Κρήτη

Ασυνόδευτα προσφυγόπουλα θα φιλοξενηθούν στην Κρήτη

Την ώρα που η κατάσταση στην Ειδομένη βαδίζει σε... τεντωμένο σχοινί, προβληματισμό και αναστάτωση στην Κρήτη προκαλούν τα σενάρια που δημοσιεύονται σε πολλές ευρωπαϊκές εφημερίδες περί αλλαγής δρομολογίων των προσφύγων, μέσω, αυτή τη φορά, της νότιας γραμμής... Μέσω δηλαδή των νότιων τουρκικών παραλίων, των νότιων κρητικών ακτών και της Ιταλίας!

Την ίδια ώρα η Κρήτη, σύμφωνα με πληροφορίες και διαρροές, θα εμπλακεί άμεσα στο προσφυγικό, με την υποδοχή και φιλοξενία ασυνόδευτων προσφυγόπουλων, κάτι που υπήρξε και αυτοδιοικητική πρόταση του νησιού, μέσω αρχικά πρότασης του Δήμου Χανίων και εν συνεχεία πρότασης της ΠΕΔ Κρήτης, ενώ πρόθυμη να συνδράμει στην περίθαλψη ασυνόδευτων παιδιών είναι και η Εκκλησία της Κρήτης...

Ας τα δούμε αναλυτικά... Σε ό,τι αφορά στα δρομολόγια των προσφυγικών ροών και την εμπλοκή της Κρήτης, οι πληροφορίες κάνουν λόγο για μαζική μετατόπιση στη λεγόμενη «μεσογειακή οδό», την οποία, όπως επισημαίνουν πολλά ευρωπαϊκά μέσα, προετοιμάζονται να ακολουθήσουν συστηματικά πλέον οι δουλέμποροι, ως κίνηση ελιγμού στη φραγή διέλευσης που έχει μπει στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου και στα ελληνοσκοπιανά σύνορα...

Σύμφωνα λοιπόν με ρεπορτάζ ευρωπαϊκών εφημερίδων, υπάρχει προσανατολισμός για μεταφορά από τις νότιες τουρκικές ακτές απευθείας στην Ιταλία από τον Απρίλιο. Στο τέλος του 2014 είχε ήδη αρχίσει να παρατηρείται το φαινόμενο των "πλοίων-φαντασμάτων" στη Μεσόγειο: Πλοία έτοιμα για παροπλισμό που αγοράζονταν σε σχετικά χαμηλή τιμή για να μεταφέρουν εκατοντάδες προσφύγων, που είχαν να πληρώσουν, στην Ιταλία.

Ένα από αυτά "γνώρισε" η Κρήτη το Σεπτέμβριο του 2015, το Baris, το οποίο μετέφερε πάνω από 500 μετανάστες και λόγω της κακοκαιρίας εξέπεμψε "mayday" νότια του νησιού, για να δέσει τελικά στο λιμάνι της Ιεράπετρας. Το πλοίο, σύμφωνα με τις μαρτυρίες, είχε προορισμό την Ιταλία. και δεν ήταν το μοναδικό, καθώς και άλλα τέτοιου είδους πλοία, κατά καιρούς, χρειάστηκε να δέσουν σε λιμάνια της νότιας Κρήτης, προερχόμενα είτε από την Τουρκία είτε από τη Βόρεια Αφρική.

Προσφυγόπουλα στην Κρήτη

Εντωμεταξύ, θέμα ημερών είναι η υποδοχή προσφύγων και στο νησί μας. Σύμφωνα με πληροφορίες, άλλους 11 χώρους φιλοξενίας ανά την ηπειρωτική Ελλάδα και την Κρήτη σχεδιάζει να δημιουργήσει η κυβέρνηση, για να απορροφήσει τις δεκάδες χιλιάδες των προσφύγων που εγκλωβίστηκαν στη χώρα μετά το κλείσιμο των βόρειων συνόρων.

Ειδικά για το νησί μας, ο σχεδιασμός περιλαμβάνει τη δημιουργία Κέντρου για τα ασυνόδευτα παιδιά. Ήδη μάλιστα, όπως αναφέρουν οι πληροφορίες, οι συζητήσεις του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής με τοπικούς φορείς βρίσκονται σε προχωρημένο επίπεδο.

Την εξέλιξη άλλωστε προανήγγειλε ουσιαστικά εμμέσως από τα Χανιά ο υπουργός Οικονομίας Γιώργος Σταθάκης, ο οποίος επιβεβαίωσε την παραχώρηση του παλιού Ψυχιατρείου στη Σούδα από το ΤΑΙΠΕΔ στο Δήμο Χανίων, ικανοποιώντας το αίτημα του δημάρχου, Τάσου Βάμβουκα, που πρότεινε τη φιλοξενία ασυνόδευτων προσφυγόπουλων στο χώρο του πρώην Ψυχιατρείου.

Ανάλογα με τον αριθμό των παιδιών που θα προωθηθούν στο νησί μας, είναι ανοιχτό το ενδεχόμενο μέρος του βάρους να κληθεί να σηκώσει η Εκκλησία της Κρήτης.

Ο Αρχιεπίσκοπος κ. Ειρηναίος έχει επανειλημμένως υπογραμμίσει ότι η Εκκλησία θα ανοίξει την αγκαλιά της σε μητέρες και παιδιά. Ακόμα και στο κομμάτι της φιλοξενίας.

Δύο από τα μεγαλύτερα και αναξιοποίητα ακίνητα της Αρχιεπισκοπής Κρήτης στο Ηράκλειο, που θα μπορούσαν να κριθούν κατάλληλα, με μικρές παρεμβάσεις, είναι το πρώην Οικοτροφείο της Νοσηλευτικής Σχολής στον Άγιο Ευγένιο, καθώς επίσης ο πρώην παιδικός σταθμός της Αρχιεπισκοπής στη λεωφόρο Κνωσού, που έχει κλείσει εδώ και χρόνια.

Διχασμός στην Ειδομένη

Την ώρα που διακινούνται σενάρια περί αλλαγής "πλεύσης" από τους δουλεμπόρους, στα ελληνοσκοπιανά σύνορα η κατάσταση παραμένει σε τεντωμένο σχοινί.

Αργά χθες το απόγευμα επανήλθε η ηρεμία στον καταυλισμό της Ειδομένης, όπου νωρίτερα είχαν προκληθεί σκηνικά έντασης και διχασμού μεταξύ των προσφύγων, ύστερα από φήμες ότι επρόκειτο να ανοίξουν τα σύνορα!

Στις γραμμές συγκεντρώθηκαν δύο ομάδες. Απέναντι από αυτούς που συγκεντρώθηκαν από το πρωί πάνω στις σιδηροδρομικές γραμμές και δήλωναν αποφασισμένοι να περάσουν τα σύνορα, παρατάχθηκε μια άλλη ομάδα που προσπαθούσε να τους μεταπείσει, εξηγώντας τους ότι τα σύνορα δεν πρόκειται να ανοίξουν και πως όλη αυτή η κίνηση είναι ανώφελη.

Η Αστυνομία προσπαθούσε, με ανακοινώσεις μέσω των μεγαφώνων, στα Αραβικά και τα Φαρσί, να αποτρέψει τον κόσμο, προειδοποιώντας ότι τα σύνορα δεν πρόκειται να ανοίξουν...

ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ... ΕΠΕΝΔΥΤΕΣ

Αντιδράσεις για Δ. Μάρδα

Εντωμεταξύ, σάλο και έντονες αντιδράσεις από την αντιπολίτευση - και όχι μόνο - προκάλεσαν οι δηλώσεις του υφυπουργού Εξωτερικών Δημήτρη Μάρδα περί προσφύγων-επενδυτών!

«Η κυβέρνηση μελετά σχέδιο σύμφωνα με το οποίο θα εξεταστεί το οικονομικό προφίλ των προσφύγων και μεταναστών στη χώρα μας», δήλωσε ο κ. Μάρδας, που υπογράμμισε χαρακτηριστικά πως «εάν υπάρχουν κάποιοι εξ αυτών, που έχουν τη δυνατότητα να επενδύσουν στη χώρα από 250.000 ευρώ, θα έχουν ευνοϊκή μεταχείριση παραμονής».

Για δηλώσεις για γέλια και για κλάματα από κυβερνητικά χείλη έκαναν λόγο στελέχη των κομμάτων της αντιπολίτευσης. Μάλιστα η Φωτεινή Πιπιλή από τη Ν.Δ. ζήτησε την παραίτηση Μάρδα!

ρεπορτάζ: Μπάμπης Σαββίδης

Σχόλια