Κρήτη

Δεντροφύτευση αμπελιτσιάς στον Ομαλό από μαθητές δημοτικού

Δενδροφύτευση αμπελιτσιάς θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 30 Μαρτίου στις 10 π.μ. στον Ομαλό Χανίων, σε δημοτική έκταση του δήμου Πλατανιά. Η δενδροφύτευση γίνεται στα πλαίσια του προγράμματος "Επιτόπια (in situ) και εκτός τόπου (ex situ) διατήρηση του είδους Zelkova abelicea (αμπελιτσιά) στην Κρήτη, 2014-2016" για την προστασία και ανάδειξη του απειλούμενου και ενδημικού αυτού δένδρου της Κρήτης.

Η δεντροφύτευση πραγματοποιείται με τη συνεργασία του Μεσογειακού Αγρονομικού Ινστιτούτου Χανίων (ΜΑΙΧ), του δήμου Πλατανιά, τη Διεύθυνση Δασών Χανίων και το Δημοτικό Σχολείο Σκινέ-Φουρνέ, ενώ η δεντροφύτευση θα γίνει, κοντά στην κεντρική διασταύρωση για το καταφύγιο Καλλέργη.

Το πρόγραμμα χρηματοδοτείται από το Πανεπιστήμιου Φρίμπουργκ της Ελβετίας, που ειδικεύεται στη μελέτη σπάνιων ειδών δέντρων όπως η αμπελιτσιά, και υλοποιείται με το συντονισμό του ΜΑΙΧ και σε συνεργασία με όλες τις Δ/νσεις Δασών του νησιού, με τοπικές Δημοτικές αρχές, σχολεία και άλλους φορείς.

Η δενδροφύτευση θα γίνει με τη συμβολή των περίπου 50 μαθητών της Ε' και ΣΤ' τάξης του Δημοτικού Σχολείου Σκινέ-Φουρνέ, οι οποίοι θα φυτέψουν από ένα δενδράκι που θα φέρει επιγραφή με τα στοιχεία του κάθε μαθητή.

Να σημειωθεί ότι στο συγκεκριμένο σχολείο φοιτούν οι μικροί μαθητές της περιοχής με τους μεγαλύτερους φυσικούς πληθυσμούς αμπελιτσιάς στα Λευκά Όρη, αλλά και σε όλη την Κρήτη.

Για τους σκοπούς του προγράμματος και μετά από σχετική απόφαση του Δ.Σ. του δήμου Πλατανιά, έχουν παραχωρηθεί τέσσερα στρέμματα δημοτικής έκτασης για τη δημιουργία φυτείας αμπελιτσιάς, με στόχο από τη μια στην προστασία του απειλούμενου αυτού φυτικού είδους και από την άλλη την αξιοποίηση της έκτασης για ευαισθητοποίηση του κοινού (π.χ. με δημιουργία χώρου αναψυχής, επισκέψεις στα πλαίσια περιβαλλοντικής εκπαίδευσης, κ.α.) και μακροχρόνια (μετά 10 -15 έτη), για την απόληψη ξύλου και την κατασκευή 'κατσούνας' πιστοποιημένης προέλευσης.

Τα έξοδα εγκατάστασης της φυτείας βαραίνουν το παραπάνω πρόγραμμα, ενώ ο δήμος Πλατανιά θα αναλάβει τη μετέπειτα συντήρηση της φυτείας. Όλα τα δενδρύλια προς φύτευση προέρχονται από σπόρους αμπελιτσιάς από φυσικούς πληθυσμούς, γειτονικούς της έκτασης της φυτείας, ώστε να αποφευχθεί γενετική επιμόλυνση αυτών των πληθυσμών.

Στην εκδήλωση της 30-3-2016, θα φυτευτούν περίπου 50 δενδρύλλια αμπελιτσιάς, ηλικίας 10-15 ετών που φυλάσσονται στο φυτώριο του ΜΑΙΧ και προέρχονται από σπόρους γειτονικών πληθυσμών που είχαν συλλεχθεί από το 2000 και μετά από την Τράπεζα Σπόρων του ΜΑΙΧ. Στα πλαίσια του ίδιου προγράμματος, προβλέπεται η φύτευση άλλων 50 περίπου σπορόφυτων αμπελιτσιάς το φθινόπωρο του 2016, σε θέσεις για τη δημιουργία χώρου αναψυχής, ενώ επίσης στην ίδια δημοτική έκταση προβλέπεται και η φύτευση περίπου 400 σπορόφυτων σε θέσεις (με σχετικά πιο πυκνή φύτευση) για μελλοντική εκμετάλλευση της ξυλείας τους.

Σχόλια