default-image

Στους Υπουργούς εκ νέου ο "αποκλεισμός" της Κρήτης

Κρήτη
Στους Υπουργούς εκ νέου ο "αποκλεισμός" της Κρήτης

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Εξακολουθεί να προκαλεί θύελλα το θέμα  με τον αποκλεισμό της Κρήτης από το Πρόγραμμα Κοινωφελούς Εργασίας για το 2016 που είχε αναδείξει το neakriti.gr. Με την  παρέμβαση του αναπληρωτή Γραμματέα της ΝΔ Λευτέρη Αυγενάκη προς τους Υπουργούς Εσωτερικών και Εργασίας ζητείται μεταξύ άλλων να δοθούν εξηγήσεις για τον λόγο που η Κυβέρνηση εξαιρεί τους Δήμους της Κρήτης από το επίμαχο πρόγραμμα κοινωφελούς εργασίας αλλά και με ποια κριτήρια έγινε η κατανομή των θέσεων του προγράμματος στους φορείς.  

Να σημειωθεί ότι προ ημερών και ο Βασίλης Κεγκέρογλου, βουλευτής Ηρακλείου ΠΑΣΟΚ και γραμματέας της ΚΟ της Δημοκρατικής Συμπαράταξης ζητούσε εξηγήσεις απο τον αρμόδιο Υπουργό ,επισης  επέκταση ταυτόχρονα του προγράμματος  κατά ένα τρίμηνο μετά τον Ιούνιο και να μην γίνονται διακρίσεις σε περιοχές με υψηλά και χαμηλά ποσοστά ανεργίας.

Στην ερώτηση του προς τον Υπουργό Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης κ. Πάνο Κουρουμπλή και τον Υπουργό Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης κ. Γεώργιο Κατρούγκαλο ο κ. Αυγενάκης επισημαίνει μεταξύ άλλων  ότι «… Τα προγράμματα κοινωφελούς εργασίας αναπτύχθηκαν με σκοπό την επανασύνδεση των μακροχρόνια ανέργων και ευάλωτων ομάδων στην αγορά εργασίας, τη βελτίωση της οικονομικής κατάστασης των ανέργων, την κάλυψη κοινωνικών αναγκών, καθώς και τη σύζευξη των παραγωγικών ικανοτήτων των ανέργων με τις ανάγκες της τοπικής κοινωνίας. Η αξιοποίηση των προγραμμάτων αυτών έχει αποδειχθεί ιδιαίτερα αξιόλογη για τη στήριξη και αναβάθμιση των υπηρεσιών ιδίως στους ΟΤΑ, τον τομέα της υγείας και τον τομέα των κοινωνικών υπηρεσιών και υπηρεσιών πρόνοιας. Παράλληλα, αποτελούν ένα σημαντικό εργαλείο απασχόλησης, έστω και λίγων μηνών, σε μια εποχή που η ανεργία βρίσκεται σε εξαιρετικά υψηλά επίπεδα.      

Το νέο πρόγραμμα κοινωφελούς εργασίας του 2016 αναμένεται με μεγάλη ανυπομονησία τόσο από τους ανέργους που ευελπιστούν σε μια θέση εργασίας όσο και από τους φορείς, κυρίως τους ΟΤΑ, που προσπαθούν να καλύψουν μεγάλες ανάγκες λειτουργίας των υπηρεσιών τους με εποχικό προσωπικό. Ουσιαστικά, πρόκειται για ένα πρόγραμμα ανάσα και για τους ανέργους και για τις υπηρεσίες των ΟΤΑ (ιδίως κοινωνικές υπηρεσίες και δομές και καθαριότητα).

Ο σχεδιασμός του νέου προγράμματος προβλέπει την απασχόληση 18.500 ανέργων για χρονικό διάστημα 8,5 μηνών. Δυστυχώς, όμως, το νέο πρόγραμμα δεν περιλαμβάνει τους δήμους της Κρήτης. Κανένας δήμος της Κρήτης δεν έχει περιληφθεί στο εν λόγω πρόγραμμα με αποτέλεσμα να διαψεύδονται τόσο οι ελπίδες των ανέργων όσο και τα σχέδια των Δήμων για πρόσληψη εποχικού προσωπικού μέσω του επίμαχου προγράμματος. Παρά τις αυξημένες ανάγκες των Δήμων της Κρήτης σε προσωπικό, παραμένουν εκτός του σχεδιασμού που έχει κάνει το αρμόδιο Υπουργείο.     

Επίσης, τονίζεται ότι «Ειδικότερα, το πρόγραμμα κοινωφελούς εργασίας του 2016 περιλαμβάνει θέσεις προσωπικού σε 49 δήμους της επικράτειας. Όμως, στους Δήμους αυτούς δεν περιλαμβάνεται ούτε ένας Δήμος της Κρήτης. Οι Δήμοι δεν έχουν ακόμη ενημερωθεί για την εξέλιξη αυτή με αποτέλεσμα να καθίσταται ακόμη πιο δύσκολος ο προγραμματισμός τους για εποχικό προσωπικό και την κάλυψη των αυξημένων αναγκών τους το αμέσως επόμενο διάστημα. Παράλληλα, οι άνεργοι της Κρήτης που προσδοκούν σε μια, έστω και ολιγόμηνη, απασχόληση θα διαπιστώσουν με μεγάλη δυσαρέσκεια ότι το πρόγραμμα  δεν τους αφορά και ότι δεν θα μπορούν να συμμετάσχουν».

Με την κοινοβουλευτική παρέμβαση τίθενται τα εξής ερωτήματα: «1. Για ποιο λόγο η Κυβέρνηση εξαιρεί τους Δήμους της Κρήτης από το επίμαχο πρόγραμμα κοινωφελούς εργασίας; Με ποια κριτήρια έγινε η κατανομή των θέσεων του προγράμματος στους φορείς; 2. Ποιος ο σχεδιασμός του Υπουργείου για την κάλυψη των αυξημένων και επειγουσών αναγκών των Δήμων της Κρήτης σε εποχικό προσωπικό; 3. Ποιος ο προγραμματισμός του Υπουργείου για την απασχόληση και τη μείωση της ανεργίας;».    

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News