default-image

Έρχεται το μεγαλύτερο ζωολογικό πάρκο στην Κρήτη

Κρήτη
Έρχεται το μεγαλύτερο ζωολογικό πάρκο στην Κρήτη

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Αυτοκρατορικοί πιγκουίνοι , ελέφαντες ,ζέβρες, κροκόδειλοι, πύθωνες ,δηλητηριώδεις αράχνες,γαζέλες ,  μέχρι όμως  κρι- κρι και ζουρίδες  συγκαταλέγονται μεταξύ των ενοίκων που σε λίγο καιρό πρόκειται να εγκατασταθούν σε ένα από τα μεγαλύτερα και πλέον εντυπωσιακά ζωολογικά πάρκα της Ελλάδας και το μεγαλύτερο της Νοτιο-Ανατολικής Μεσογείου με έδρα την Κρήτη.

Ο χώρος που αναμένεται να φιλοξενήσει δεκάδες άγρια ζώα και όχι μόνο, από κάθε γωνιά του πλανήτη  έχει ήδη εξευρεθεί.Πρόκειται για μια τεράστια έκταση στο νομό Ηρακλείου και συγκεκριμένα στην περιοχή του Αρκαλοχωρίου με τον Δήμαρχο Μινώα Πεδιάδος Ζαχαρία Καλογεράκη να μην κρύβει την ικανοποίηση και συνάμα τον ενθουσιασμό του για το γεγονός αυτό που θα λάβει χώρα εντός των ορίων του δήμου του .

Ενδεικτικά το πάρκο θα περιλαμβάνει ζώα από κάθε γωνιά του πλανήτη:

Αφρικάνική Σαβάνα:Ελέφαντες,ζέβρες,καμήλες,γαζέλες

Αυστραλία :Καγκουρό και κοάλα

Βόρειος και Νότιος Πόλος:Αυτοκρατορικοί  πιγκουίνοι και λευκές αρκούδες

Επίσης αρθρόποδα και άγρια ερπετα,αναμέσα τους τα πιο δηλητηριώδη φίδια, κόμπρες,πύθωνες,αλιγάτορες,κροκόδειλους,δηλητηριώδεις αράχνες,σκορπιους, πεταλούδες αλλά και ακρίδες. Την παράσταση αναμένεται να κλέψουν επίσης μαϊμούδες και χιμπατζήδες, δελφίνια ,θαλάσσια λιοντάρια, πουλιά από 100 διαφορετικά είδη, ζώα της φάρμας για τους μικρότερους επισκέπτες και  εντυπωσιακά μεγάλα κλουβιά - μικρογραφίες των 3 ηπείρων - στα οποία οι επισκέπτες μπορούν να περπατήσουν και να θαυμάσουν την αντίστοιχη ορνιθολογική πανίδα και χλωρίδα.

Την  είδηση επιβεβαίωσε  στο neakriti.gr ο διευθυντής του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας κ. Μωυσής Μυλωνάς  που σε συνεργασία με τη Δήμο Μινώα  έχει κινήσει όλες τις απαραίτητες διαδικασίες με τις εμπλεκόμενες εταιρείες του εξωτερικού που έχουν αναλάβει το βαρύ φορτίο μεταφοράς των ζώων από χώρες του εξωτερικού στη μεγαλόνησο.

"Είμαστε ευτυχείς για αυτήν την εξέλιξη . Το θέλαμε εδώ και χρόνια και επιτέλους η επιθυμία μας γίνεται πραγματικότητα. Έχω αναλάβει να φέρω εις πέρας την αποστολή κατοχυρώνοντας σε πρώτη φάση τις απαραίτητες άδειες που απαιτούνται αλλά και το πώς θα ξεκινήσει να υλοποιείται η δράση αυτή .Ήδη έχουν κατασκευαστεί ειδικοί μηχανισμοί για την μεταφορά των πρώτων ενοίκων που θα κάνουν ποδαρικό στο ζωολογικό  πάρκο.Σημασία έχει τα ζώα να φιλοξενηθούν σε ένα άρτιο για την επιβίωση τους περιβάλλον που θα πληροί στο έπακρο τις απαραίτητες συνθήκες είτε μιλάμε για άγρια  ζώα, είτε για δελφίνια ,είτε για καγκουρό ,είτε ακόμη και για τους ελέφαντες"προσθέτει ο κ. Μυλωνάς.

Σε  πολύ σύντομο χρονικό διάστημα κάτοικοι αλλά και επισκέπτες της μεγαλονήσου,εκτός από το πανέμορφο ενυδρείο που λειτουργεί εδώ και χρόνια  στις Γούρνες ,πλέον θα έχουν μία μοναδική ευκαιρία να ξεναγηθούν σε  έναν μικρό παράδεισο που θα φιλοξενεί μικρά και μεγάλα ζώα, άγρια και ήμερα σε  ένα φυσικό τοπίο απαράμιλλης ομορφιάς. Ένα ζωολογικό πάρκο που θα αποτελεί  ένα χώρο διασκέδασης και  χαλάρωσης αλλά και εκπαίδευσης για το κοινό και προστασίας και διατήρησης για τα ζώα.

Το πάρκο  αναμένεται να κατασκευαστεί σε περιοχή του Δήμου Μινώα Πεδιάδος και σε πολύ κοντινή απόσταση από το Ηράκλειο και θα φιλοξενήσει εκτός των άλλων και ά ζώα της ελληνικής αλλά και κρητικής άγριας πανίδας. Σημαντική θέση θα κατέχουν κρι κρι, αίγαγροι ,ζουρίδες ελάφια, λύκοι, πρόβατα, κότες, ένας γαϊδαρος, αγριοπρόβατα, μικρά θηλαστικά όπως ασβός, νυφίτσα, κουνάβια, σκίουροι, ενώ υπάρχει και ποικιλία σε πτηνά όπως χήνες, πάπιες, παπαγάλοι και παγώνια. Επίσης, θα υπάρχει και το "σπίτι των ερπετών" στο οποίο φιλοξενούνται  είδη ερπετών.

Σύμφωνα με αποκλειστικές δηλώσεις του Δημάρχου κ. Ζαχαρία Καλογέρακη  "ο χώρος που θα φιλοξενήσεις εκατοντάδες  ζώα βρίσκεται στην περιοχή του Δήμου Αρκαλοχωρίου ,στο χώρο όπου επρόκειτο να δημιουργηθεί πάρκο ΒΙΟΠΑ .Πρόκειται για ιδιόκτητη έκταση 15-20 στρεμμάτων κοντά στη Ζίντα, ενώ οι διαδικασίες τρέχουν με γοργούς ρυθμούς και ήδη συντάσσεται ο κτηματολογικός  κατάλογος προκειμένου να γίνουν οι απαλλοτριώσεις. Το κόστος του έργου αναμένεται να ξεπεράσει τα 18 εκατομμύρια ευρώ και σύμφωνα με το Δήμαρχο αναμένεται το πάρκο να ανοίξει τις πύλες του στα  τέλη του 2016 με αρχές του 2017 ."

Σύμφωνα με τον κ.Καλογεράκη  «άκρως θετικό στοιχείο αποτελεί και το γεγονός ότι η δημοτική αρχή έχει ήδη στα ταμεία της το συγκεκριμένο κονδύλι που απαιτείται κατόπιν αιτήματος στην αρμόδια Ευρωπαϊκή Επιτροπή που είναι υπεύθυνη για την κατασκευή ζωολογικών κήπων στη γηραιά Ήπειρο με το δεδομένο ότι  το πάρκο θα αποτελεί και επίσημο μέλος της ΕΑΖΑ (Ευρωπαϊκή Ένωση Ζωολογικών Πάρκων και Ενυδρείων).Ως μέλος της EAZA προτεραιότητα αποτελεί η τήρηση όλων των αυστηρών προδιαγραφών που απαιτούνται για τη σωστή φιλοξενία των ζώων" υπογραμμίζει επίσης ο Δήμαρχος.

Στόχος είναι με την δημιουργία του πάρκου οι επισκέπτες μπορούν να  πραγματοποιήσουν ένα μοναδικό ταξίδι στις πέντε ηπείρους, μέσα από τη ζωή των χιλιάδων ζώων από τα εκατοντάδες  είδη  που θα φιλοξενηθούν  στις συγκεκριμένες  εγκαταστάσεις .Να τονιστεί ωστόσο ότι η είδηση έπεσε σαν βόμβα στους κόλπους οικολογικών οργανώσεων και μη κερδοσκοπικών οργανισμών όχι μόνο της Ελλάδας αλλά και του εξωτερικού, διατρανώνοντας την αντίθεση τους απέναντι σε αυτό το εγχείρημα και διαμηνύοντας σε κάθε τόνο ότι θα καταβάλλουν κάθε δυνατή προσπάθεια προκειμένου να αποτρέψουν τη δημιουργία του μεγαλύτερου ζωολογικού πάρκου στην Κρήτη και το πιο εντυπωσιακό της Μεσογείου. Χαρακτηριστικά όπως αναφέρουν  ουσιαστικά δεν θα πρόκειται για ένα ασφαλές περιβάλλον διαβίωσης των ζωών, επιβαρύνοντας  αρνητικά  και το φυσικό περιβάλλον. Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι δεν επιβαρύνεται μόνο η χλωρίδα αλλά και η πανίδα, δηλαδή θα απειληθούν με εξαφάνιση πολλά είδη άγριων ζώων που θα έρθουν στον τόπο μας.

Ρεπορτάζ:Βάλια Μπούη

***Δυστυχώς αν και η ιδέα του πάρκου ενθουσίασε πολλούς ,εντάσσεται μόνο στο πρωταπριλιάτικο αστείο του neakriti.gr. Καλό μήνα!!!

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News