default-image

Αιγιαλός, αποζημιώσεις και Σύνοδος "καίνε" τον Πλατανιά

Κρήτη
Αιγιαλός, αποζημιώσεις και Σύνοδος "καίνε" τον Πλατανιά

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Σειρά θεσμικών επαφών με κυβερνητικούς αξιωματούχους για την προώθηση σημαντικών θεμάτων που αφορούν το δήμο Πλατανιά, είχε τις προηγούμενες ημέρες, στην Αθήνα, ο δήμαρχος κ. Ιωάννης Μαλανδράκης. Ο δήμαρχος Πλατανιά συζήτησε με υπουργούς για τον Φορέα Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων, για την διαχείριση του αιγιαλού, την αποκατάσταση των ζημιών λόγω των έντονων καιρικών φαινομένων αλλά και την ανάγκη βελτίωσης των υποδομών ενόψει της Πανορθόδοξης Συνόδου.

Συγκεκριμένα ο κ. Μαλανδράκης, σε συνέχεια προηγούμενων αιτημάτων και σειράς δράσεων για την έγκριση του Σχεδίου Πόλης Γερανίου - που «λίμναζε» επί σχεδόν δύο δεκαετίες - συναντήθηκε με τον αναπληρωτή υπουργό Περιβάλλοντος, κ. Γιάννη Τσιρώνη ο οποίος και υπέγραψε την περασμένη Δευτέρα 28 Μαρτίου - παρουσία του δημάρχου Πλατανιά - την έγκριση του πολεοδομικού σχεδίου του Γερανίου, δίνοντας έτσι λύση σ' ένα χρόνιο ζήτημα που αποτελούσε τροχοπέδη για την ορθολογική χωροταξική και πολεοδομική ανάπτυξη της περιοχής τα τελευταία 20 χρόνια.

Με αφορμή την θετική αυτή εξέλιξη ο κ. Μαλανδράκης έκανε λόγο για δικαίωση μιας σειράς επίπονων προσπαθειών, που είχαν ξεκινήσει από τις προηγούμενες δημοτικές αρχές και μετά από τις έντονες ενέργειες της παρούσας δημοτικής αρχής, που ξεκίνησαν το 2011, είχαν την ευτυχή προαναφερόμενη εξέλιξη. Ταυτόχρονα ευχαρίστησε όλους όσους συνέβαλαν για να επιτευχθεί η εν λόγω έγκριση.

Ο δήμαρχος Πλατανιά συναντήθηκε την Τρίτη 29 Μαρτίου και με τον υφυπουργό Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης κ. Γιάννη Μπαλάφα,όπου από τη συζήτηση τους προέκυψαν , μεταξύ άλλων:

?      Η δέσμευση του υπουργού για τη διατήρηση της αυτοτέλειας και διακριτής λειτουργίας της ΔΕΔΙΣΑ, σε σχέση με τον περιφερειακό Φορέα Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων (ΦΟΔΣΑ) Κρήτης και παράλληλα ο υπουργός δεσμεύθηκε ότι τον επόμενο μήνα θα υπάρξει νομοθετική ρύθμιση οπού θα διατηρείται η αυτοτέλεια της ΔΕ.ΔΙ.Σ.Α-Α.Ε.

?      συζήτησαν τις προτάσεις που έχει δημόσια καταθέσει ο κ. Μαλανδράκης, για λογαριασμό της  ΠΕΔ Κρήτης,  αναφορικά με τις αναγκαίες νομοθετικές αλλαγές για την παραχώρηση και διαχείριση του αιγιαλού και της παραλίας στους ΟΤΑ Α' βαθμού, εν' όψει και της έκδοσης της νέας ΚΥΑ από το αρμόδιο Υπουργείο , όπου ο κ.Μαλανδράκης κατάστησε ότι το διαφαινόμενο σχέδιο της ΚΥΑ δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να γίνει αποδεκτό.

?      Επίσης ο κ. Μαλανδράκης υπέβαλλε στον κ. Μπαλάφα τεκμηριωμένο αίτημα για την παροχή έκτακτης οικονομικής επιχορήγησης του Δήμου Πλατανιά για την αποκατάσταση των ζημιών που είχαν προκληθεί από πλημμύρες, από τα έντονα πλημμυρικά φαινόμενα  του περασμένου έτους σε όλη την έκταση του δήμου και τα οποία προκάλεσαν, μεταξύ άλλων, εκτεταμένες ζημιές - όχι μόνο σε οικίες και επιχειρήσεις πολιτών αλλά και - στο οδικό δίκτυο του Δήμου- αγροτικό και δημοτικό -  όπως και σε τμήματα του δικτύου άρδευσης. Πρόσφατα δε - όπως τόνισε ο κ. Μαλανδράκης - ο δήμος Πλατανιά χαρακτηρίσθηκε με σχετική ΚΥΑ ως πλημμυροπαθής στο σύνολο του (ο μοναδικός σε όλη την χώρα) ενώ δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στην ανάγκη βελτίωσης των δημόσιων υποδομών και αρτηριών της περιοχής του δήμου εν' όψει και της Οικουμενικής Συνόδου της Ορθοδοξίας, που θα γίνει από τις 18 έως 27 Ιουνίου στην Ορθόδοξο Ακαδημία Κρήτης στο Κολυμβάρι δήμου Πλατανιά.

Την ίδια ημέρα ο κ.Μαλανδράκης είχε συνάντηση, με στελέχη του γραφείου του Υπουργού Πολιτισμού-Αθλητισμού κ.Μπαλτά, όπου μετά από επικοινωνία και με τη Γ.Γ. του υπουργείου κ. Βλαζάκη, υπογράφηκε η πίστωση των 80.000 ευρώ για την διαμόρφωση του αύλειου χώρου του Ι.Ν.Μιχαήλ Αρχαγγέλου Ροτόντα Επισκοπής Κισάμου, δίνοντας έτσι την ευκαιρία στη δραστήρια Εφορεία Αρχαιοτήτων Χανίων να ξεκινήσει άμεσα τα έργα ανάπλασης του αύλειου χώρου, προκειμένου αυτός να καταστεί σύντομα προσπελάσιμος.

Τέλος ο δήμαρχος Πλατανιά είχε συναντήσεις με υπηρεσιακούς παράγοντες στο Υπουργείο Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού και στον ΕΦΔ της ΕΕΤΑΑ, εξασφαλίζοντας την ομαλή πορεία χρηματοδότησης του έργου «Βελτίωση οδού - Ανάπλαση πεζοδρομιών στις Τ.Κ. Πλατανιά, Κοντομαρίου, Μάλεμε» που βρίσκεται σε εξέλιξη.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News