ότι γίνεται συζήτηση σε καφενείο σε κάθε χωριό, για θέματα που αφορούν στην τοπική κοινωνία - κυρίως όπως σημείωσε, με στόχο την αναβίωση του πολιτισμού και την υποστήριξη της οικονομίας μικρής κλίμακας που έχει στόχο να παραμένει ο κόσμος στην περιφέρεια και να μην αστικοποιείται, και με την αναβίωση πολιτιστικών στοιχείων, όπως με την Αποστολή Πηνελόπη Γκάντι, που έχει πάρει διεθνείς διαστάσεις.

«Αυτό που κάνουμε, είναι να ξαναβάζουμε τα παιδιά να καθίσουν στο ίδιο θρανίο από διαφορετικές κοινωνίες, ώστε να υπάρχει μια κοινή γλώσσα, ξαναφέρνουμε θέματα στην περιφέρεια που έχουν σχέση με την αξία της μικρής οικονομίας και των παραδοσιακών προϊόντων , παρέχομε εξετάσεις εκεί που δεν μπορούν να γίνουν από άλλους φορείς πάμε πόρτα-πόρτα, σπίτι-σπίτι σ' ανθρώπους που έχουν ανάγκη συμπλήρωσε ο κ. Παλλήκαρης.

Ακόμη ανέφερε, ότι «όλα αυτά γίνονται με την ιδιότητα και τη θέση που έχουμε ως επίσημο μέλος της UNESCO», τονίζοντας πως πρόκειται για ένα πιστοποιημένο μη κερδοσκοπικό οργανισμό σε συνεργασία με μεγάλα πανεπιστήμια του εξωτερικού και υπογραμμίζοντας ότι το Πανεπιστήμιο των Ορέων δεν έχει χρηματοδότηση από κανένα πρόγραμμα και όλα όσα γίνονται, προέρχονται από εθελοντές.

«Σήμερα στις Μοίρες κάναμε ένα κύκλο εξετάσεων σε ασθενείς και όπως πάντα συμβαίνει, διαπιστώσαμε και περιστατικά που είχαν άμεσο πρόβλημα και τους παραπέμψαμε στο νοσοκομείο» ανέφερε ο κ. Παλλήκαρης.

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ

Σχόλια